ΔΗΚΟ: Η εκμετάλλευση φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν αφορά την τουρκία

Η άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ, δεν αφορά την Τουρκία και δεν είναι δικοινοτικό ζήτημα, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση το ΔΗΚΟ:

“Οι διαβεβαιώσεις από τον διευθύνων σύμβουλο της ENI, ότι η ιταλική εταιρία συνεχίζει τον προγραμματισμό της σε ότι αφορά τα τεμάχια που τις έχουν αδειοδοτηθεί στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελούν θετική εξέλιξη.

Είναι πάγια και έντονη θέση του Δημοκρατικού Κόμματος, ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν πρέπει, ούτε να ανασταλούν, ούτε και να επηρεαστούν από τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά ούτε και να διασυνδεθούν με οποιοδήποτε τρόπο με την διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό.

Η άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της κυπριακής ΑΟΖ, δεν αφορά την Τουρκία και δεν είναι δικοινοτικό ζήτημα.

Γι’ αυτό και η εξωφρενική αξίωση της τουρκικής πλευράς περί δήθεν κοινής επιτροπής για το φυσικό αέριο, απορρίπτεται ασυζητητί.

Το Δημοκρατικό Κόμμα επικρίνει έντονα τις αναφορές πολιτικών αρχηγών, για αγωγό από την κυπριακή ΑΟΖ προς την Τουρκία, ακόμα και μετά τη λύση του κυπριακού.

Το κυπριακό φυσικό αέριο είναι ευρωπαϊκό και μόνο μέσω του προγράμματος EAST MED, μπορεί να διοχετευτεί στην Ευρώπη ή αλλού και όχι μέσω μιας χώρας, όπως η Τουρκία, με τουλάχιστον παροιμιώδη αναξιοπιστία.”