Παπαδόπουλος: Διαφωνεί το ΔΗΚΟ με νομοσχέδιο για εκποιήσεις

Ο Πρόεδρος τουΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, εξλεφρασε και πάλι σήμερα τη  διαφωνία του κόμματος του σχετικά  με πρόνοιες αλλά και στοχεύσεις του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις και ανέφερε πως το πρόβλημα διαχείρισης της τραπεζικής κρίσης είναι ευρύτερο και έχει να κάνει με πολλά ζητήματα που δεν έχουν άμεση σχέση με το εν λόγω νομοσχέδιο.

Στο ετήσιο μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου στην Παναγιά του Κύκκου,ι ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει το ενδεχόμενο να αλλάξει η μέχρι στιγμής αρνητική στάση που φαίνεται να έχει το ΔΗΚΟ σε ό,τι αφορά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι στο ΔΗΚΟ ακόμη θυμούνται τις δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα κατοχυρώσει την οικογενειακή οικία και τις διακηρύξεις του ότι θα φέρει στη Βουλή σχέδια προστασίας και προσφοράς εναλλακτικών επιλογών στους δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, προσθέτοντας πως αντ` αυτού «ο Νίκος Αναστασιάδης έφερε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που προνοεί μαζικές εκποιήσεις».

«Και ακόμη χειρότερα», συνέχισε, «αυτό που διαπιστώνουμε με μια πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου είναι ότι αυτοί που χρωστάνε το 90% των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν επηρεάζονται από αυτές τις διαδικασίες και ότι αυτοί που θα επηρεαστούν και που κινδυνεύουν είναι οι κυπριακές οικογένειες».

«Στόχος του σχεδίου είναι οι κυπριακές οικογένειες κι εμείς δεν συμφωνούμε με αυτή την προσέγγιση» πρόσθεσε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση δήλωσε ότι δεν πρόκειται να πιεστούν επιχειρήσεις με αυτό το νομοσχέδιο αναφέροντας, πως οι τράπεζες έχουν εργαλεία στη διάθεσή τους για να πιέσουν επιχειρήσεις που δεν ανταποκρίνονται στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

«Η τράπεζα ανά πάσα στιγμή μπορεί να εισέλθει με ένα ειδικό διάταγμα που έχει να κάνει με τις κυμαινόμενες επιβαρύνσεις που κατέχουν για όλες τις επιχειρήσεις, να αναλάβει τη διαχείριση της επιχείρησης και να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία», ανέφερε, υποδεικνύοντας ότι «το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις υποθηκών αφορά μόνο τα σπίτια».

Ερωτηθείς κατά πόσον το ΔΗΚΟ θα ετοιμάσει τροπολογίες, όπως και άλλα κόμματα, ο Πρόεδρος του κόμματος εξήγησε πως δεν είναι θέμα τροπολογιών και δήλωσε ότι αυτό που εδώ και αρκετό καιρό υποστηρίζει το ΔΗΚΟ είναι ότι το πρόβλημα διαχείρισης της τραπεζικής κρίσης είναι ευρύτερο και έχει να κάνει ακριβώς με πολλά ζητήματα που δεν έχουν άμεση σχέση με το εν λόγω νομοσχέδιο.

«Οι εκποιήσεις είναι ένα μικρό κομμάτι του προβλήματος», είπε, προσθέτοντας πως αυτό που πρέπει να εξεταστεί είναι το τί θα γίνει με το πρόβλημα ρευστότητας, τα χρήματα που έφυγαν από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και πήγαν στην Ελλάδα, με το κούρεμα των καταθέσεων και την αλλαγή των οδηγιών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Πρέπει να δούμε και αναμένουμε δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τις πειθαρχικές διαδικασίες που πρέπει να ξεκινήσουν στην Κεντρική Τράπεζα για να διαφανούν οι ευθύνες εκείνων που ξεπούλησαν τα κυπριακά παραρτήματα στην Ελλάδα, εκείνων που απέτυχαν να διαπραγματευτούν για τις παραδοχές της Pimco και εκείνων που είχαν καθήκον να προστατεύσουν τους Κύπριους δανειζομένους, αλλά απέτυχαν παταγωδώς», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις θα συζητηθεί στα συλλογικά όργανα του κόμματος ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι «φυσικά και θα συζητηθεί στα συλλογικά όργανα του κόμματος όπως επίσης και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Σε ερώτηση για το πώς τοποθετείται το ΔΗΚΟ έναντι της πρότασης ΑΚΕΛ – ΕΔΕΚ για προστασία της πρώτης κατοικίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι υπάρχει η πρόταση ΑΚΕΛ – ΕΔΕΚ όπως υπάρχει και η πρόταση του ΔΗΚΟ για θεσμοθέτηση του Κώδικα Δεοντολογίας και παραχώρηση εξουσιών, μέσω της άσκησης των οποίων θα εξαναγκάζονται οι τράπεζες να προχωρούν σε αναδιάρθρωση δανείων κάτι που όπως είπε, δεν γίνεται σήμερα.

«Όλες αυτές οι προτάσεις πρέπει να συζητηθούν», πρόσθεσε.

Παρακαταθήκες Εθνάρχη Μακαρίου

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή επέτειο θανάτου του Εθνάρχη Μακαρίου ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως «σήμερα οφείλουμε να θυμόμαστε αλλά και να τιμούμε τις ιστορικές παρακαταθήκες του Εθνάρχη Μακαρίου καθώς μπορούν και σήμερα να μας εμψυχώσουν και να μας καθοδηγήσουν στο συνεχιζόμενο αγώνα για απελευθέρωση της πατρίδας μας».

Ο Εθνάρχης Μακάριος, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, πολεμήθηκε, απειλήθηκε και στο τέλος εκδιώχθηκε επειδή επιδίωξε να προστατεύσει και να διαφυλάξει την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Αυτό οφείλουμε να κάμουμε και εμείς σήμερα κόντρα και ενάντια σε εκείνους που και σήμερα θέλουν να την καταλύσουν», υπέδειξε.