ΠΑΣΥΝΟ: “Ατυχείς” οι δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ

Ατυχείς και προκλητικές θεωρεί τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών στα ΜΜΕ, σχετικά με την επερχόμενη απεργία των δημοσίων υπάλληλων την προσεχή Παρασκευή και ως προς την αναφορά του στο γεγονός ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι κατέρχονται σε απεργία την Παρασκευή στοχευμένα, για να απολαύσουν το τριήμερο, η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών.

Σε  ανακοίνωσή της η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ αναφέρει: “Θεωρούμε ότι ο Υπουργός Οικονομικών όφειλε να γνωρίζει ότι μια μεγάλη μερίδα δημοσίων υπάλληλων μέσα σε αυτούς και οι νοσηλευτές εργάζεται με σύστημα βάρδιας δηλαδή εργάζονται Σάββατο, Κυριακή, αργίες, νυκτερινές βάρδιες και απογεύματα” .

Επίσης, σημειώνει “ως ατυχή και τη δήλωσή του ότι το επίδομα βάρδιας αποτελεί στρέβλωση, η οποία έτυχε διόρθωσης” και τονίζει ότι “οι νοσηλευτές υπόκεινται σε μια σημαντική στρέβλωση, καθώς είναι οι μοναδικοί πτυχιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, που εισέρχονται στην δημόσια υπηρεσία σε Κλίμακα Α5 αντί Α8”.

Όσον αφορά το θέμα του εφάπαξ και των αποκοπών, η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. εκφράζει την εκτίμηση ότι με βάση και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) μία κοινωνικοασφαλιστική παροχή του Κράτους αποτελεί προστατευόμενο περιουσιακό δικαίωμα ανεξάρτητα από τον τρόπο που σχηματίζεται και ιδιαίτερα από το αν διαμορφώνεται από εισφορές του υπαλλήλου.

“Συνεπώς μιλούμε για μία κρατική επέμβαση σε περιουσιακό κεκτημένο και παγιωμένο διαχρονικό δικαίωμα των υπαλλήλων, υπό το φως μίας καθαρά εισπρακτικής πολιτικής, ανατρέποντας άρδην τις συμβατικές δεσμεύσεις του κράτους, το οποίο, έτσι, παρουσιάζεται και καταλήγει να είναι κακόπιστο και αφερέγγυο”, προσθέτει.

Καταληκτικά αναφέρει πως “τα δικαιώματα των υπαλλήλων είναι κεκτημένα και απαραβίαστα, οι οποίοι ουδεμία ευθύνη, άμεση ή έμμεση, φέρουν για τη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση του τόπου και συνεπώς κακώς στοχοποιούνται και θυματοπούνται, έτι δε περαιτέρω το νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο επωμίζεται τελείως δυσανάλογο κόστος δημοσιονομικής θυσίας”.