ΠτΔ στην Ευρω-Αραβική Συνόδο: Η ΚΔ θα προχωρήσει απρόσκοπτα με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της ομιλία του στην 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδο που διεξάγεται στην Αθήνα τόνισε μεταξύ άλλων ότι η  Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει απρόσκοπτα τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς και να αξιοποιήσει τα αποθέματα του φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν, ως πηγή περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας.

Ο Πρόεδρος σημείωσε, παράλληλα, ότι η κυπριακή κυβέρνηση ουδέποτε παραγνώρισε ή αρνήθηκε τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και για αυτό έχουν ήδη κατατεθεί σχετικές προτάσεις μέχρι τη λύση του Κυπριακού. “Μία επίλυση με μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα δικοινοτικό, διζωνικό κράτος που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις προοπτικές συνεργασίας των δύο κοινοτήτων, χωρίς εξαρτήσεις από τρίτες χώρες”, τόνισε και συμπλήρωσε: “Δεν έχουμε ανάγκη από εγγυητές και κηδεμόνες. Μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά μεταξύ μας και να συνδημιουργήσουμε για την κοινή προοπτική”.

Αυτούσια η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ Νίκου Αναστασιάδη στις έναρξη των εργασιών της 4ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να εκφράσω θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές της Συνόδου που καθίσταται πλέον θεσμός, και μας δίνεται η ευκαιρία να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς και τη συνεργασία μας.

Μιας Συνόδου που λαμβάνει χώρα για τέταρτη συνεχή χρονιά – και ήμουν πάντοτε παρών αναγνωρίζοντας τη σημασία της, για να μεταφέρω και από πλευράς Κύπρου το ισχυρό μήνυμα της επιθυμίας μας να ενισχύσουμε τους δεσμούς που διακρίνουν ιστορικά την περιοχή- καταδεικνύοντας πως έχει καταστεί ένας ιδιαίτερα σημαντικός και υποστηρικτικός θεσμός στις προσπάθειες που συλλογικά ως Ευρωπαϊκή Ένωση καταβάλλουμε, τόσο για την εμβάθυνση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης και του Αραβικού κόσμου όσο και για την ενδυνάμωση του μεταξύ μας διαλόγου.

Η δε επιλογή της θεματικής της Συνόδου «Μια Στρατηγική Συνεργασία», αποτυπώνει με τον πλέον εύστοχο τρόπο τους επιδιωκόμενους στόχους για την ενίσχυση των ευρω-αραβικών σχέσεων, όπως καταγράφηκαν και στην ιστορική πρώτη κοινή Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Συνδέσμου Αραβικών Κρατών που έλαβε χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο στην Αίγυπτο.

Μιας Κοινής Συνόδου που αποτέλεσε ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειες ανάπτυξης και εδραίωσης της στρατηγικής μας συνεργασίας, στη βάση των αρχών της εμπιστοσύνης, του ειλικρινούς διαλόγου, της αμοιβαιότητας και της συλλογικής ευθύνης.

Η παρούσα Σύνοδος, όπως και οι προηγούμενες, λαμβάνει χώρα και πάλι σε μια περίοδο έντονων εξελίξεων, καταδεικνύοντας εκ νέου το ευμετάβλητο της περιοχής και την αναγκαιότητα συλλογικής δράσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και οι οποίες δεν περιορίζονται σε εθνικά σύνορα.

Προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, η καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, παραβιάσεις της εδαφικής ακεραιότητας κρατών, με την πλέον πρόσφατη στη Συρία λόγω της τουρκικής εισβολής, εμφύλιοι πόλεμοι και εθνικές διενέξεις.

Τα πιο πάνω, σε συνδυασμό με διαφορετικές επιδιώξεις και στοχεύσεις μεμονωμένων κρατών, δυστυχώς, συντείνουν στην παρατεταμένη αστάθεια που βιώνουμε στην περιοχή μας και την άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση του βίαιου εκτοπισμού εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η Κύπρος αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα σήμερα, χώρα σε αιτητές πολιτικού ασύλου σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας.

Παρά τις όποιες διαφορές ή διαφωνίες, απαιτούνται αποφασιστικά βήματα προκειμένου ριζικά και με χειροπιαστά αποτελέσματα να ληφθούν αποφάσεις και μέτρα από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα στοχεύουν:

(i) Στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών που οδήγησαν στην ανεξέλεγκτη επιδείνωση των κρίσεων στην περιοχή μας. Πρόγραμμα 40 και πλέον δις ευρώ από πλευράς ΕΕ έχει αποφασιστεί πως πρέπει να επενδυθεί στις χώρες της Βορείου Αφρικής προκειμένου να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που να συγκρατήσουν τον γηγενή πληθυσμό, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας ώστε να αποφεύγεται η τάση φυγής, πέραν των προσφύγων λόγω των πολεμικών συρράξεων.

(ii) Στη δημιουργία και ενίσχυση προγραμμάτων τα οποία θα δημιουργούν συνθήκες αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης,

(iii) Στην ουσιαστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, μέσω μιας ολιστικής και συλλογικής προσέγγισης, στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης και της ισότιμης κατανομής ευθυνών από όλους, και

(iv) Στην οριστική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, περιλαμβανομένου και της αντιμετώπισης και των όσων την υποθάλπουν.

Για την επίτευξη των πιο πάνω, αυτό που καθίσταται ως πλέον επιτακτικό, είναι η ισχυροποίηση των συμπράξεων και της αλληλοεπίδρασης μεταξύ της Ευρώπης και όλου του Αραβικού κόσμου, τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό-κοινωνικό επίπεδο.

