Μητσοτάκης: Πρώτη φορά τουρκικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα ελληνικά χωρικά ύδατα

Την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο από τη μεριά της Τουρκίας εξέφρασε προς τους πρέσβεις χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας προς αυτούς ότι «είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να διεξάγονται τουρκικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων».

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευση αναφερόταν σε περιστατικό της 17ης Φεβρουαρίου, κατά το οποίο τουρκικό πολεμικό πλοίο παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Φαρμακονήσι, στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων στο νότιο Αιγαίο, και πραγματοποίησε βολές με κανονικά πυρά.

Τέτοιες ενέργειες, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, επηρεάζουν τις σχέσεις δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, και τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει υποχρέωση να αντιδράσει με τρόπο νηφάλιο, αλλά και αυστηρό, και να μην παρασυρθεί από την κλιμάκωση που φαίνεται να επιδιώκει η Άγκυρα».

Στη συνάντηση με τους πρέσβεις χωρών μελών της ΕΕ στην Αθήνα, συζητήθηκε και το θέμα της πορείας της ελληνικής οικονομίας, με τον πρόεδρο της ΝΔ να σημειώνει ότι ο στόχος για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων «είναι κομβικός», και ανέπτυξε πτυχές από το συνολικότερο αναπτυξιακό σχέδιο του κόμματός του για τη δημιουργία, όπως είπε, χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε στους ξένους διπλωμάτες ότι η Κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη «για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης και την αδυναμία της να υλοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Ταυτόχρονα, όμως, παρατήρησε ότι και σημαντικό μερίδιο ευθύνης αναλογεί και στους πιστωτές της Ελλάδας,» οι οποίοι συχνά προβάλλουν υπερβολικές απαιτήσεις».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συναντηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, τον γενικό γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς και ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.