Οι ξένοι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο αναγνωρίζουν τις οικονομικές προοπτικές του τόπου

Ενδιαφέροντα στοιχεία προέκυψαν από έρευνα που διενήργησε ο CIPA

Σημαντικά στοιχεία και πληροφόρηση για τις πεποιθήσεις, τις ανάγκες και τα προβλήματα των ξένων επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, προκύπτουν από έρευνα που διενήργησε ο Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA).

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στη Λευκωσία, παρουσία του υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος του CIPA κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης είπε ότι «είναι η πρώτη φορά που διενεργείται στην Κύπρο αυτού του είδους η έρευνα», προσθέτοντας πως «αυτή η πληροφόρηση, προερχόμενη ακριβώς από τους άμεσα ενδιαφερόμενους και από ανθρώπους οι οποίοι, παρά τα προβλήματα, συνεχίζουν να επιδεικνύουν εμπιστοσύνη στην κυπριακή οικονομία, θα αποτελέσει για εμάς ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για καλύτερο σχεδιασμό και υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού». Πρόθεσή του CIPA, είπε, είναι να καθιερώσει τη διενέργεια αυτής της έρευνας σε ετήσια βάση.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της έρευνας, την οποία διενήργησε για λογαριασμό του CIPA το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο κ. Αγκαστινιώτης είπε ότι η χώρα μας άρχισε να πείθει ακόμη και τους πλέον δύσπιστους παρατηρητές ότι γύρισε σελίδα, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «παρά τα βήματα προόδου που γίνονται, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι σε κάποιους τομείς παραμένουν σοβαρές αδυναμίες». Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα, σημείωσε ο κ. Αγκαστινώτης. «Κάποια προβλήματα δεν είναι σημερινά. Χρονολογούνται εδώ και δεκαετίες».

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Γενικός Διευθυντής του CIPA κ. Χάρης Παπαχαραλάμπους, τόνισε ότι οι ξένοι επενδυτές εξέφρασαν αισιοδοξία για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πορεία της οικονομίας, αναγνωρίζοντας τις προοπτικές ανάπτυξης που διαθέτει η Κύπρος αλλά και τις προκλήσεις της παρούσας συγκυρίας. Συγκεκριμένα, σχεδόν το 40% των συμμετασχόντων δήλωσαν ότι προτίθενται να επεκτείνουν τις επενδυτικές τους δραστηριότητες μέσα στα επόμενα 3 με 5 χρόνια, ενώ 72% δήλωσαν ικανοποιημένοι έως πολύ ικανοποιημένοι από την ποιότητα ζωής στην Κύπρο. Ποσοστό 59,9% απάντησαν ότι η απόδοση της επένδυσής τους ήταν η αναμενόμενη και 19,6% καλύτερη από το αναμενόμενο.

Περίπου επτά στους δέκα επενδυτές χαρακτηρίζουν το επενδυτικό περιβάλλον της Κύπρου από μέτριο έως καλό. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις που δόθηκαν σχετικά με τους παράγοντες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την Κύπρο ως επενδυτικό προορισμό. Στις πρώτες θέσεις κατατάσσονται συντελεστές όπως η πολιτική, οικονομική και τραπεζική σταθερότητα, ο εκσυγχρονισμός των κυβερνητικών υπηρεσιών/διαδικασιών, η διαφάνεια και η πάταξη της γραφειοκρατίας. Σημαντική θεωρείται, επίσης, η σωστή προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό. Όλοι σχεδόν οι συμμετέχοντες γνώριζαν τον CIPA και περίπου το 25% έχουν χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του στο παρελθόν ή τις χρησιμοποιούν ακόμα.

Ένα ακόμα συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι το περιβάλλον και οι παράγοντες επιρροής προς τους ξένους επενδυτές αυτό το διάστημα έχουν φθαρεί, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, χωρίς όμως η Κύπρος να έχει απολέσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα ως επενδυτικός προορισμός. Οι ξένοι επενδυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία και επιθυμούν την ταχύτερη δυνατή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών που καθιστούν την Κύπρο ακόμη πιο ανταγωνιστική, λιγότερο γραφειοκρατική και γενικά πιο φιλόξενη σε ξένες επενδύσεις.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση πως αν η Κύπρος συνεχίσει να δουλεύει οργανωμένα, μεθοδικά και στη βάση ενός στρατηγικού σχεδιασμού, πολύ γρήγορα θα διορθώσει τα κακώς έχοντα, επιστρέφοντας σε αναπτυξιακή πορεία.