ΠΑΣΥΠΙ: Ερωτήματα για την αναβολή συζήτησης για πώληση χρονοθυρίδας

Σωρεία ερωτηματικών δημιουργεί σύμφωνα με την ΠΑΣΥΠΙ, η απόφαση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Γιώργου Γεωργίου να αναβάλει τη συνεδρία για συζήτηση του θέματος της πώλησης της χρονοθυρίδας των Κυπριακών Αερογραμμών στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου.

Η ΠΑΣΥΠΙ αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι ιδιαίτερα ερωτηματικά δημιουργούν και οι δηλώσεις του κ. Γεωργίου που ανέφερε ότι η πώληση της χρονοθρυρίδας έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι ο κ. Γεωργίου ως νομικός και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου όφειλε και είχε υποχρέωση να διερευνήσει στο ζήτημα μέσα από τους κανονισμούς της Επιτροπής Ανταγωνισμού «Community Guidelines on state aid for rescuing and restructuring firms in difficulty para. 43 of 2004/C 244/02», όπου ξεκάθαρα αναφέρεται ότι οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεν πωλούν περιουσιακά στοιχεία τα οποία είναι αναγκαία για τη λειτουργία μιας εταιρείας”, σημειώνεται.

Θα έπρεπε επίσης, συνεχίζει η ΠΑΣΥΠΙ, να ζητήσει τις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων για να διαπιστώσει ότι καμιά εταιρεία εμπειρογνωμόνων και σε κανένα σχέδιο αναδιάρθρωσης δεν υπέβαλε εισήγηση για πώληση και της τελευταίας χρονοθυρίδας προς το Λονδίνο Heathrow, διότι η συνέχιση αυτής της πτήσης θεωρείται αναγκαία για τη βιωσιμότητα της Εταιρείας.

Ως δεύτερη δικαιολογία για την αναβολή της συζήτησης, αναφέρεται, προβάλλεται ο ισχυρισμός περί εμπιστευτικότητας του θέματος. Το πρόβλημα, όμως σημειώνεται, ότι έχει δημιουργηθεί διότι ο Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών δεν ακολουθεί σωστές και ανοικτές διαδικασίες σε σχέση με την πώληση περιουσιακών στοιχείων, έτσι ώστε να αποφεύγονται οποιεσδήποτε υπόνοιες και παρεξηγήσεις.

H Βουλή των Αντιπροσώπων, σημειώνεται στην ανακοίνωση, έχει εγκρίνει τις κρατικές ενισχύσεις το 2012 και η Εκτελεστική Εξουσία είχε την ευθύνη μέσω του Διοικητικού Συμβουλίου να εξυγιάνει την Εταιρεία.

Παρά τις επανειλημμένες επιστολές μας προς την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για να εξασκείται συνεχείς κοινοβουλευτικός έλεγχος για τις ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου, εν τούτοις αυτό, αναφέρεται, αφέθηκε χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο.

“Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει τα σωστά βήματα εξυγίανσης και ανάκαμψης της Εταιρείας και για ακόμη μια φορά η Εταιρεία συνεχίζει να είναι ζημιογόνα, οι αποτυχημένοι διευθυντές παραμένουν στις θέσεις τους, οι έρευνες για τις ατασθαλίες παραμένουν στα συρτάρια κάποιων υπουργείων και ο κ. Γεωργίου αναβάλλει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο”, προστίθεται.

Τονίζουμε, σημειώνεται, ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος επί της εκτελεστικής εξουσίας είναι απαραίτητος σε μια δημοκρατία για να λειτουργούν σωστά οι θεσμοί και η οικονομία.

Εάν δεν γίνεται σωστά, σημειώνει η ΠΑΣΥΠΙ τότε θα συνεχίσουν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην οικονομία, θα γίνονται έρευνες εκ των υστέρων και θα κάνουμε «μνημόσυνα» επί των ερειπίων.

“Δεν είναι η πρώτη φορά που η Συντεχνία μας εγείρει θέμα διαχείρισης και πώλησης περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας ζητώντας διερεύνηση του θέματος από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής στην απάντηση του σε μια από τις επιστολές μας με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου 2013 ανέφερε ότι θα διαβίβαζε την επιστολή μας στις αρμόδιες Επιτροπές για μελέτη. Θα δημοσιεύσουμε ,αν παραστεί ανάγκη, όλες τις επιστολές μας προς τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής”, καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΑΣΥΠΙ.