Κουγιάλης:Υποχρέωση όλων να στηρίξουν τον ΠτΔ για λύση του Κυπριακού

Ο Υπουργός Γεωργία,ς Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, σε ομιλία του στο μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά την εισβολή, που οργάνωσε το Σωματείο ΠΑΟ Προσφύγων στη Λεμεσό, δήλωσε ότι οφείλουμε όλοι να συμπεριφερθούμε με τη μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα και όλοι μαζί ενωμένοι, λαός και πολιτικές δυνάμεις, να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο δύσκολο αγώνα που διεξάγει για λύση του Κυπριακού.

Είπε πως είναι χρέος μας απέναντι στους ήρωες μας να συνεχίσουμε την αντίσταση και τον αγώνα, να απαιτήσουμε την εφαρμογή και στην Κύπρο του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, διακηρύσσοντας την αντίθεσή μας στην αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής και διαμήνυσε πως η λύση που επιδιώκουμε για το κυπριακό πρόβλημα θα πρέπει να τερματίζει την κατοχή, να διασφαλίζει την εθνική επιβίωση του ελληνισμού στην Κύπρο, να εξασφαλίζει την ενότητα και ακεραιότητα της πολιτείας μας, και να εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών.

“Οφείλουμε να επιστρατεύσουμε το σθένος, την ενότητα, τον δυναμισμό και τις αρετές της φυλής μας για να περάσουμε από τις νέες συμπληγάδες“, ανέφερε και σημείωσε πως το πρώτο που χρειαζόμαστε είναι ενότητα και ένα κοινό μέτωπο για αγώνα επιβίωσης και απελευθέρωσης, στη βάση μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και με γνώμονα τις αρχές του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων ανεξαίρετα των γηγενών πολιτών της χώρας, ανεξάρτητα από εθνότητα ή θρήσκευμα.

Υποδεικνύοντας πως στον δύσκολο αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός Ελληνισμός κανένας στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς καθολική και ανεπιφύλακτη συσπείρωση γύρω από τον υπέρτατο σκοπό της σωτηρίας του νησιού μας, ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε ότι “ήλθε η ώρα ενωμένοι να συστρατευθούμε και να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον δύσκολο αγώνα που διεξάγει για να πετύχουμε μια λύση που θα ακυρώνει τα τετελεσμένα της κατοχής και της εισβολής, για μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Είναι υποχρέωση όλων μας, συνέχισε, λαού και πολιτικών δυνάμεων να στηρίξουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Εστειλε παράλληλα το μήνυμα πως “κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης, ο κυπριακός Ελληνισμός δεν υποχωρεί από τα δίκαιά του και δεν αποδέχεται την επιβολή άδικης λύσης, λύσης που να θέτει σε κίνδυνο την εθνική και φυσική επιβίωσή μας στην πατρώα γη, λύσης που να μην διασφαλίζει την προοπτική ειρηνικής συμβίωσης όλων των νομίμων κατοίκων του νησιού σε συνθήκες ασφάλειας και δημοκρατίας”.

Διεμήνυσε ακόμη πως η Κυβέρνηση μάχεται ώστε μέσα από την προώθηση της ανάπτυξης και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία, να επανέλθει η σταθερότητα και να διασφαλιστεί η ευημερία των συμπολιτών μας.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ακόμη πως, παρά την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, εμείς οφείλουμε να παραμείνουμε σταθεροί στην υπεράσπιση των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού, με ανάπτυξη πρωτοβουλιών και κινήσεων, με πλήρη και συνεχή συντονισμό με την Ελλάδα και με σφυρηλάτηση της εθνικής ομοψυχίας, ώστε να μπορούμε να προσβλέπουμε βάσιμα “στη λύτρωση από τα δεινά που επισώρευσε το έγκλημα του 1974”.

“Παρά την απογοήτευση, έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε την αναζήτηση μιας δίκαιης λύσης, αφού η επιλογή του διαλόγου είναι η ορθότερη οδός, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους μας και θα επιμένουμε στην αξιοποίηση της παρουσίας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην αξιοποίηση της ευρωπαϊκής διάστασης του κυπριακού προβλήματος, αλλά και στην αξιοποίηση χωρών που εμπλέκονται και που μπορούν να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία ώστε να ανατραπεί η τουρκική αδιαλλαξία”, συμπλήρωσε.

Ας συστρατευτούμε, ανέφερε ο κ. Κουγιάλης, “για να παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας μια Κύπρο απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος, μια Κύπρο της ειρήνης, της συνεργασίας, της ευημερίας και της προκοπής. Μια Κύπρο όπως την ονειρεύτηκαν και την οραματίστηκαν όσοι έδωσαν τη ζωή τους γι` αυτήν”.