Μητσοτάκης: Το μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί ένα θέμα που ταλανίζει τις χώρες της Μεσογείου

Στις τουρκικές παραβιάσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την Παρέμβαση του στην 4η Σύνοδο ΕΕ-Αραβικών κρατών που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα, στην παρουσία αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και χωρών του αραβικού κόσμου.

Στην Παρέμβαση του ο κ. Μητσοτάκης είπε, μεταξύ άλλων, ότι το μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί ένα θέμα που ταλανίζει τις χώρες της Μεσογείου, ενώ σημείωσε ότι πρόσφυγες και μετανάστες γίνονται μοχλός πιέσεων αλλότριων σκοπιμοτήτων.

Πρόσθεσε ότι «ένα διεθνές πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται όταν κάποιοι αμφισβητούν δεδομένα δεκαετιών και εγείρουν απαράδεκτες διεκδικήσεις. Αναφέρομαι στις ενέργειες της γειτονικής Τουρκίας, τόσο σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και τη συμπεριφορά της στο Αιγαίο. Και θα ήταν καλό να μη φορτίζει περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Να ακολουθήσει τον δρόμο του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας».

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας υπογράμμισε ακόμα το Ελληνικό Λιμενικό έσωσε χιλιάδες ζωές στη θάλασσα και ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένο με την αποστολή της φύλαξης των συνόρων, σημειώνοντας ότι «αυτοί που χρησιμοποίησαν τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την επιδίωξη των δικών τους γεωπολιτικών στόχων ας είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα», χωρίς εξάρσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια συνεννόησης και ανάληψης κοινών δράσεων με τις Κυβερνήσεις και τους λαούς της περιοχής.

«Ήδη, μαζί με την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη προωθούμε διμερή, τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας σε πολλά επίπεδα», είπε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «τα σχήματα αυτά είναι ανοικτά σε κάθε κράτος που συμμερίζεται τις ίδιες αρχές και αξίες. Σε αυτό κατατείνουν και πρωτοβουλίες, όπως το EastMed Gas Forum – είχαμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε αναλυτικά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο Σίσι όταν βρεθήκαμε πριν από λίγες βδομάδες στο Κάιρο.

Κοινός μας στόχος είναι ένα καλύτερο αύριο για όλους, σε μια ειρηνική και ευρύχωρη γειτονικά της Μεσογείου και από αυτή την άποψη θεωρώ ότι η 4η Σύνοδος Ευρω-αραβική Σύνοδος αποτελεί ένα ακόμα βραχίονα της προσπάθειας μας».

Αναφέρθηκε, επίσης, στο μεγάλο ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής, σημειώνοντας ότι «η προστασία του Περιβάλλοντος συνδέεται κυριολεκτικά με το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας, με τη ζωή και την ευημερία όλων».

Είπε, τέλος, ότι η Αθήνα θα φιλοξενήσει εντός του 2020, διεθνή συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, προσθέτοντας ότι ήδη περισσότερες από 60 χώρες συντάχθηκαν με την πρωτοβουλία, όπως και διεθνείς οργανισμοί.