Πρόεδρος: Δεν μας εξυπηρετεί η επίρριψη ευθυνών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας σε εκδήλωση για τα εγκαίνια του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας του Ιδρύματος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη, στην παρουσία διπλωματών, Τουρκοκυπρίων και εκπροσώπων των κοινοτήτων της Κύπρου, τόνισε ότι η λύση που η Κυβέρνηση επιδιώκει στο Κυπριακό, «μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, λειτουργική και βιώσιμη που θα ξαναενώσει τον λαό, τον τόπο, τους θεσμούς και την οικονομία», όπως είπε, αποτελεί διεκδίκηση για όλους του Κυπρίους, «και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους, όπως και για κάθε νόμιμο Κύπριο, όπου και αν ανήκει όποια γλώσσα και αν μιλά όποια θρησκεία και αν πιστεύει».

Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε πως η ε/κ πλευρά δεν διεκδικεί τη λύση του Κυπριακού ως μέρος ενός παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών, διαβεβαιώνοντας τους Τ/κ συμπατριώτες μας ότι την ε/κ πλευρά, όπως είπε, δεν την εξυπηρετεί η επίρριψη ευθυνών.

Εξέφρασε επίσης τη βαθιά του πεποίθηση ότι η Κύπρος αντλώντας μαθήματα από το κοινό παρελθόν όλων των κατοίκων της, μπορεί να διαμορφώσει ένα λαμπρό μέλλον για όλους τους πολίτες της και πως μπορεί, σύντομα, να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που να προστατεύει όλους τους νόμιμους κατοίκους της σε όλη την επικράτειά της, με όλα τα μέσα και όλο τον εθνικό πλούτο της.

Επεσήμανε ωστόσο πως προϋπόθεση είναι μια λύση του Κυπριακού που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. «Μια λύση» όπως πρόσθεσε, «διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, λειτουργική και βιώσιμη που θα ξαναενώσει τον λαό, τον τόπο, τους θεσμούς και την οικονομία».

Για να σημειώσει ακολούθως ότι «η λύση της επανένωσης και της διασφάλισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων που επιδιώκουμε είναι διεκδικήσεις για όλους τους Κύπριους».

Ξεκαθάρισε δε ότι τη λύση του Κυπριακού, η Κυβέρνηση και η ε/κ πλευρά, δεν την διεκδικούν ανταγωνιστικά ούτε ως μέρος ενός παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών, διαβεβαιώνοντας τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας πως την ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν την εξυπηρετεί η επίρριψη ευθυνών. «Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα φέρει την ευθύνη ενός αδιεξόδου που θα κρατά διχοτομημένη την πατρίδα μας» σημείωσε.

«Μας ενδιαφέρει να μην υπάρξει αδιέξοδο. Μας ενδιαφέρει να καταλήξουμε σε λύση. Μας ενδιαφέρει να επανενώσουμε την κοινή μας πατρίδα. Μας ενδιαφέρει η επανένωση να στηριχτεί από το λαό, να αντέξει στις δοκιμασίες, να διαμορφώσει ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας, να διασφαλίσει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, να εξασφαλίσει σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή και να επιτρέψει συμμαχίες και συνθήκες συνδημιουργίας για όλους, για το καλό όλων» πρόσθεσε.