Παπαδόπουλος: Το πρόγραμμα αναπροσαρμογής δεν κυλά ομαλά στον τραπεζικό τομέα

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε τη θέση ότι το πρόγραμμα αναπροσαρμογής δεν κυλάει ομαλά όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί συνολικά και όχι αποσπασματικά και μόνο σε σχέση με τις εκποιήσεις.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε η Επιτροπή Οικονομικών με τους επικεφαλής της Τρόικας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «Οι εκπρόσωποι της Τρόικας σημειώνουν ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις και ικανοποιητική πρόοδος σε ότι αφορά την εφαρμογή και την υλοποίηση του μνημονίου και τη συμφωνία χρηματοδότησης της οικονομίας».

Θεωρούν, πρόσθεσε, «ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι έχουν επιτευχθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι και ότι η Κύπρος έχει καταφέρει να βγει έγκαιρα και νωρίτερα απ` ότι υπολογιζόταν στις αγορές, γεγονός που έχει βελτιώσει κάπως το επενδυτικό κλίμα στην Κύπρο».

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι τους λέχθηκε επίσης πως «υπάρχει όμως αρκετή δουλειά ακόμη να γίνει σε ό,τι αφορά την υλοποίηση πτυχών και μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει το μνημόνιο, ξεκινώντας με τις βασικές πρόνοιες που έχουν να κάνουν με το θεσμικό πλαίσιο των εκποιήσεων και της βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου του περί πτωχεύσεως νόμου».

«Η Τρόικα θεωρεί πως αυτά τα νομοσχέδια θα πρέπει να οδηγηθούν το συντομότερο δυνατόν προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων», είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι «είχαμε την ευκαιρία να ρωτήσουμε τον Υπουργό Οικονομικών κατά πόσο υπάρχει η πιθανότητα να κατατεθούν σύντομα αυτά τα νομοσχέδια έτσι ώστε να οδηγηθούν στην Ολομέλεια και ο Υπουργός Οικονομικών μας είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία με την Τρόικα για το νομοσχέδιο που αφορά τις εκποιήσεις, την τροπολογία των διαδικασιών που θα αφαιρέσουν τις διαδικασίες των εκποιήσεων από τον έλεγχο του Κτηματολογίου έτσι ώστε να γίνονται ιδιωτικές δημοπρασίες για την εκποίηση ακίνητης περιουσίας».

Αυτό, πρόσθεσε ωστόσο, «δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν υπάρχουν πιθανότητες να καταλήξει η Κυβέρνηση σε συμφωνία μέσα στις επόμενες μέρες και είναι ορατό το ενδεχόμενο αυτή η νομοθεσία να μετατραπεί σε προϋπόθεση για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης της χρηματοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά το ότι σήμερα αυτό το νομοσχέδιο δεν αποτελεί προϋπόθεση για την επόμενη δόση».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών, «από πλευράς των μελών της Επιτροπής Οικονομικών διατυπώθηκε μια διαφορετική άποψη σε σχέση με το κατά πόσο το πρόγραμμα στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρεί ομαλά». Σίγουρα, πρόσθεσε, «υπάρχουν θετικές εξελίξεις και δεν τις υποτιμούμε».

Μιλώντας εκ μέρους του ΔΗΚΟ, είπε ότι «συμφωνούμε ότι είναι θετικό ότι έχουν επιτευχθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι, είναι θετικό το ότι η Κύπρος έχει βγει στις αγορές, όμως παραμένουν τεράστια προβλήματα σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πάρα πολύ ψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων, που αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας».

Αναφορά έκανε και στην ψηλή ανεργία. «Το ό,τι έχουν αναθεωρηθεί οι προβλέψεις για θετική ανάπτυξη για το 2015 προς τα κάτω, είναι ένδειξη ότι δεν κυλούν όλα ομαλά σε σχέση με το κυπριακό μνημόνιο».

Διατύπωσε τη θέση ότι «είναι προφανές ότι κάτι πρέπει να γίνει, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα που δυστυχώς αυτή τη στιγμή ταλανίζει την κυπριακή οικονομία, δηλαδή το πάρα πολύ ψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Είπε ότι υπήρξαν από πλευράς Τρόικας κάποιες σημαντικές παραδοχές και αναφέρθηκε σε δικαστικές διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει από κουρεμένους καταθέτες εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Άρα, πρόσθεσε, «δεν υπάρχει μεγάλη ευχέρεια ανάλυσης αυτών των πάρα πολύ σημαντικών πτυχών του μνημονίου εκ μέρους της Τρόικας, δεν θέλουν ν` ανοίξουν τα χαρτιά τους ενόψει αυτών των δικαστικών διαδικασιών».

Ο κ. Παπαδόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι οι επικεφαλής της Τρόικας παραδέχθηκαν ότι «οι ερμηνείες και οι οδηγίες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν είναι ταυτόσημες με αυτές που θα εφαρμοστούν στην περίπτωση της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής». Μπορεί να είναι κοντά, είπε αλλά δεν είναι ταυτόσημες.

Είναι σημαντικό, σύμφωνα με τον ίδιο, πως «για το ίδιο το ΔΝΤ αποτελεί παραδοξότητα και αίνιγμα το ότι είναι ιδιαίτερα ψηλό το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο». Είπε ότι μετέφεραν στην Τρόικα ότι «για μας δεν αποτελεί παραδοξότητα το ότι είναι τόσο ψηλό το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων γιατί αυτό που έγινε στην Κύπρο δεν έχει γίνει πουθενά αλλού».

«Οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι οδηγίες που εφαρμόζονται στην Κύπρο δεν θα εφαρμοστούν τέλος του χρόνου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε αντίθεση με το τι ισχυριζόταν η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου μέχρι σήμερα», ανέφερε.

Κατά την άποψή μας, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα που εμποδίζει την επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας.

«Πρέπει να βρούμε τους τρόπους αντιμετώπισης του μεγάλου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν θέλουμε να έχουμε πιθανότητες έγκαιρης ανάπτυξης και μέσα στα χρονικά όρια που έχει καθορίσει για την Κύπρο το μνημόνιο, σε αντίθετη περίπτωση δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «το να λέμε ότι υπάρχουν χρήματα στις κυπριακές τράπεζες είναι υποκειμενική δήλωση γιατί αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν 17 δισ. περισσότερα δάνεια απ` ότι καταθέσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και τα μισά από αυτά τα δάνεια είναι μη εξυπηρετούμενα”.

Αναφέρθηκε σε `τρομερό πρόβλημα ρευστότητας στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα`. Είναι τεράστια τα βάρη πάνω στους Κύπριους δανειζόμενους και επομένως πρέπει να βρούμε τρόπους ν` αυξήσουμε αυτή τη ρευστότητα και να δώσουμε ανάσα σε αυτό τον κόσμο που αυτή τη στιγμή γονατίζει κάτω από τα βάρη των δανείων του, ανέφερε.

«Είναι ξεκάθαρο, δεν κυλά ομαλά σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα και κάτι πρέπει να γίνει», είπε, εκφράζοντας τη θέση ότι αποσπασματικές κινήσεις που έχουν να κάνουν μόνο με ένα μικρό κομμάτι του προβλήματος, τις εκποιήσεις, δεν θα λύσουν τα προβλήματα.