Ομήρου: Εθνική στρατιωτική στρατηγική που θα στηρίζεται στην «αμυντική επάρκεια»

Ο Πρόεδρος της Βουλής Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου στο χαιρετισμό του στο πλαίσιο εκδήλωσης για την «Ημέρα του Πατέρα» ανέφερε μια ολοκληρωμένη εθνική στρατιωτική στρατηγική, που θα στηρίζεται στην «αμυντική επάρκεια», στην «ευέλικτη αντίδραση» και στην ικανότητα κάλυψης του «Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου», σε συνδυασμό με πολυεπίπεδη πολιτική και διπλωματική παρουσία του ελληνισμού στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι η απάντηση στην πρόκληση της σημερινής συγκυρίας και επιταγή που επιβάλλεται από τη συνεχιζόμενη τουρκική εισβολή.

Η Παγκύπρια Οργάνωση διοργάνωσε την εκδήλωση πενταμελούς οικογένειας στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας Κύπρου στην Πάφο, τιμώντας τους τρίτεκνους πατέρες, που τόσο οι ίδιοι όσο και τρία αγόρια τους υπηρέτησαν τη θητεία τους στην Εθνική Φρουρά.

Στην Κύπρο ο κατοχικός στρατός, ανέφερε ο κ. Ομήρου, εξακολουθεί να παραμένει η μεγάλη απειλή ανακοπής της ιστορικής συνέχειας του ελληνισμού στην Κύπρο. Από τα πιο πάνω, σημείωσε, «είναι ηλίου φαεινότερον ότι συνέχιση από την πλευρά Κύπρου και Ελλάδας μιας πολιτικής μείωσης των δαπανών για την άμυνα και υποβάθμισης γενικότερα της αμυντικής επαγρύπνησης, θα υπονομεύσει τη διαπραγματευτική μας ικανότητα».

Μέσα στις νέες συνθήκες, σημείωσε, «επιβάλλεται όπως η πολιτική της αποτροπής και της επαρκούς αμυντικής επαγρύπνησης, παραμείνουν κορυφαίες παράμετροι της εθνικής στρατηγικής του ελληνισμού».

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ακόμη πως η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων Ελλάδας και Κύπρου συνδεδεμένη με μια οικονομική αναπτυξιακή στρατηγική, είναι απολύτως απαραίτητες πολιτικές, για την αποτελεσματική υπεράσπιση των εθνικών δικαίων, προσθέτοντας πως «αν αυτό δεν συμβεί, είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε μπροστά από δυσάρεστες εκπλήξεις».

Επεσήμανε ακόμη πως μέχρι την ώρα της διασφάλισης μιας σταθερής ειρήνης με τερματισμό της τουρκικής επιδρομής και με κατοχύρωση των εθνικών δικαιωμάτων και συμφερόντων, η στρατηγική της αποτροπής με αξιόπιστη αμυντική ισχύ, αποτελεί επιταγή. Κάθε αντίληψη και πρακτική θα αποδειχθεί εθνική απερισκεψία και συνταγή εθνικού αυτοχειριασμού.

Ο κ. Ομήρου τόνισε πως με δεδομένη την ανάγκη διατήρησης μιας Εθνικής Φρουράς υψηλής αποτρεπτικής ισχύος, θα πρέπει να ενισχύονται ολόπλευρα οι αμυντικές μας δυνατότητες.

Επιπρόσθετα, έστειλε το μήνυμα ότι η δεινή οικονομική θέση στην οποία περιήλθε η Κύπρος δεν πρόκειται να μας οδηγήσει στο να αποδεχθούμε ελλειμματική και ετεροβαρή λύση.

Δεν θα καμφθούμε και δεν θα γονατίσουμε, είπε, προσθέτοντας πως ο λαός μας, όπως και μετά την τραγωδία και τη καταστροφή του 1974, μέσα από τις στάχτες και τα ερείπια μπόρεσε να ξαναζωντανέψει την κυπριακή οικονομία, έτσι και σήμερα, με τις ανεξάντλητες δημιουργικές του δυνάμεις ο κυπριακός ελληνισμός θα ανασυνταχθεί και θα οργανώσει την ελπιδοφόρα πορεία προς το μέλλον.