Η διαχρονική θέση της Κύπρου και της Ελλάδος είναι πως μόνο μέσω της ανάληψης συλλογικών δράσεων και καινοτόμων συνεργειών είναι δυνατόν να προωθήσουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη, προς όφελος της ευημερίας των λαών μας.

Στο πλαίσιο αυτό, προχωρήσαμε σε διμερείς και τριμερείς συνεργασίες και διάλογο και συνεργασίες με χώρες της περιοχής, με θετική ατζέντα σε διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένου της άμυνας και ασφάλειας, της ενέργειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της κλιματικής αλλαγής.

Το πλέον σημαντικό, είναι πως αυτοί οι τριμερής μηχανισμοί, αποτελούν απτό παράδειγμα των όσων μπορούν να ωφελήσουν και που απορρέουν από ένα ευρύτερο περιφερειακό διάλογο, μεταξύ άλλων, μέσω του στενού συντονισμού ενεργειών και δράσεων σε διεθνή φόρα, καθώς και μέσω των προσπαθειών για την περαιτέρω εμβάθυνση της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού κόσμου.

Στο πλαίσιο αυτό, δράττομαι της ευκαιρίας να διαβεβαιώσω πως Κύπρος και Ελλάδα, διατηρώντας ιστορικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς δεσμούς με τις γείτονες χώρες και έχοντας ,παράλληλα, την ίδια στιγμή ιδίαν αντίληψη για τα εσωτερικά χαρακτηριστικά και ευαισθησίες εκάστης χώρας της περιοχής, θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως οι πρεσβευτές του Αραβικού κόσμου εντός της Ένωσης.

Το όραμα και επιδίωξή μας δεν είναι άλλο από τη σύγκληση και τη διεύρυνση του ευρύτερου δικτύου των τριμερών συνεργασιών που έχουμε καλλιεργήσει, εξέλιξη που θα επιφέρει την ενίσχυση της στρατηγικής αξίας των συλλογικών δράσεών μας.

Και είναι αυτονόητο και το έχουμε κατ΄επανάληψη τονίσει: Οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει – και το υπογραμμίζω – δεν στρέφονται εναντίον της όποιας τρίτης χώρας. Το αντίθετο. Και αυτό είναι απάντηση προς κάποιους που ισχυρίζονται πως τάχα προσπαθούμε να απομονώσουμε κάποια εκ των γειτονικών μας χωρών, την Τουρκία. Ουδέποτε κατά τις τριμερείς συνεργασίες και διάλογο τέθηκε θέμα απομόνωσης της οποιασδήποτε χώρας. Το αντίθετο. Η συμμετοχή της όποιας τρίτης χώρας είναι καλοδεχούμενη, νοουμένου, βεβαίως, πως υιοθετεί τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Στο σημείο αυτό, επιτρέψετε μου να αναφερθώ σε ένα σημαντικό τομέα επιμέρους συνεργασίας, που δεν είναι άλλος από τον τομέα της ενέργειας, όπου κοινή είναι η πεποίθηση των γείτονων χώρων που σέβονται το διεθνές δίκαιο και ,ειδικότερα, τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θαλάσσης, πως η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο.

Και είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που βλέπουμε τις προοπτικές που προδιαγράφονται πλέον και αποτυπώνονται με τον πλέον επίσημο τρόπο μέσα από τη σύναψη και υπογραφή ιδιαίτερα σημαντικών συμφωνιών μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο με κυβερνήσεις όσο και με εταιρείες αραβικών κρατών για διμερή και πολυμερή συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

Είμαστε αποφασισμένοι, παρά τις τελευταίες προκλήσεις, να προχωρήσουμε απρόσκοπτα με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αξιοποιήσουμε τα αποθέματα του φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν και θα ανακαλυφθούν, ως πηγή περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας.

Ουδέποτε παραγνωρίσαμε ή παραγνωρίζουμε τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας. Μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις έχουμε εισηγηθεί τους τρόπους διασφάλισης μέχρι την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και είναι η έντονη πεποίθηση και αποφασιστικότητά μας να βρεθεί επιτέλους μια ειρηνική λύση που να επιτρέπει στις δύο κοινότητες να ζήσουν ειρηνικά με τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομόσπονδο κράτος, δικοινοτικό διζωνικό που θα διασφαλίζει τα ελάχιστα που και οι λοιποί των Ευρωπαίων πολιτών απολαμβάνουν, να διασφαλίζει δηλαδή τα ανθρώπινα δικαιώματα, να δημιουργεί τις προοπτικές και προϋποθέσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, πέραν και μακριά από τις όποιες τρίτες εξαρτήσεις.

Είμαστε ένα σύγχρονο κράτος, είμαστε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, δεν έχουμε ανάγκη από εγγυητές ή κηδεμόνες. Μπορούμε να ζήσουμε, όπως κάναμε για αιώνες, ειρηνικά μεταξύ μας και να συν-δημιουργήσουμε για την κοινή προκοπή.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την άψογη διοργάνωση της Συνόδου και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις διεργασίες της Συνόδου οι οποίες ,δεν έχω καμία αμφιβολία, όπως και τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος, πως όχι μόνο θα συνδράμουν στην αλληλοκατανόηση, αλλά ιδιαίτερα στις αποφάσεις και μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν, προκειμένου να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αραβικού Συνδέσμου, ο οποίος παραμένει θεμελιώδης στρατηγικός εταίρος.