Περίεργο δημοσίευμα του Economist για πιέσεις εξαγωγής του κυπριακού αερίου μέσω Τουρκίας

Οι πιστωτές της Κύπρου, για πολιτικούς λόγους, ενδέχεται να ασκήσουν πιέσεις για κατασκευή αγωγή που θα εξάγει το φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας. Είναι ένα σενάριο που εξετάζεται, αναφέρει το περιοδικό Economist, καθώς η επιλογή της κυπριακής κυβέρνησης για την κατασκευή ενός χρονοβόρου , όσο και πολυδάπανου τερματικού υγροποίησης αερίου, θα οδηγήσει στην εισροή εσόδων μετά από 15 χρόνια.

Οι πιστωτές όμως βιάζονται και πιέζουν για πιο γρήγορες και φθηνές λύσεις , όπως η κατασκευή αγωγού στην Τουρκία… «κάτι τέτοιο, όμως, με τις συνομιλίες με τους Τουρκοκύπριους να έχουν παγώσει, θα ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τους  Ελληνοκύπριους» γράφει το περιοδικό.

Η εμπλοκή των δανειστών της Κύπρου στις εξελίξεις, και κυρίως στα έσοδα από το φυσικό αέριο, παραμένει αγκάθι για τη συμφωνία. Στο μνημόνιο συναντίληψης υπάρχει δέσμευση για ενημέρωση από την κυπριακή δημοκρατία προς της τρόικα για τα χρηματοπιστωτικά δεδομένα που δημιουργούν τα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή και για το εποπτικό καθεστώς που θα διέπει την αγορά ενέργειας.

Σε πρόσφατη της έκθεση η RBS υπολογίζει την αξία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην κυπριακή αποκλειστική ζώνη κοντά στα €620 δισ. Τα αποθέματα στο οικόπεδο 12, στο οποίο έχει ήδη προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση η αμερικανική Noble, υπολογίζονται κοντά στα €90 δισ.

Τα καθαρά έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων υπολογίζονται κοντά στα €100 δισ. σε βάθος χρόνου.