Υποχρεωτική η κάρτα φιλάθλου από την 1η Ιανουαρίου 2015

Από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα τεθεί σε ισχύ η υποχρεωτική έκδοση της κάρτας φιλάθλου, μετά τη συμφωνία των κοινοβουλευτικών κομμάτων κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, που συζήτησε εκ νέου το νομοσχέδιο για την πρόληψη και την καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους.

Κατά τη συνεδρία επιτεύχθηκε σειρά συγκλίσεων επί των προνοιών του προωθούμενου νόμου, ωστόσο τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ, διατηρούν τη διαφωνία τους σε κάποιες εκ των προνοιών και θα καταθέσουν τροποποιήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής, που θα συνέλθει σε έκτακτη συνεδρία στις 11.00 το πρωί της Τετάρτης για να συζητήσει και ψηφίσει σε νόμο το νομοσχέδιο.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών τόνισε εκ νέου ότι στη Βουλή τα κόμματα είναι ομόγνωμα ότι πρέπει να τερματιστούν τα φαινόμενα μέσα στα γήπεδα που παραπέμπουν σε ταυρομαχίες παρά σε αγώνες ευγενούς άμιλλας.

Ανέφερε ότι έγινε αρκετή δουλειά, πρόσθεσε ότι επιτεύχθηκαν συγκλίσεις και επήλθε ομοφωνία σε αρκετές πρόνοιες και ανέφερε ότι εκεί που διαφωνήσαμε θα κατατεθούν τροπολογίες των κομμάτων στην Ολομέλεια και η Ολομέλεια θα αποφασίσει για την τύχη τους και κατ’ επέκταση για την τελική μορφή που έχει ο νόμος.

Ο κ. Σαμψών είπε ότι συμφωνήθηκε η σύσταση (μέλη) της Αρχής Αδειοδότησης των Σταδίων, συμφωνήθηκαν οι πρόνοιες που αφορούν τις κερκίδες, η μείωση των ποινών, για πρώτα, δεύτερα, τρίτα και τέταρτα αδικήματα.

Σημείωσε ότι διαγράφηκε η πρόνοια που εξανάγκαζε κάποιον να φορά βραχιόλι εντός της οικίας του, εάν το Δικαστήριο έκρινε ότι ο συγκεκριμένος παραβάτης δεν μπορούσε να παρακολουθήσει στο γήπεδο συγκεκριμένο αγώνα και ότι έπρεπε να μείνει υπό περιορισμό στην οικία του.

Περαιτέρω είπε ότι επήλθε συμφωνία για εφαρμογή της υποχρεωτικής κατοχής της κάρτας φιλάθλου για είσοδο στα γήπεδα από την 1.1.2015 αντί από την έναρξη των πρωταθλημάτων ως ήταν η διάταξη του νομοσχεδίου.

Εξήγησε ότι εάν κάποιος θέλει να εκδώσει κάρτα φιλάθλου από την έναρξη της ποδοσφαιρικής περιόδου και των άλλων πρωταθλημάτων θα μπορεί να την εκδώσει αλλά δεν θα είναι υποχρεωτική η επίδειξη της κατά την είσοδο στον αθλητικό χώρο.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι κρίθηκε σκόπιμο να παραχωρηθεί τρίμηνη μεταβατική περίοδος, ώστε να ενημερωθούν οι φίλαθλοι και να μπορέσουν τα στάδια και οι Αρχές να αναπτύξουν την υποδομή για να εφαρμόσουν την κάρτα φιλάθλου.

Σε ό,τι αφορά στην Αρχή η οποία θα εκδίδει την κάρτα φιλάθλου το νομοσχέδιο προνοεί ότι την ευθύνη για την έκδοση της κάρτας και την τήρηση του αρχείου έχει η ΚΟΠ. Το ΔΗΚΟ και το ΚΣ ΕΔΕΚ προτείνουν με τροποποιήσεις όπως ανατεθεί αυτό το καθήκον και η ευθύνη στον ΚΟΑ.

Ο κ. Σαμψών είπε πως ο ΔΗΣΥ πρότεινε τη μέση λύση, με βάση την οποία την έκδοση της κάρτας και την τήρηση του αρχείου την έχει η ΚΟΠ. Το νομοσχέδιο προνοεί επίσης ότι θα πρέπει να συσταθεί επιτροπή στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι του ΚΟΑ και της ΚΟΠ, η οποία θα ασκεί τις εξουσίες που παρέχει ο νόμος, είπε. διευκρινίζοντας ότι αυτή η πρόνοια θα κριθεί στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

Στην Ολομέλεια θα κριθεί και το θέμα της μίσθωσης μη αστυνομικών υπηρεσιών, συνέχισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, που ανέφερε ότι τα υπόλοιπα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ, έχουν σαφή θέση διαγραφής του συγκεκριμένου άρθρου.
Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ εμμένει ότι θα πρέπει, για μη αστυνομικά καθήκοντα, τα σωματεία να καταβάλλουν μίσθωμα στους αστυνομικούς που θα παρευρίσκονται εντός και εκτός του αθλητικού χώρου.

Με την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου γίνεται ένα μεγάλο βήμα, για την καταστολή και την πάταξη της βίας στους αθλητικούς χώρους και των φαινομένων του χουλιγκανισμού, με το οποίο συμφωνούμε όλοι, είπε τονίζοντας ότι είμαστε ομόγνωμοι ότι το φαινόμενο αυτό πρέπει να εκλείψει.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι η καταστολή είναι η βραχυπρόθεσμη λύση, ανέφερε ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμφωνήσαμε ότι ο νόμος πρέπει να περιλαμβάνει διαπαιδαγώγηση εκπαίδευση και λήψη μέτρων από τον ΚΟΑ και το Υπουργείο Παιδείας ώστε να δημιουργηθούν επόμενες γενιές υγιών φιλάθλων.

Ο κ. Σαμψών επανέλαβε την παράκληση και την απαίτηση της Βουλής προς την Κυβέρνηση για κατάθεση νομοσχεδίου, το συντομότερο δυνατό, για αντιμετώπιση βίας που συνδέεται με αθλητικά γεγονότα, εκτός των γηπέδων.

«Αλίμονο εάν μεταφέρουμε το πρόβλημα που παρατηρείται μέσα στα γήπεδα εκτός των γηπέδων», είπε καταλήγοντας.