Πολιτισμός: Ο “φτωχός συγγενής” στην Ελλάδα της κρίσης

Και ενώ όλα τα βλέμματα είναι συγκεντρωμένα στην Αμφίπολη και στα ευρήματα που έρχονται καθημερινά στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη, ο πολιτισμός, ο “φτωχός συγγενής” στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, καλείται να αντιμετωπίσει νέα προβλήματα.

Σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα ο οργανισμός λειτουργίας του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλάζει δραματικά. Οι αρχαιολογικές υπηρεσίες συρρικνώνονται  και συγχωνεύονται . Η ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που διενεργεί τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, θα πάψει να υπάρχει στις 28 Οκτωβρίου 2014 ενώ παράλληλα σταματά η λειτουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκθέσεων στα Μουσεία καθώς η διενέργεια αυτών, θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες. Ιδρύονται πέντε νέες υπηρεσίες υπαγόμενες απευθείας στο Γραφείο Υπουργού. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλουν οι αρχαιολόγοι: “Μία εξ αυτών, η “Ειδική Υπηρεσία Προβολής και Αξιοποίησης”  έχει αρχίσει άτυπα να λειτουργεί με αφορμή την Αμφίπολη, εμπλέκοντας εξωϋπηρεσιακούς παράγοντες που δήθεν προσφέρουν υπηρεσίες αφιλοκερδώς, προκειμένου να υπαχθούν τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας με απαράδεκτο τρόπο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς!” Επιπλέον, στο όνομα της προσπάθειας για εξοικονόμηση χρημάτων, η πολιτική ηγεσία δημιουργεί προσβλήματα στα 600 έργα ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 744 εκ. ευρώ και στις εκατοντάδες σωστικές ανασκαφές στο πλαίσιο έργων τρίτων, που εκτελούνται αυτή τη στιγμή από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

Μέχρι τώρα το μόνο που ακούμε είναι ότι ο πολιτισμός είναι η απάντηση στην οικονομική κρίση. Αυτό ωστόσο που δεν επισημαίνουν όλοι αυτοί που το επικαλούνται, είναι πως ακριβώς εννοούν την… “απάντηση”.  Προφανώς η “απάντηση” δεν λογίζεται ως πηγή δημιουργίας και ανάκαμψης αλλά ως πηγή νέων περικοπών.