Αλληλεγγύη: Να αναζητηθούν εισφορές για το νέο κτίριο της Βουλής

Σε γραπτή ανακοίνωσή του το κίνημα Αλληλεγγύη, αναφορικά με την ανέργεση νέου κτιρίου της Βουλής, τόνισε ότι επιβάλλεται να προωθηθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις το έργο και για το οικονομικό μέρος του έργου, δεδομένης της σημασίας του, θα μπορούσαν να αναζητηθούν οικονομικές εισφορές :

«Η επιλογή χώρου για την ανέγερση του νέου κτιρίου της Βουλής δεν είναι τωρινό θέμα. Αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης από πολλές τεχνικές και άλλες επιτροπές και, στη βάση της διαβούλευσης που έγινε με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, η ομόφωνη επιλογή του λόφου της ΠΑΣΥΔΥ.

Με βάση την ομόφωνη αυτή απόφαση καταρτίστηκε, με την βοήθεια ειδικών, κτιριολογικό πρόγραμμα και στη συνέχεια διεξήχθη διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή και τη βράβευση του καλύτερου αρχιτεκτονικού σχεδίου. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε και ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου αμέσως μετά την βράβευση του αρχιτεκτονικού σχεδίου που επελέγη Ας σημειωθεί ότι στην ειδική επιτροπή επιλογής των αρχιτεκτονικών σχεδίων που είχαν εκπονηθεί συμμετείχαν, εκτός από τους Κύπριους γνώστες του αντικειμένου, και διεθνούς φήμης αρχιτέκτονες και μηχανικοί.

Το έργο, δυστυχώς, δεν προωθήθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και λόγω της ανακάλυψης αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή. Οι τότε ιθύνοντες ενεργώντας στη βάση εξιδεικευμένης μελέτης κατέληξαν ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα όχι μόνο δεν απέτρεπαν την ανέγερση του δημόσιου αυτού κτιρίου αλλά μέσα από τις κατάλληλες τεχνικές προβλέψεις και εκτελέσεις του έργου θα προστάτευαν και θα αναδείκνυαν τις αρχαιότητες, ακολουθώντας την τεχνογνωσία και τις εμπειρίες άλλων χωρών».

Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη και προσθέτει:

«Το Κίνημα Αλληλεγγύη έχει τη γνώμη ότι η εκτέλεση του έργου αυτού επιβάλλεται να προωθηθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις και δεν έχουν τη θέση τους οι οποιεσδήποτε ενστάσεις ή αιτιάσεις από οποιαδήποτε σκοπιά και αν προσεγγίζονται. Για το οικονομικό μέρος του έργου, δεδομένης της σημασίας του, θα μπορούσαν να αναζητηθούν οικονομικές εισφορές ακόμα και από Κύπριους της αλλοδαπής οι οποίοι προσφέρονται και είναι σε θέση να συνεισφέρουν έναντι του κόστους ανέγερσης του έργου αυτού».

«Το τελευταίο, όντας από τη φύση του έργο μακράς πνοής, θα αντανακλά τα επιτεύγματα και την πρόοδο ενός λαού που έμαθε να αγωνίζεται για την πατρίδα του και για τις δημοκρατικές ελευθερίες» καταλήγει στην ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη.