Κ.Ε. στο ΑΚΕΛ: Η Κυβέρνηση δεν υποτίμησε τους τουρκικούς σχεδιασμούς για την Αμμόχωστο

Γραπτή απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου στο ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

Σχετικά με σημερινές δηλώσεις και σχόλια από την πλευρά του ΑΚΕΛ, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η Κυβέρνηση σε καμία περίπτωση ούτε υποτίμησε ούτε και αγνόησε πληροφορίες για τους τουρκικούς σχεδιασμούς για την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου.

Αυτό φαίνεται από διαβήματα που έγιναν από τις αρχές της χώρας μας εκεί όπου πρέπει, καθώς και ειδικότερα με τη σχετική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Γενικό Γραμματέα των Η.Ε., στην οποία η απαντητική επιστολή του κ. Γκουτέρες επιβεβαίωνε την προσήλωση των Η.Ε. στα σχετικά ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Αμμόχωστο.

Σε όλο το προηγούμενο διάστημα η προσοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν στραμμένη στην προσπάθεια για συνομολόγηση των Όρων Αναφοράς και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που θα απέτρεπε και τους νέους επεκτατικούς σχεδιασμούς για την Αμμόχωστο. Αυτό ήταν που έπραττε και η Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τους εξαγγελλόμενους τουρκικούς σχεδιασμούς κατά της Αμμοχώστου.

Παρά την πρόοδο που φάνηκε ότι μπορούσε να επιτευχθεί σε αυτή την κατεύθυνση μέσα από τις επαφές με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί, στη συνέχεια η παρέμβαση της Άγκυρας αποσκοπεί στο να αποτρέψει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων και τη συνολική επίλυση του Κυπριακού.

Σήμερα, αντί όλοι να στρέψουν την κριτική τους στην Τουρκία η οποία με τον πιο προκλητικό τρόπο προβαίνει σε σωρεία παράνομων επεμβάσεων στη θάλασσα, αμφισβητώντας την ΑΟΖ και διεκδικώντας φυσκό πλούτο της Κύπρου, ναρκοθετεί ανοιχτά την προσπάθεια για επανέναρξη διαπραγματεύσεων και εκδηλώνει απροκάλυπτο επεκτατισμό εναντίον ακόμα και της Αμμοχώστου, περιφρονώντας και τις συγκεκριμένες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως αυτές επιβεβαιώθηκαν σε πρόσφατη αναφορά του Γ.Γ. κ. Α. Γκουτέρες στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ορισμένοι δεν διστάζουν και πάλι να προσπαθούν να ανακαλύψουν ευθύνες στη δική μας πλευρά.

Ας απαντήσουν όμως στο ερώτημα:

Θεωρούν άραγε ότι η Τουρκία προβαίνει σε αυτές τις απροκάλυπτα προκλητικές ενέργειες εναντίον της Κύπρου και στους συγκεκριμένους σχεδιασμούς επειδή κάτι έκανε ή δεν έκανε η Κυβέρνηση της χώρας μας;

Δείτε τις δηλώσεις του Στέφανου Στεφάνου:

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέραν από την επικέντρωση στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων

Το ΑΚΕΛ εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση όπως εξελίσσεται στο Κυπριακό. Υπάρχουν και αυξάνονται σοβαροί κίνδυνοι για την πορεία του Κυπριακού αλλά και για την κατάσταση επί του εδάφους και στην θάλασσα.

· Οι παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζονται, αλλά πλέον και ο Πρόεδρος παραδέχεται ότι είναι δύσκολο να πετύχει ουσιαστικά μέτρα από την ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας, παρά τα όσα εξήγγειλε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα.

· Νέα τετελεσμένα δρομολογούνται από την κατοχική δύναμη σε σχέση με την Αμμόχωστο, αλλά οι κυβερνώντες δεν συμφωνούν μεταξύ τους αν πρόκειται για επικοινωνιακά τεχνάσματα της κατοχικής δύναμης ή απειλές που θα υλοποιηθούν.

· Η προσπάθεια για συνομολόγηση των Όρων Αναφοράς προκειμένου να προχωρήσουμε σε επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων βρίσκεται σε εμπλοκή. Το διαπραγματευτικό κενό είναι πραγματικά επικίνδυνο. Οι απαράδεκτες δηλώσεις Τσαβούσογλου πρέπει να απαντώνται, επαναλαμβάνοντας την αταλάντευτη δέσμευση της ελληνοκυπριακής κοινότητας για λύση ΔΔΟ, για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά, στη βάση της Κοινής Διακήρυξης του 2014, των συγκλίσεων και του Πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ.

· Την ίδια ώρα, συνεχίζεται αμείωτη η συστηματική πολιτική της Τουρκίας για αφομοίωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για πολιτική, οικονομική και πολιτισμική ενσωμάτωση των κατεχομένων, προκειμένου να καταστήσουν τα τετελεσμένα μη αναστρέψιμα. Η αντίσταση της πιο προοδευτικής μερίδας των Τουρκοκυπρίων θα υπερισχύσει μόνο αν ξαναμπούν τα πράγματα σε τροχιά διαπραγμάτευσης, γεγονός που θα ξαναζωντανέψει την προοπτική της λύσης και της επανένωσης του τόπου και του λαού.