Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης στο ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ.COM

Δεν είναι η ώρα για προσωπικές στρατηγικές, ούτε υπάρχει η πολυτέλεια για τη χώρα και το κίνημα να αναλωθούμε σε τριβές και αψιμαχίες που δεν συνεισφέρουν ουσιαστικά στον πολιτικό λόγο” δηλώνει χαρακτηριστικά ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης, αναφερόμενος σε μια σειρά κορυφαίων στελεχών που έχουν απομακρυνθεί ή έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους για την ακολουθούμενη στρατηγική του κόμματος.

Μιλώντας στο ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ.COM o κ. Μπόλαρης επισημαίνει ότι η όποια εμπλοκή προκύψει στο σχεδιασμό με ορίζοντα το Eurogroup της 12ης Νοέμβρη θα αποτελεί ευθύνη του κ.Σαμαρά και του επιτελείου του. Ενώ, τέλος, αναφερόμενος στη λίστα Λανγκάρντ σχολιάζει πως “όσοι είχαν εμπλοκή ακούσια ή εκούσια θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους”.

Κύριε Μπόλαρη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Μαξίμου, ο σχεδιασμός με ορίζοντα τη 12η Νοέμβρη μπορεί να ανατραπεί πλέον μόνο με καταψήφιση των μέτρων από τη βουλή; Εσείς τι πιστεύετε;

Αυτό εξαρτάται από τον κ. Σαμαρά και το επιτελείο του. Γιατί ακόμη δεν ξέρουμε εδώ και μήνες, παρά τις προεκλογικές του διαβεβαιώσεις για κωδικό προς κωδικό εξοικονόμηση πόρων, ποια μέτρα θα προταθούν τελικά. Είμαστε στο και πέντε και ακόμη ψάχνονται. Οποιαδήποτε εμπλοκή προκύψει είναι δική τους ευθύνη. Εμείς αποδείξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, όταν η ΝΔ με τον κ. Σαμαρά και σύσσωμη η υπόλοιπη αντιπολίτευση ύψωναν πολεμικές ιαχές εντός και εκτός Βουλής, ότι δεν υπολογίσαμε το δυσανάλογο πολιτικό κόστος προκειμένου να υπάρξει ορίζοντας ελπίδας για τη χώρα. Αν είχαν επαληθευθεί οι εκτιμήσεις τους η χώρα θα έπρεπε να είχε χρεοκοπήσει εδώ και 2 χρόνια. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην γραμμή της υπευθυνότητας αλλά δεν θα πλειοδοτήσουμε σε πολιτικές που διαφαίνονται ατελέσφορες και άδικες.

Ήδη αρκετοί βουλευτές του κόμματος σας σκέφτονται να καταψηφίσουν την συμφωνία με την τρόικα. Θεωρείτε, ότι θα τεθεί θέμα διαγραφής από το ΠΑΣΟΚ;

Ακόμη δεν γνωρίζουμε ποια είναι η τελική συμφωνία γιατί ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του μέχρι την τελευταία στιγμή επιδίδονται στην κοπτοραπτική καθώς άφησαν όλο αυτό το διάστημα μετά τις εκλογές ανεκμετάλλευτο με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το κόστος των μέτρων. Τα όποια μέτρα ληφθούν θα αποφέρουν δημοσιονομική ωφέλεια και θα εγγυώνται τη βιωσιμότητα της οικονομίας μας; Τελικά ούτε σχέδιο, ούτε και ισοδύναμα μέτρα υπήρχαν. Καιρός του σπείρειν καιρός του θερίζειν.

Εσείς προσωπικά θα ψηφίσετε τα νέα μέτρα;

Να δούμε πρώτα ποια θα είναι η τελική μορφή των μέτρων και με ποιο τρόπο διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές, που θα εγγυώνται αναστροφή του αναπτυξιακού μας μοντέλου, συνθήκη sine qua non (αναγκαία και ικανή) για τη βιωσιμότητα της χώρας. Γιατί ακόμη, ενώ ο κρίσιμος χρόνος έχει εξαντληθεί, η εκκρεμότητα παραμένει.

Στο εσωτερικό του κόμματος έχουν αναπτυχθεί δύο αντίρροπες τάσεις. Η μία ζητά την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση και την προσέγγιση των δυνάμεων της Αριστεράς και η άλλη τη συμμετοχή του ίδιου του Ευάγγελου  Βενιζέλου στην κυβέρνηση; Τι πιστεύετε πως πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ;

