Κύπρος: Επανέρχονται τον Ιούνιο στη Βουλή τα ζητήματα των αιχμάλωτων πολέμου 1974

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων θα επανέλθει το Ιούνιο στο θέμα της απόδοσης από την πολιτεία των δεόντων ηθικών και υλικών ευεργετημάτων προς τους Αιχμαλώτους Πολέμου του 1974, με αίτημα για ενοποίηση των νομοθεσιών και επικαιροποίηση των σχετικών αρχείων.

Αυτό δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά, μετά τη συζήτηση της εφαρμογής του νόμου για αναγνώριση όλων των αγώνων του κυπριακού λαού για ελευθερία και δημοκρατία και τις τιμές που πρέπει να αποδοθούν στους παθόντες αγωνιστές καθώς και την ενημέρωση της Επιτροπής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αιχμάλωτοι πολέμου του 1974.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Αιχμάλωτων Πολέμου 1974 Πανίκος Φιλίππου είπε ότι διαπιστώνεται ασάφεια στη νομοθεσία για τους παθόντες και αιχμαλώτους πολέμου και δυσλειτουργίες στην εφαρμογή της.

Εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα καθολικά έδειξαν κατανόηση και ήταν εποικοδομητική η συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή της Βουλής.

Ένα από τα προβλήματα στα οποία αναφέρθηκε στη δήλωση του μετά τη συνεδρία είναι η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προς τις χήρες των αιχμαλώτων που παρέχετο πριν από την οικονομική κρίση και τώρα δεν παρέχεται, ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι οι αιχμάλωτοι πολέμου
νιώθουν απογοήτευση από την πολιτεία και ευγνωμοσύνη στο Θεό που επέζησαν των συνθηκών του πολέμου και της αιχμαλωσίας.

Τα όποια προβλήματα υπάρχουν μπορούν να λυθούν, είπε, αναφέροντας ότι ο Σύνδεσμος λαμβάνει καθημερινά τηλεφωνήματα από εγγεγραμμένους και μη αιχμαλώτους, ότι έχουν περιέλθει σε κατάσταση μη αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Μείναμε στο πεδίο της μάχης και αιχμαλωτιστήκαμε, συνέχισε προσθέτοντας ότι σε άλλα κράτη οι αιχμάλωτοι πολέμου απολαμβάνουν τιμών και ευεργετημάτων. Ανέφερε ακόμα ότι δεν υπάρχουν οικονομικά οφέλη προς τους αιχμαλώτους πολέμου και ότι ακόμα και τα ηθικά έχουν ατονίσει.

Ο κ. Φιλίππου είπε επίσης ότι αίτημα του Συνδέσμου είναι η ανέγερση μνημείου αιχμαλώτων πολέμου στο χώρο της ξενοδοχειακής σχολής που οι αιχμάλωτοι αφέθηκαν ελεύθεροι και η απονομή άλλων τιμών.

Τέλος ανέφερε ότι τότε οι αιχμάλωτοι πολέμου ήταν 2.500 και πρόσθεσε ότι ο Σύνδεσμος έχει 1000 μέλη εγγεγραμμένα.

Η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι μετά από 43 χρόνια κάποιοι συνεχίζουν να ζουν τα αποτελέσματα της αιχμαλωσίας. Πρόσθεσε ότι και οι Βουλευτές δέχονται τηλεφωνήματα από ανθρώπους που διετέλεσαν αιχμάλωτοι και δυσκολεύονται να ζήσουν αξιοπρεπώς και παρατήρησε ότι υπάρχει κατατεμαχισμός αρμοδιοτήτων σε 5 Υπουργεία και 6 νομοθεσίες που αφορούν παθόντες και αιχμαλώτους.

Η Νομοθεσία του ΕΕΕ δεν επιτρέπει διαφορετική μεταχείριση των παθόντων του 1974 και των αιχμαλώτων πολέμου, παρατήρησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων.

Θα πιέσουμε για ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο που θα στηρίζει αυτούς τους ανθρώπους ώστε να διατηρούν αξιοπρεπές βιωτικό επίπεδο, είπε αναφέροντας ότι ζητήθηκε από το κάθε Υπουργείο να εξετάσει τις αρμοδιότητες του και να διερευνηθεί η ετοιμασία ενιαίας νομοθεσίας, μέχρι τον Ιούνιο, όταν η Επιτροπή θα επανέλθει στο θέμα.

Η Επιτροπή θα αξιοποιήσει το ρόλο της για συντονισμό των υπηρεσιών και ενεργειών, ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί και το μητρώο αιχμαλώτων πολέμου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννη είπε πως μετά 42 και πλέον χρόνια, η κατάσταση είναι να μην γνωρίζουμε ποιοι ήταν αιχμάλωτοι πολέμου, ή τραυματίες για να καλύπτονται από τις ειδικές νομοθεσίες.

Ο κ. Χατζηγιάννης χαρακτήρισε παραμύθια τις δικαιολογίες για μη ύπαρξη αρχείων. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι απαιτείται ολοκληρωμένη νομοθεσία που θα διασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση και όχι αυτή του ΕΕΕ.