Τι έχει γίνει τελικά με την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου;

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά εκτός  από τον εσωκομματικό παράγοντα, ο οποίος φαίνεται να εμπλέκεται στην υποψηφιότητα ή μη του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας εμλέκεται και εκείνος της Κομισιόν.

Σύμφνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,  δεν έκρυψε από την αρχή την δυσαρέσκειά του για την πιθανή αποχώρηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν.

Ο κ. Γιούνκερ θεωρεί «εξαιρετικά σημαντικό» αυτό το χαρτοφυλάκιο, και η πληροφόρηση είναι ότι εάν τελικά προταθεί η υποψηφιότητα Αβραμόπουλου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα σεβαστεί μεν την επιλογή της κυβέρνησης για τον διάδοχό του, νέο Επίτροπο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος και να είναι αυτός θα αναλάβει την ίδια Διεύθυνση. Αντίθετα, το πιθανότερο είναι ο κ. Γιούνκερ να προβεί σε έναν μικρό ανασχηματισμό, με αποτέλεσμα να χάσει η Ελλάδα ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο.

Σε αυτήν την περίπτωση, προκρίνεται ως νέος Επίτροπος ο νυν Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ την θέση του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λέγεται ότι θα πάρει ο Γιάννης Μηλιός, που τώρα είναι εκτός κυβερνητικού σχήματος, και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να τον δει να ενεργοποιείται. Όμως, με την πιθανή προώθηση του κ.Παπαδημούλη σε αξίωμα Επιτρόπου, θα χαθεί για την Ελλάδα και η αντιπροεδρία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Ακόμα ένα στοιχείο που ενισχύει την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου, και η οποία υιοθετείται από τα πιο μετριοπαθή στελέχη της κυβέρνησης, είναι ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε η κυβέρνηση, πριν από το κρίσιμο Eurogroup να χάσει την όποια στήριξη απολαμβάνει από τον πρόεδρο της Κομισιόν».

Την Κυριακή υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Γιούνκερ και Τσίπρα και, όπως δήλωνε χθες αξιωματούχος της Ε.Ε. «ο πρόεδρος Γιούνκερ καταβάλλει μια ύστατη προσπάθεια σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», να βοηθήσει την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις της με τους εταίρους.

Σύμφωνα πάντως με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος πρώτη επιλογή του Μαξίμου παραμένει ο Δ. Αβραμόπουλος, απλά όπως λέει «η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρά βήμα-βήμα και με εξαιρετικά προσεκτικές κινήσεις σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους οι οποίες αλλάζουν από μέρα σε μέρα».

Από την άλλη, άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πίεσαν και εξακολουθούν να πιέζουν τον Αλέξη Τσίπρα «να ξεχάσει την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου», αντιπροτείνοντας «ένα δικό μας πρόσωπο από τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς», επισημαίνουν ότι «δεν είναι δυνατόν να προτείνουμε εμείς κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που μάλιστα ψήφισε στη Βουλή όλους τους μνημονιακούς νόμους».

Κύριος εκφραστής αυτής της άποψης είναι ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, που είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό χθες, Κυριακή, στο Μέγαρο Μαξίμου και, ενώ οι δημοσιογράφοι είχαν ειδοποιηθεί για διάγγελμα στο οποίο θα ανακοινωνόταν η υποψηφιότητα Αβραμόπουλου, εκείνος ανέφερε ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις σε πολλούς εντός ΣΥΡΙΖΑ για μια επιλογή που θα «εκφράζει το πλειοψηφικό ρεύμα εντός της κοινωνίας».

Αυτή η προτροπή για «δεύτερες σκέψεις» σε συνδυασμό με τις μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού «υπέρ μιας σθεναρής στάσης» της κυβέρνησης έναντι των εταίρων, ανάγκασαν χθες το Μαξίμου να αναβάλει την ανακοίνωση του εκλεκτού για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Αυτό θα γίνει αύριο Τρίτη μετά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε χθες ότι η πρώτη εκλογή θα γίνει την επόμενη μέρα, δηλαδή την Τετάρτη, αλλά αυτό μένει να διευκρινιστεί και να ανακοινωθεί επίσημα από την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεδομένου ότι αρκετοί συνταγματολόγοι ισχυρίζονται ότι από την ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου πρέπει να μεσολαβήσουν πέντε ημέρες ως την πρώτη ψηφοφορία.