Νομική υπηρεσία: Πλήρωση 35 νέων θέσεων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ενέκρινε άμεσα το ξεπάγωμα 35 νέων θέσεων στη Νομική Υπηρεσία  προκειμένου να επιταχυνθεί η προσαγωγή υποθέσεων στο δικαστήρια για τα οικονομικά σκάνδαλα και την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.

«Πρέπει να επουλώσουμε κάποιες από τις πληγές μας και να επανέλθουμε πριν από την τεράστια αύξηση του όγκου εργασίας», είπε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη διερεύνηση των συνθηκών για την κατάρρευση της οικονομίας, καθ` ότι η διερεύνηση διεξάγεται από την Αστυνομία, αλλά θα υπάρχει τεράστια αύξηση όταν καταχωρηθούν υποθέσεις ενώπιον Δικαστηρίου.

«Εκεί που θα έχουμε πρόβλημα είναι στην παρουσίαση υποθέσεων ενώπιον του Δικαστηρίου. Εκεί που θα χρειαστούν δικηγόροι, εκεί θα χρειαστούν καλοί δικηγόροι και πολλή προσωπικό λόγω της αύξησης του αριθμού ποινικών υποθέσεων, που θα προσάγονται ενώπιον του Δικαστηρίου», ανέφερε.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι για τα πιο πάνω θέματα ο Γενικός Εισαγγελέας έφερε αίτημα στην Επιτροπή για ξεπάγωμα 35 νέων θέσεων στη Νομική Υπηρεσία, κάτι που η Επιτροπή ενέκρινε άμεσα στην προσπάθειά της να δώσει προτεραιότητα στις έρευνες των οικονομικών σκανδάλων και των ποινικών υποθέσεων που έχουν σχέση με την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας

«Με αυτό τον τρόπο επιθυμούμε να συμβάλουμε στην κάθαρση και την εξυγίανση να στηρίξουμε τις ποινικές έρευνες, να στηρίξουμε την Νομική Υπηρεσία και τον Γενικό Εισαγγελέα σε αυτές τις την προσπάθεια», ανέφερε.

Παράλληλα κάκισε το γεγονός ότι 2,5 χρόνια μετά την κρατικοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας και 2 χρόνια μετά το κούρεμα, οι έρευνες καθυστερούν με ένα τρόπο αδικαιολόγητο. Όπως είπε καμιά υπόθεση δεν έχει καταχωρηθεί ακόμα εναντίον του κ. Βγενόπουλου ή άλλου τότε μέλους της Διοίκησης της Λαϊκής Τράπεζας και ότι καμιά έρευνα δεν έχει γίνει στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου για την Λαϊκή Τράπεζα σε αντίθεση με την Τράπεζα Κύπρου.

«Γιατί ο κ. Βγενόπουλος είναι αόρατος», διερωτήθηκε. Πρόσθεσε ότι επειδή είχε ρόλο κλειδί ο κ. Βγενόπουλος θα έπρεπε να είναι ο πρώτος που θα τύγχανε διερεύνησης.

Όσον αφορά τη δήμευση περιουσιών όσων εμπλέκονται σε σκάνδαλα, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε ετοιμότητα να εξετάσουν την όποια αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να δίνονται αναβαθμισμένες εξουσίες στις αρμόδιες αρχές για να δημεύουν την περιουσία όποιου κρίνεται ένοχος για διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Αναφορικά με το ξεπάγωμα των θέσεων στη Νομική Υπηρεσία, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης διερωτήθηκε κατά πόσο ο κ. Κληρίδης υιοθετεί την κριτική που ακούστηκε για πλημμελή προετοιμασία και παρουσίαση των σκανδάλων του ΣΑΠΑ στην Πάφο και ειδικότερα όσον αφορά τους βουλευτές και στελέχη πολιτικών κομμάτων. Έκανε λόγο για προχειρότητα σκοπιμότητες, στην κριτική που ασκήθηκε. Όπως είπε, ο Γενικός Εισαγγελέας απέρριψε αυτές τις θέσεις και υποστήριξε ότι Νομική Υπηρεσία πραγματοποιεί με επάρκεια το καθήκον της.

Ο κ. Περδίκης ζήτησε από την Νομική Υπηρεσία να επιδείξει στην περίπτωση της Πάφου ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα, ώστε να έρθουν ενώπιον της δικαιοσύνης οι πραγματικοί ένοχοι για το σκάνδαλο στην Πάφο. Είπε επίσης ότι πολλοί από τους υπόπτους για το ΣΑΠΑ, πιθανόν να εμπλέκονται και σε διαδικασίες στα Συμβούλια Αποχετεύσεων άλλων πόλεων.

Παράλληλα ανέφερε ότι επιβάλλεται να συζητηθεί τάχιστα η δυνατότητα της πολιτείας να δημεύει τα περιουσιακά στοιχεία των ενόχων για οικονομικό έγκλημα. Είπε επίσης ότι η Επιτροπή Νομικών επιβάλλεται να συνεδριάσει άμεσα για το θέμα, για να ξεκαθαρίσει που εφαρμόζεται η νομοθεσία και που υπάρχουν τα κενά ώστε να πραγματοποιήσουν το κοινωνικό αίτημα, όχι μόνο οι ένοχοι να πληρώνουν πρόστιμο , αλλά να υπάρχει και επιστροφή των κλεμμένων για να μην τα επωμίζονται τις ζημιές οι φορολογούμενοι.