Μέτρα κατά των εκποιήσεων: Από τα λόγια στις πράξεις

Το 2018 και 2019 ήταν τα χρόνια που έμειναν στην ιστορία της Κύπρου για το τσουνάμι εκποιήσεων από τα τραπεζικά ιδρύματα. Η δυνατότητα αυτή των Τραπεζών να προχωρούν με συνοπτικές διαδικασίες στις εκποιήσεις πρώτων κατοικιών, προήλθε από το νομοσχέδιο που ψήφισαν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ.

Το 2020 όμως αναμένεται να χαρακτηριστεί από τις ηλεκτρονικές εκποιήσεις, πρακτική που θα περιορίζει τις αντιδράσεις και θα επιταχύνει τις εξώσεις. Αυτό σημαίνει πως η παρούσα χρονιά θα είναι ακόμη χειρότερη για τους συμπατριώτες μας που εμπίπτουν στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Από την πρώτη στιγμή το ΕΛΑΜ στάθηκε στο πλευρό των συμπολιτών μας και με μοναδικό γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον τους κινήθηκε σε δύο άξονες. Η εναντίωσή μας στις εκποιήσεις πρώτων κατοικιών είχε ξεκάθαρο σκοπό την αποτροπή μίας κρίσης στα θεμέλια του κοινωνικού ιστού της Πατρίδας μας. Η έξωση χιλιάδων συμπατριωτών μας από την κατοικία τους θα οδηγήσει σε μία νέα προσφυγοποίηση καθώς και σε στρατιές ανέργων και αστέγων από μία Κυβέρνηση που ευαγγελίζεται ανάπτυξη και ευημερία.

Από τη μια λοιπόν το Κίνημά μας, χρησιμοποιώντας το θεσμικό του ρόλο, στάθηκε σταθερό στη θέση του καταψηφίζοντας όλα τα νομοσχέδια και τις προτάσεις νόμου που στόχευαν στην εξυπηρέτηση των Τραπεζών και τη θυματοποίηση των πολιτών.

Δεν μείναμε όμως στην καταψήφιση των κυβερνητικών νομοσχεδίων αλλά καταθέσαμε ολοκληρωμένο πλάνο τόσο στον Υπουργό Οικονομικών, όσο και στο Κοινοβούλιο για τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Κάποιες από τις προτάσεις τις οποίες θεωρούμε πιο σημαντικές είναι:

· Κατηγοριοποίηση των κακοπληρωτών σε στρατηγικούς, αλλά και σε πολίτες που πραγματικά αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

· Διαγραφή των υπερχρεώσεων και των τόκων υπερημερίας από τα δάνεια.

· Προσφορά της περιουσίας στον αρχικό δανειολήπτη στην τιμή που αυτό θα πωληθεί σε ξένες εταιρείες. Δεν είναι δυνατόν ένα δάνειο που στοιχίζει π.χ 100.000 ευρώ να πωλείται σε μια ξένη εταιρεία στην τιμή των 20.000 ευρώ και η Τράπεζα να αρνείται να κάνει την ίδια προσφορά στον δανειολήπτη.

· Παροχή κινήτρων στους καλοπληρωτές και κούρεμα κατά 15% των δανείων τους. Το ποσοστό αυτό αφορά τους τόκους που επιβάλλει η Τράπεζα και όχι το ποσό που δανείστηκαν.

·Επίσης, χωρίς κομματικές ή ιδεολογικές αγκυλώσεις στηρίξαμε προτάσεις από άλλα κόμματα οι οποίες θεωρήσαμε πως κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση και το συμφέρον των πολιτών.

Ο δεύτερος άξονας στον οποίο κινήθηκε το ΕΛΑΜ ήταν η ενεργή παρουσία σε χώρους όπου οι «προβληματικές» νομοθεσίες εφαρμόζονταν. Πιο συγκεκριμένα το Κίνημά μας στάθηκε δυναμικά στο πλευρό εκατοντάδων συμπολιτών μας και απέτρεψε εκποιήσεις όπου αυτό χρειάστηκε. Για αυτόν ακριβώς το λόγο οι Τράπεζες ενεργοποίησαν το ηλεκτρονικό σύστημα εκποιήσεων.

Το ΕΛΑΜ δεν έμεινε στα λόγια. Όπου χρειάστηκε στάθηκε ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές. Όπου εμφανιζόταν η ανάγκη η παρουσία μας και μόνο αποτελούσε εμπόδιο για τις Τράπεζες. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και μέσα στο 2020, απέναντι στις ηλεκτρονικές εκποιήσεις.

Η ηθική του Κινήματος και η Ιδεολογία μας μας επιβάλουν να σταθούμε στην πρώτη γραμμή. Πέραν όμως αυτών το Δίκαιο του αγώνα οδηγεί τις ενέργειές μας. Οι προτάσεις μας δεν έχουν ως σκοπό την εκμετάλλευση, αλλά την άρση της. Ο σκοπός μας δεν είναι να εξυπηρετήσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά να σώσουμε τους δυσπραγούντες συμπατριώτες μας.

Τα μέτρα τα οποία προτείνουμε έχουν ως στόχο την αποφυγή νέων κυμάτων προσφύγων, αστέγων και ανέργων. Τα όσα καταθέσαμε μετατρέπουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε εξυπηρετούμενα, με αποτέλεσμα να επωφελούνται τόσο ο δανειολήπτης όσο και ο τραπεζικός τομέας εξομαλύνοντας την δυσμενή κατάσταση στην οποία έχουμε οδηγηθεί σήμερα. Κατάσταση για την οποία δεν φέρει ευθύνη ο πολίτης, αλλά του επιβάλλουμε να την πληρώσει.

Υ.Γ. Τις τελευταίες εβδομάδες έγινε γνωστό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απώλεσε σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ από τις αγορές καυσίμων από τα κατεχόμενα. Πλήγμα και για το ίδιο το κράτος αλλά και για τους πρατηριούχους καυσίμων που με μαθηματική ακρίβεια καταστρέφονται. Μακάρι η πολιτική μας ηγεσία να ήταν τόσο ευαίσθητη για τα χρήματα που δίνουμε στο κατοχικό καθεστώς και να έπραττε όπως έπραξε με τη διάσωση των τραπεζών εις βάρος του Λαού.

Χρίστος Χρίστου
Πρόεδρος ΕΛΑΜ
Βουλευτής Λευκωσίας