Έχοντας εξαντλήσει τον κύκλο του αναπτυξιακού μοντέλου με το οποίο πορεύθηκε η χώρα μετά τον εμφύλιο βρισκόμαστε πλέον στην κρίσιμη περίοδο που πρέπει να αποφασίσουμε πώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα την επόμενη δεκαετία. Χωρίς τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες που μας έφεραν στο χείλος της καταστροφής. Το ζητούμενο είναι επομένως η σύνταξη ενός πολιτικού σχεδίου για αλλαγή πλεύσης, για τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που θα κάνουν το όραμα πραγματικότητα. Το μεγάλο έλλειμμα είναι η απουσία της πολιτικής από το δημόσιο λόγο. Συζητάμε με όρους μικροπολιτικής, τακτικισμών και ιδιοτελών στρατηγικών, αλλά το κρίσιμο ζητούμενο παραμένει η πολιτική πρόταση για έξοδο από την κρίση και η ανασύνθεση μιας κοινωνίας με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη λειτουργία της που θα επενδύει στην ποιότητα και την καινοτομία.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΠΑΣΟΚ στο 5%. Πιστεύετε ότι υπάρχει περίπτωση διάλυσης του κόμματος;

Το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να είναι η σταθερά του πολιτικού μας συστήματος. Η ιδεολογική και πολιτική αναφορά που καθορίζει τις συντεταγμένες της κοινωνίας μας.  Όσοι και μέσα στο ΠΑΣΟΚ δεν το αντιλαμβάνονται αυτό και επιδίδονται σε μια αυτιστική συμπεριφορά θα κρίνουν την πολιτική μας εμβέλεια με βάση την τρέχουσα δημοσκοπική αποτύπωση. Όμως ο ορίζοντας επιρροής του ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει ο μεγάλος χώρος της δημοκρατικής παράταξης. Αυτό που απομένει επομένως από όσους έχουν την ευθύνη για την ανασυγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης είναι η επικαιροποίηση του πολιτικού μας λόγου με βάση τα αιτήματα των καιρών και τα διδάγματα του παρελθόντος. Πολιτική πρόταση ζητούν οι πολίτες και όχι επίδειξη αυτάρεσκων συμπεριφορών.  

Κατά τη γνώμη σας, οι χειρισμοί του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την περίφημη λίστα «Λανγκάρντ» ήταν ορθοί;

Όπως δήλωσα, αμέσως μόλις προέκυψε το θέμα αυτό, η υπόθεση των λιστών δεν είναι ζήτημα νομικό, διοικητικό ή δημόσιας εικόνας. Γι αυτό και όσοι είχαν εμπλοκή ακούσια ή εκούσια θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε αποδείξει όλο αυτό το διάστημα ότι έχουμε την ευαισθησία και την  πολιτική εντιμότητα για να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν χωρίς να υπολογίσουμε το προσωπικό ή πολιτικό κόστος. Με γνώμονα τις πολιτικές μας αρχές θα πρέπει να κινηθούν και όσοι διαχειρίσθηκαν το ζήτημα αυτό.

Μια σειρά από κορυφαία στελέχη του κόμματος (Λοβέρδος, Χρυσοχοίδης, Ραγκούσης), είτε έχουν απομακρυνθεί από το ΠΑΣΟΚ, είτε έχουν δηλώσει ανοιχτά τη διαφωνία τους σε σχέση με την στρατηγική του κόμματος επί προεδρίας Βενιζέλου. Πιστεύετε ότι η πρόσκληση επιστροφής που έκανε ο κ. Βενιζέλος θα έχει αποτέλεσμα;

Δεν είναι η ώρα για προσωπικές στρατηγικές, ούτε υπάρχει η πολυτέλεια για τη χώρα και το κίνημα να αναλωθούμε σε τριβές και αψιμαχίες που δεν συνεισφέρουν ουσιαστικά στον πολιτικό λόγο. Οι διαφορετικές απόψεις και η κριτική είναι ευπρόσδεκτες στο βαθμό που διατυπώνονται για να συμβάλλουν στη συγκρότηση μιας πολιτικής πρότασης που θα προδιαγράφει την προοπτική εξόδου από την κρίση. Έχουμε όλοι ευθύνη απέναντι στους πολίτες που συγκροτούν τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη να ορίσουμε τις θεμελιώδεις αρχές με τις οποίες θα πορευθεί η κοινωνία μας τα επόμενα χρόνια. Νομίζω πως στο τέλος, όπως επανειλημμένα έχουμε πράξει ως τώρα, θα πρυτανεύσει τον πνεύμα της πολιτικής ευθύνης και της συστράτευσης για τη σωτηρία της χώρας. 

Τι  αναμένετε και τι προσδοκάτε από το συντακτικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Φλεβάρη;

Αυτό που προέχει είναι να ξαναβάλουμε τον πολιτικό λόγο στο προσκήνιο. Να αποφασίσουμε για το πολιτικό σχέδιο που θα επιτρέψει τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτές που με άξονα τη συγκρότηση ενός δημόσιου τομέα με διαφάνεια, σεβασμό στον πολίτη και αποτελεσματικότητα στη λειτουργία του θα στηρίξει ένα παραγωγικό μοντέλο που θα έχει ως βασικές του συντεταγμένες την ποιότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Είναι το επιτακτικό, το άμεσο και δεν συναρτάται κατ ανάγκη από  οργανωτικές διαδικασίες.