Αθώος ο Μπερλουσκόνι για το σκάνδαλο Ρούμπιγκεϊτ

«Καθαρός» για το σκάνδαλο Ρούμπιγκεϊτ βγαίνει απροσδόκητα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τη δίκη σε δεύτερο βαθμό στο Μιλάνο. Το Εφετείο απάλλαξε τον πρώην πρωθυπουργό από το σύνολο των κατηγοριών για την πολύκροτη υπόθεση -κατάχρηση εξουσίας και συνέργεια στην προαγωγή ανηλίκων στην πορνεία.

Σε μία ζωτικής σημασίας νομική νίκη για τον ηγέτη της Forza Italia, οι δικαστές του Εφετείου στο Μιλάνο ανέτρεψαν την πρωτόδικη καταδίκη του σε επταετή ποινή κάθειρξης για το σκάνδαλο με πρωταγωνίστρια τη νεαρή Μαροκινή Καρίμα ελ Μαχρούγκ, γνωστή ως Ρούμπι.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανέκαθεν δήλωνε αθώος για το σκάνδαλο καταγγέλλοντας, όπως και στο σύνολο των δικαστικών του υποθέσεων, ότι είναι το θύμα απόπειρας πολιτικής εξόντωσης.

Η πάγια θέση του ιδίου και της γραμμής υπεράσπισης ήταν ότι δεν είχε ποτέ σεξουαλικές επαφές επί πληρωμή με την Μαροκινή -η οποία ήταν ανήλικη όταν διοργανώνονταν τα περίφημα πάρτι «μπούνγκα μπούνγκα» στη βίλα του Άρκορε- και ότι δεν άσκησε αθέμιτη πίεση στην αστυνομία του Μιλάνου για να αποφυλακιστεί η Ρούμπι όταν είχε προσαχθεί στις 27 Μαΐου του 2010.

Όσον αφορά την προαγωγή ανηλίκων στην πορνεία οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι «το γεγονός και το αδίκημα δεν υφίσταται», ενώ σε ότι αφορά την κατηγορία για κατάχρηση εξουσίας διότι άσκησε πιέσεις σε βάρος της αστυνομίας του Μιλάνου που ανέκρινε την Ρούμπι «το γεγονός δεν αποτελεί αδίκημα».

«Η απόφαση αυτή ξεπερνά και τις θετικότερες προβλέψεις» σχολίασε ο Φράνκο Κόπι, δικηγόρος του Μπερλουσκόνι.

Μετά την καταδίκη για φοροδιαφυγή σε αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων από τον όμιλο Μεdiaset ο Μπερλουσκόνι δεν διαθέτει πλέον βουλευτική ασυλία. Την περίοδο αυτή προσφέρει «υποχρεωτική κοινωφελή εργασία» σε κέντρο στήριξης και θεραπείας υπερηλίκων έξω από το Μιλάνο.

Αν όμως η καταδίκη σε επτά χρόνια φυλάκισης για το Ρούμπιγκεϊτ επιβεβαιωνόταν τόσο από το Εφετείο -κάτι που δεν έγινε- όσο και από τον ιταλικό Άρειο Πάγο, τότε ο Μπερλουσκόνι θα έπρεπε να εκτίσει υποχρεωτικά την νέα ποινή σε σωφρονιστικό ίδρυμα ή σε κατ’ οίκον περιορισμό.