Μήνυμα Παυλόπουλου σε Σκόπια αλλά και Βουλγαρία

«Η πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, είναι αδιαπραγμάτευτη”, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα στα Σκόπια, πως “όσο επιμένουν στην παραχάραξη της ιστορίας και διεκδικούν ονόματα που αποπνέουν αλυτρωτισμό δεν μπορούν να έχουν οποιαδήποτε ευρωπαϊκή προοπτική”, ενώ κάλεσε τη Βουλγαρία να επιστρέψει τα ιερά κειμήλια που εκλάπησαν από τις Σέρρες πριν εκατό χρόνια.

Ο κ. Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Σερρών και ευρισκόμενος στη γενέτειρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι “όχι μόνο έβαλε την Ελλάδα στην τότε ΕΟΚ, αλλά συνέβαλε και στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού οράματος”.
Υπογράμμισε ότι “είναι δύο οι μεγάλες παρακαταθήκες του, που πρέπει να τηρούμε ευλαβικά, κι αυτές είναι η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και η ρήση του για την ελληνικότητα της Μακεδονίας”. Σε ότι αφορά στην πρώτη τόνισε πως “η Ελλάδα είναι εκ πεποιθήσεως και εκ συνειδήσεως ευρωπαϊκή χώρα”, επισήμανε την ανάγκη διασφάλισης της συνοχής της Ε.Ε. και ιδιαίτερα τώρα που γίνονται εκλογές σε ευρωπαϊκές χώρες και αυξάνονται οι φωνές του λαϊκισμού και του σκεπτικισμού, “η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει για να ξαναβρεί η Ε.Ε. τις ρίζες της”.

Απευθυνόμενος στην πΓΔΜ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι “η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας προς τη γειτονική χώρα και θέλει την εμπέδωση της δημοκρατικής προοπτικής, όμως όταν αυτή διεκδικεί ονόματα που αποπνέουν αλυτρωτισμό αυτό σημαίνει ότι δεν σέβεται τα σύνορα, κάτι που είναι αντίθετο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και κατά συνέπεια δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. όταν δεν σέβεται τις αρχές και τις αξίες της”.

Σχετικά με το αίτημα να επιστρέψει η Βουλγαρία τα ιερά κειμήλια που εκλάπησαν πριν εκατό χρόνια από τον παλαιό μητροπολιτικό ναό των Σερρών ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως αυτά είναι ” αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς και της Ορθοδοξίας, αλλά και της Χριστιανοσύνης εν γένει”. Παρατήρησε ότι “η φίλη χώρα Βουλγαρία είναι μέλος της Ε.Ε. και με την αποφασιστική συμπαράσταση της Ελλάδας και καθένα κράτος – μέλος της οφείλει να γνωρίζει αφενός ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στηρίζεται πρωτίστως στο νεύμα και τον Πολιτισμό και, αφετέρου, ότι η τήρηση των κανόνων του ευρωπαϊκού πολιτισμού συνιστά κριτήριο ως προς το κατά πόσο μια ευρωπαϊκή χώρα τιμά εμπράκτως την ιδιότητα της ως πραγματικού κράτους – μέλους της Ε.Ε.”