Ο ΠτΔ ενημέρωσε σήμερα Λιλλήκα, Χρίστου και Κυπριανού

Επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να προωθηθούν μέτρα και πολιτικές, για τον εκσυγχρονισμό του κράτους προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και των πολιτών και της κοινωνίας μας είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «συνεχίστηκαν σήμερα οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς. Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για το Κυπριακό, για τη συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, όπως και για τις εξελίξεις που έχουμε στους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Άκουσε και τις δικές τους εισηγήσεις και τους προβληματισμούς.

Εξάλλου μέσα σε αυτές τις συναντήσεις συνεχίζεται και η συζήτηση για τα ευρύτερα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης και των διαφόρων πολιτικών. Συνεχίζεται η καταγραφή πιθανών συγκλίσεων και κοινών στόχων πολιτικής.

Είναι επιθυμία του Προέδρου να προωθηθούν μέτρα και πολιτικές, όπως και αλλαγές που είναι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό του κράτους προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και των πολιτών και της κοινωνίας μας.

Είναι πολιτική κατεύθυνση που έχει δώσει ο Πρόεδρος, τώρα που βελτιώνεται η κατάσταση στην οικονομία μας, για να προχωρήσουμε ταυτόχρονα σε εκείνες τις αλλαγές που χρειάζονται στο κράτος και στη διοίκηση, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν και έτσι να ενισχυθεί περαιτέρω και η αναπτυξιακή πορεία της χώρας».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος έχει επιλέξει να μην σχολιάζει ούτε να απαντά σε επικρίσεις. Απλώς είναι κοινώς γνωστό το γεγονός ότι έκανε μεγάλες προσπάθειες ο Πρόεδρος και η πλευρά μας, ώστε να καταλήξουμε έστω και σε αυτό το δείπνο με τον κ. Ακκιντζί. Όπως επίσης είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να επαναλάβει την ενημέρωση για τα διαβήματα που έχει κάνει μετά τη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, όπως επιστολές και άλλα διαβήματα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, ζητώντας – και αυτή η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς – να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί όπου είχαμε φτάσει».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ στο Κραν Μοντανά σε σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το τι έχει γίνει στο Κραν Μοντανά είναι πλέον κοινώς γνωστό και θα έλεγα ότι το γνωρίζουν από πρώτο χέρι και οι δημοσιογράφοι που είχαν συνοδεύσει την αποστολή μας στο Κραν Μοντανά. Δεν είναι γόνιμο να επανέλθουμε.

Αν η Τουρκία είχε πάρει την απόφαση στο Κραν Μοντανά να αφήσει την Κύπρο, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να βρούμε ένα συμβιβασμό και μια συμφωνία, δηλαδή να παραιτηθεί από την αξίωση να ελέγχει την Κύπρο και μετά τη λύση μέσω εγγυήσεων και μέσω στρατευμάτων, τότε θα είχε επιτευχθεί η λύση.

Προσπαθούμε – αυτός είναι ο διπλωματικός αγώνας που κάνει ο Πρόεδρος, που κάνει η Κυβέρνηση μας, ο Υπουργός Εξωτερικών – να επαναφέρουμε την Τουρκία μέσω των ΗΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με την προσδοκία ότι θα αλλάξει η τουρκική θέση. Πρέπει όλοι να αντιλαμβανόμαστε – έχοντας μια κοινή στάση της ελληνικής κυπριακής πλευράς, η οποία είναι ήδη κοινή στάση ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο – ότι χρειάζεται ο τερματισμός των εγγυήσεων, η αλλαγή της προσέγγισης της Τουρκίας στην Κύπρο, για να υπάρξει λύση του Κυπριακού».

Ερωτηθείς για τη μετάβαση σήμερα αριθμού Υπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο να δει να υλοποιούνται έργα, τα οποία επιτρέπει η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας. Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε ανακτήσει την οικονομική μας ανεξαρτησία τελειώνοντας με το μνημόνιο, έχουν δημιουργηθεί περιθώρια μέσα από τη σωστή δημοσιονομική πολιτική και τώρα με προγραμματισμό, με σύνεση εκτελούνται σε όλη την Κύπρο κάποια έργα.

Είναι επίσης κοινή ομολογία ότι, δυστυχώς, συχνά, διαδικασίες, γραφειοκρατικά προβλήματα καθυστερούν κάποια έργα. Ο Πρόεδρος θέλοντας να φανεί και στην πράξη ότι τα όσα ήταν στο πρόγραμμα του συνειδητά είναι πολιτική που θα εφαρμοστεί, θα επαναλάβει τις επόμενες βδομάδες και μήνες περιοδείες σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου για να παρακολουθήσει την εκτέλεση των προγραμματισμένων έργων.

Γίνονται αυτές τις μέρες συσκέψεις με Υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για να καταγραφεί ακριβώς η πρόοδος, πού υπάρχει καθυστέρηση, πού πρέπει να γίνουν ενέργειες ώστε να ολοκληρώνονται τα έργα που περιμένουν οι πόλεις, οι κοινότητες, οι πολίτες, η κοινωνία».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας βρίσκεται το στυγερό διπλό έγκλημα σε βάρος ζεύγους στη Λευκωσία και ερωτηθείς για το τι πράττουν οι αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η διαπίστωση είναι ότι πρόκειται για ένα πραγματικά ειδεχθές έγκλημα, πρωτόγνωρης βαναυσότητας και βιαιότητας για τα κυπριακά δεδομένα και φυσικά προκαλεί αναστάτωση σε όλη την κοινωνία και δικαιολογημένα υπάρχει και μεγάλη συγκίνηση χάρη στην πολύ καλή φήμη που έχαιραν τα θύματα μέσα στην κοινότητα.

Έχει ζητηθεί η τεχνογνωσία και από το εξωτερικό ακριβώς γιατί πρόκειται για μια πολύ δύσκολη υπόθεση με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτό, όμως, σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι είτε παραγνωρίζονται είτε υποτιμούνται δικοί μας επαγγελματίες και επιστήμονες.

Γνωρίζουμε ότι οι Αρχές, Αστυνομία και άλλοι, καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, κάνουν ό,τι πρέπει. Αναγνωρίζουμε ότι η ταχύτητα στη διαλεύκανση αυτού του εγκλήματος είναι κάτι που ενδιαφέρει όλο τον κόσμο και αφορά και το αίσθημα ασφάλειας. Ταυτόχρονα, όμως, στη ζυγαριά βαρύνει, εξίσου με την ταχύτητα, και η ασφαλής, τεκμηριωμένη και ακριβής διαλεύκανση της υπόθεσης, για αυτό χρειάζεται να κάνουμε την απαραίτητη υπομονή. Δεν θα σχολιάσω τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Θα πρέπει, όμως, να πω ότι θα ήταν καλό όλοι μας, όσο και αν είναι μεγάλος ο πειρασμός, να αποφύγουμε να γινόμαστε αυτοσχέδιοι ντετέκτιβ ή ανακριτές».