Οι νέοι του Ακάμα διεκδικούν το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση

Η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για τη βελτίωση του Στεγαστικού Σχεδίου Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών που είχε τεθεί σε εφαρμογή το 2019, ήταν μια θετική εξέλιξη για τις απομονωμένες κοινότητες του Ακάμα, οι οποίες μαστίζονται εδώ και τρεις δεκαετίες από την αστυφιλία, απειλούμενες από πλήρη ερήμωση.

Η αύξηση του ανώτατου ορίου οικονομικής ενίσχυσης για τα νεαρά ζευγάρια και τις πολύτεκνες οικογένειες, καθώς και τα βελτιωμένα πολεοδομικά κίνητρα Στέγασης και Προσιτής κατοικίας αποτελούν σίγουρα μία καλή ευκαιρία για τους νέους ανθρώπους των ακριτικών περιοχών της Πάφου. Μπορούν, ωστόσο, τα κίνητρα αυτά να αναχαιτίσουν την κάθοδο της νεολαίας προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, προς αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος;

Ας υποθέσουμε ότι ένα νεαρό ζευγάρι αποφασίζει να αιτηθεί για παραχώρηση των ωφελημάτων που προσφέρει το βελτιωμένο Στεγαστικό Σχέδιο και προχωρεί στην ανέγερση κατοικίας εντός των ορίων της κοινότητάς του. Το ζευγάρι αυτό, δεν χρειάζεται να έχει άμεση πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και είδη πρώτης ανάγκης; Δεν χρειάζεται για τη διακίνησή του ένα ασφαλές και σύγχρονο οδικό δίκτυο, καθώς και πρόσβαση σε εκπαιδευτικά ιδρύματα ώστε να μορφώσει τα παιδιά του; Χωρίς πρόσβαση σε ουσιώδεις υπηρεσίες, η ανέγερση κατοικίας σε μια απομακρυσμένη περιοχή δεν είναι και το ιδανικότερο σενάριο για μια  οικογένεια.

Τα τελευταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί αρκετά έργα ανάπλασης εντός των ορίων των κοινοτήτων μας, με τον πολεοδομικό χαρακτήρα τους να παρουσιάζει σημαντική βελτίωση. Ωστόσο, κανένα από τα έργα αυτά δεν έχει φέρει την επιθυμητή αναζωογόνηση στις κοινότητες του Ακάμα. Τα ελάχιστα καφενεία, εστιατόρια, σχολεία, μπακάλικα και άλλες μικρές επιχειρήσεις που έχουν απομείνει, εξακολούθησαν να βάζουν λουκέτο το ένα μετά το άλλο. Η ποιότητα ζωής λοιπόν, στις κοινότητες του Ακάμα, συνέχισε να ακολουθεί φθίνουσα πορεία.

Οι νέοι της περιοχής μας διεκδικούν το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση εδώ και πολλά χρόνια. Ειδικότερα, διεκδικούν ένα Τοπικό Σχέδιο, το οποίο θα επιτρέπει ήπια αειφόρο ανάπτυξη σε περιοχές όπου επήλθαν άδικα μηδενικοί συντελεστές εδώ και 30 χρόνια. Ιδιαίτερα όσον αφορά τις απομακρυσμένες κοινότητες, οι αναπτύξεις εντός του πυρήνα τους δεν αρκούν για να δημιουργήσουν συνθήκες ευημερίας. Η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη είναι αδύνατον να επιτευχθεί μόνο με την ανέγερση κατοικιών και επιδιορθώσεις προσόψεων. Αυτό που χρειάζονται τα χωριά του Ακάμα για να ανακάμψουν και να επανέλθουν σε τροχιά ευημερίας είναι η διασύνδεσή τους με παραλιακή ανάπτυξη, η οποία θα σέβεται το περιβάλλον, αλλά θα δημιουργήσει ταυτόχρονα  θέσεις εργασίας στην περιοχή και θα διανοίξει νέες προοπτικές οι οποίες θα επαναφέρουν την παλιά αίγλη των χωριών. Οι νέες θέσεις εργασίας θα φέρουν σιγά – σιγά και τις υπηρεσίες, τα σχολεία, τα καφενεία, τον κόσμο.

Η παραμονή και επιστροφή της νέας γενιάς πίσω στον Ακάμα, είναι κάτι το οποίο προσδοκούμε όλες οι κοινοτικές αρχές της περιοχής εδώ και χρόνια, καθώς παρακολουθούμε τα χωριά μας να οδηγούνται σταδιακά σε πλήρη ερήμωση.

Για να αποφασίσει ένα νέο ζευγάρι να κτίσει τη ζωή του σε μια απομακρυσμένη περιοχή, χρειάζεται ακόμη περισσότερα κίνητρα, τα οποία θα έπρεπε να είχαν δοθεί εδώ και χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Ως Κοινοτικό Συμβούλιο Νέου Χωριού διερευνούμε διαρκώς τρόπους για να στηρίξουμε τα νέα ζευγάρια και είναι σε αυτό το πλαίσιο που αποφασίσαμε σε κάθε νέο ζευγάρι που διαμένει στο χωριό να προσφέρουμε φιλοδώρημα €3000 για κάθε γέννα. Η πρότασή μας, ωστόσο, δεν έγινε αποδεκτή από την επαρχιακή διοίκηση καθώς δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από των περί των κοινοτήτων Νόμο. Η δυσκαμψία του συστήματος και η μη ανάληψη πολιτικής βούλησης μάς έχουν καταδικάσει εδώ και πολλά χρόνια στην κοινωνική και οικονομική απομόνωση.

Ανδρέας Χριστοδούλου Μάχιμος,

Κοινοτάρχης Νέου Χωριού