Κοτζιάς: Ο Άιντε ήρθε απροετοίμαστος

“Καταλογίζω στον Άιντε ανέφερε, ότι ήρθε απροετοίμαστος”, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που έδωσε με τον ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη.

Η διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού δεν είναι οι 10 μέρες στο Κραν Μοντανά, τόνισε ο κ. Κοτζιάς. “Οι καθημερινές δηλώσεις, ο τρόπος που πείθει κανείς την δικιά του κοινωνία, ο τρόπος που περιορίζει κανείς παίχτες, είναι στοιχεία διαπραγμάτευσης. Γι’ αυτό μιλάμε για δημόσια διπλωματία κλπ. Ο πυρήνας είναι η καθ’ αυτό διαπραγμάτευση. Όταν ακούτε λοιπόν τουρκικές δηλώσεις βάλτε κι αυτό υπόψη”.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Κοτζιά, στον Κραν Μοντάνα επιτεύχθηκε μια μεγάλη κατάκτηση, καθώς η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά κατάφεραν να θέσουν το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, εκεί που έπρεπε.

Στην συνέχεια, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και η άψογη συνεργασία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, έφερε τις δύο χώρες και τους λαούς της ακόμα πιο κοντά. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την τιμή όπως είπε να τον προσκαλέσει στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και υπενθύμισε πως αυτό έρχεται ως απάντηση στην παρουσία του Ιωάννη Κασουλίδη σε ειδική συνεδρία στην Ελλάδα για το Κυπριακό.

Μιλώντας στην συνέχεια για την συνεδρία στο Προεδρικό, είπε πως άκουσε με προσοχή όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους πρώην Προέδρους και διηγήθηκε την εμπειρία που απέκτησε στο Κραν Μοντανά. Παράλληλα δήλωσε ότι “είδαμε μια Τουρκία που έπαιζε με τις λέξεις” αλλά όταν ήρθε η ώρα των αποφάσεων, δεν ήταν έτοιμη.

Με τον κ. Κασουλίδη όπως είπε συζήτησαν για το πώς θα εντατικοποιηθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, ποιά συνέχεια θα δοθεί σε ότι αφορά στις προσπάθειες για λύση και πώς αξιοποιούνται παράγοντες όπως η ΕΕ, η τελωνειακή ένωση και άλλοι.

Σε μια παρατήρηση που έγινε από δημοσιογράφο ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ υιοθέτησε την φράση “κανονικό κράτος” την οποία ανέφερε ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς, απάντησε ότι θεωρεί μεγάλη του τιμή να υιοθετούνται οι διατυπώσεις του, από σημαντικές προσωπικότητες. “Οι ιδέες δεν είναι για να τις κρατά κανείς για τον εαυτό του” σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι η απαλλαγή της Κύπρου από τα δεσμά των Συνθηκών των εγγυήσεων και συμμαχίας είναι το κλειδί για ένα κανονικό κράτος.

Σε ερώτηση, αν υπάρχει περιθώριο άσκησης πιέσεων προς την Τουρκία προς επίτευξη του στόχου, ανέφερε ότι υπάρχουν κίνητρα απαριθμώντας τις σχέσεις της με τον δυτικό κόσμο, τις σχέσεις της με την ΕΕ και την τελωνειακή ένωση κλπ. Υπάρχει συνεπώς τόνισε, ένα διεθνές περιβάλλον στο οποίο θα πρέπει να δουλέψουμε για να «πειθαρχήσει» στο διεθνές δίκαιο.

Ερωτηθείς για το σχέδιο Β’ και Γ’ της Τουρκίας είπε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα για το κατά πόσο η Τουρκία οδήγησε τη διαπραγμάτευση στο ναυάγιο έχοντας κατά νου να «παίξει» με άλλα πράγματα. Δουλειά μας σημείωσε, είναι να την εμποδίζουμε να παίζει με σχέδια Β και Γ. Πολλοί όπως είπε, είχαν την αίσθηση στην Γενεύη 1 ότι αυτά που λέγαμε για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, τα λέγαμε για το θεαθήναι. Η Τουρκία ωστόσο, διαπίστωσε στην πορεία ότι όχι μόνο δεν παραδοθήκαμε, αλλά και ότι αυτά τα θέματα μπήκαν ψηλά στην ατζέντα.

Τέλος σχετικά με τα επόμενα βήματα, είπε ότι πρέπει να δουλέψουμε ώστε να δοθεί καινούρια ευκαιρία, αλλά αυτή πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και αποτελεσματική