Η Κυβέρνηση προωθεί νέο μοντέλο ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού, προέβη σε σημαντικές ανακοινώσεις αναφερόμενος στις ενέργειες της Κυβέρνησης για το νέο μοντέλο ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού αλλά και την επίτευξη επίσπευσης του εκτελωνισμού κυπριακών προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας στην Αίγυπτο.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως στο πλαίσιο των μέτρων για μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού, τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις, δρομολογούνται ενέργειες σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου αλλά και τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, για να υιοθετηθούν νέοι Κανόνες Αγοράς στη βάση του Μοντέλου “Υβριδικής Αγοράς Διμερών Συμβολαίων και Κοινοπραξίας Ισχύος”, γνωστού ως Net-Pool.

“Στόχος μας, οι νέοι αυτοί Κανόνες να εφαρμοστούν πλήρως περί τα μέσα του 2016, επιτρέποντας έτσι να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός μέσω της δραστηριοποίησης νέων παιχτών στην παραγωγή – συμπεριλαμβανομένων των ΑΠΕ – και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας”, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, το εν λόγω μοντέλο θα επιτρέπει την παράλληλη λειτουργία αγοράς διμερών συμβολαίων, όπου δηλαδή οι παραγωγοί και προμηθευτές θα μπορούν να συμβάλλονται μεταξύ τους, όπως επίσης και την παράλληλη λειτουργία αγοράς που θα λειτουργεί κεντρικά από τον Λειτουργό Αγοράς και στην οποία θα μπορούν οι παραγωγοί και προμηθευτές να υποβάλλουν προσφορές για πώληση και αγορά ηλεκτρισμού.

Σύντομα, συνέχισε, θα ανακοινωθεί η διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης, κατά την οποία τα ενδιαφερόμενα μέρη θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν επί της ολοκληρωμένης τελικής πρότασης για το νέο μοντέλο ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης είπε ακόμη πως, σε ό,τι αφορά το κόστος καυσίμου, το οποίο συμβάλλει σημαντικά στις ψηλές τιμές ηλεκτρισμού, καταβάλλονται προσπάθειες για διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος, είτε με την ενδιάμεση λύση για έλευση φυσικού αερίου είτε με την αξιοποίηση των δικών μας κοιτασμάτων.

Υπενθυμίζοντας εξάλλου, πως από τον Ιούνιο λειτουργεί ήδη το Σχέδιο Αυτοπαραγωγής με φωτοβολταϊκά συστήματα μέχρι 500 kW σε εμπορικές και βιομηχανικές μονάδες, ο κ. Λακκοτρύπης ανακοίνωσε πως περί τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται ότι θα προκηρυχθεί και το Σχέδιο Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω, που αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, κτηρίων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και κτηρίων που ανήκουν σε επιχειρήσεις.

“Δεδομένων των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, θεωρούμε ότι έχει φθάσει πλέον ο καιρός για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, που θα ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τη συμβατική παραγωγή, κάτι το οποίο θα καταστεί δυνατόν με τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς ηλεκτρισμού”, συμπλήρωσε.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ακόμη ότι, όπως ο ίδιος πληροφορήθηκε σήμερα, έχει επιτευχθεί η επίσπευση του εκτελωνισμού κυπριακών προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας στην Αίγυπτο, γεγονός που επιλύει ένα χρονίζον πρόβλημα που μέχρι σήμερα καθιστούσε τις εν λόγω εξαγωγές ουσιαστικά αδύνατες, ενώ παράλληλα, “βοηθούμε εν μέρει και στην άμβλυνση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με το γνωστό ρωσικό εμπάργκο στα προϊόντα προέλευσης ΕΕ”.

Όσον αφορά την παροχή ρευστότητας στην αγορά, ο Γιώργος Λακκοτρύπης είπε πως “επιταχύνουμε την αξιοποίηση των παρεχόμενων χρηματοδοτικών εργαλείων, υφιστάμενων και νέων” και πως η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει οδηγήσει στην εξασφάλιση, σε πρώτη φάση, δανείου ύψους €100 εκατομμυρίων.

“Μέσα από τη λειτουργία του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου, η εν λόγω χρηματοδότηση θα διατεθεί στο άμεσο μέλλον σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις υπό τη μορφή δανείων, μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων και με όρους ευνοϊκότερους από αυτούς της αγοράς”, συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη πως εξαιρετικής σημασίας είναι η αξιοποίηση των πόρων που έχουν διατεθεί στην Κύπρο από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – συνολικά €952 εκατομμύρια για την περίοδο 2014-2020. Από αυτά, το Υπουργείο Ενέργειας, συνέχισε, καλείται να διαχειριστεί έργα που θα απορροφήσουν γύρω στα €160 εκατομμύρια.

“Μέσω, λοιπόν, της δημιουργίας ή και της συνέχισης σχεδίων και προγραμμάτων – το πρώτο θα εξαγγελθεί τον επόμενο μήνα – στοχεύουμε στον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος, στην προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών και της Εξοικονόμησης Ενέργειας, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα, στην ανάπτυξη νέων τεχνολογικά ανεπτυγμένων προϊόντων και υπηρεσιών, στην παροχή κινήτρων για τη δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων και στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και της επιχειρηματικής καινοτομίας”, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας.

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως η στήριξη του τουρισμού είναι βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, “με την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος να αποτελούν ακριβώς τους ακρογωνιαίους λίθους της στρατηγικής μας”, ενώ πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση προωθεί έμπρακτα τη δημιουργία σημαντικών έργων τουριστικής υποδομής, όπως το πολυθεματικό καζίνο, τα γήπεδα γκολφ, οι μαρίνες, οι χώροι ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής και οι μικτές τουριστικές αναπτύξεις.

Απευθυνόμενος προς τα μέλη του ΕΒΕΛ, ο Γιώργος Λακκοτρύπης υπέδειξε πως σε αυτές τις προσπάθειες της Κυβέρνησης, η δική τους συνεργασία και οι δικές τους επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, είναι προϋποθέσεις απολύτως απαραίτητες για να μπορέσουμε με επιτυχία να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις, αλλά και να διεθνοποιήσουμε τις δραστηριότητες των κυπριακών επιχειρήσεων.