Κομισιόν: Nα υπόκειται καθημερινά σε πρόστιμο 11.500 ευρώ η Κύπρος για τις ΑΠΕ

Βουλή: Ενεργειακό επανασχεδιασμό και προώθηση ΑΠΕ

Την αναγκαιότητα ενεργειακών επανασχεδιασμών και το ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό ισοζύγιο ενόψει και της τελευταίας εξαγγελίας της Κυβέρνησης για προώθηση της παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ χαιρετίζει την εξαγγελία του Προέδρου Αναστασιάδη για προώθηση της χρήσης των ΑΠΕ, λέγοντας πως διαφάνηκε και μέσα από τη συζήτηση που διεξήχθη σήμερα στην Επιτροπή, ότι αυτή η εξαγγελία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Αναμένουμε τον τελικό και ολοκληρωτικό επανασχεδιασμό για τα θέματα ενέργειας» ανέφερε, λέγοντας ότι υπήρξε δέσμευση από κυβερνητικής πλευράς ότι ο εν λόγω επανασχεδιασμός θα κατατεθεί ενώπιον της Επιτροπής το συντομότερο δυνατό.

Κάλεσε παράλληλα το Υπουργείο Εμπορίου να προχωρήσει τάχιστα για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας η οποία θα έπρεπε να έχει ήδη ενσωματωθεί στην κυπριακή νομοθεσία. «Το πρόστιμο που πιθανό να επιβληθεί στην Κύπρο είναι βαρύτατο και ανέρχεται στα 11.500 ευρώ ημερησίως. Γι’ αυτό θα πρέπει να κάνουμε ότι χρειάζεται για να το αποφύγουμε» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι «σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου συζητήσαμε για την αναγκαιότητα του ενεργειακού επανασχεδιασμού και το ρόλο των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο».

Ανέφερε ότι «θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν η Κυβέρνηση να καταθέσει τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του ταμείου των ΑΠΕ, τον οποίο απέσυρε κατά την πρόσφατη κοινή συνεδρία των επιτροπών οικονομικών και εμπορίου».

Ταυτόχρονα, είπε, « θα πρέπει η Κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή το αναθεωρημένο σχέδιο χορηγιών για την χρήση ΑΠΕ, κυρίως φωτοβολταικών συστημάτων, σχέδιο το οποίο ετοιμάστηκε και κατατέθηκε στη Βουλή από την προηγούμενη κυβέρνηση και το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στη δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας».

Ο κ. Κώστα είπε, επίσης, ότι «ζητούμε, επίσης, άμεσα από το Υπουργείο Εμπορίου να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο το οποίο θα μεταφέρει την οδηγία 28 του 2009 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο εθνικό δίκαιο για τη διασφάλιση ότι μέχρι το 2020 η ενέργεια στην ΕΕ θα προέρχεται κατά 20% από ΑΠΕ και στην Κύπρο κατά 13%».

«Δυστυχώς», είπε, «σαν Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε πάρει επιστολή στις 21 Μαρτίου 2013 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία μας κοινοποιείται η παραπομπή της Κύπρου στο Δικαστήριο της ΕΕ με πρόταση επιβολής χρηματικής ποινής ημερησίως ύψους 11,404 ευρώ».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότση είπε ότι η Επιτροπή συζήτησε την αναγκαιότητα ενεργειακών επανασχεδιασμών και το ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Ο Άγγελος Βότσης δήλωσε πως το θέμα γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο μετά και την εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη δυνατότητα χρήσης των φωτοβολταϊκών με τη μέθοδο του net metering και της αυτοπαραγωγής από τους πολίτες ή τις επιχειρήσεις.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα υπενθύμισε ότι με βάση ευρωπαϊκή οδηγία η Κύπρος θα πρέπει μέχρι το 2020 να παράγει το 20% της ενέργειας της από ΑΠΕ, υποδεικνύοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες στιγμές να προχωρήσει σε ένα επανασχεδιασμό του ρόλου που πρέπει πλέον να έχουν οι ΑΠΕ σε ό,τι αφορά τη συνολική παράγωγή ενέργειας.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία ανέδειξε το θέμα της εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή οδηγία 28/2009 για τις ΑΠΕ.

«Η Κύπρος παραβίασε όλες τις προθεσμίες και τις προειδοποιήσεις της ΕΕ» είπε ο κ. Περδίκης αναφέροντας ότι στις 21 Μαρτίου ανακοινώθηκε από την Κομισιόν ότι προσφεύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εναντίον της Κύπρου με πρόταση να υπόκειται η Κύπρος καθημερινά ένα πρόστιμο 11.500 ευρώ» ανέφερε, προσθέτοντας ότι από τις 21 Μαρτίου μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα.

Ανέφερε ότι η Επιτροπή Εμπορίου πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να αναγκάσει το Υπουργείο Εμπορίου να φέρουν τάχιστα στη Βουλή εναρμονιστικό νομοσχέδιο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει επίλυση του προβλήματος πριν αναγκαστεί η Κύπρος να πληρώνει κάθε μέρα 11.500 ευρώ.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων δήλωσε ακόμη πως με βάση στοιχεία τα οποία κατέθεσε στην Επιτροπή η κατάσταση σήμερα στην Κύπρο με τα φωτοβολταϊκά είναι άθλια. Όπως είπε η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα στη Μεσόγειο σε ό,τι αφορά την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά.

Ο Πρόεδρος τέλος του Συνδέσμου Εταιρειών ΑΠΕ Κύπρου Γιώργος Γεωργίου είπε ότι «ο Σύνδεσμος χαιρετίζει τις εξαγγελίες του Προέδρου όσον αφορά στα συστήματα αυτοπαραγωγής σε βιομηχανικές μονάδες και τουριστικές βιομηχανίες».

Επίσης, είπε, « χαιρετίζει τα συστήματα net metering στον οικιστικό τομέα», προσθέτοντας ότι «αυτή η εφαρμογή θα δώσει το δικαίωμα στους Κύπριους πολίτες να μειώσουν το κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος κοντά στο 50%».

«Αναμένουμε από το Υπουργείο Εμπορίου να καταθέσει σύντομα τον προϋπολογισμό στη Βουλή για έγκριση για να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται αυτά τα συστήματα» συμπλήρωσε.