Μπακογιάννη: Αν η Τουρκία αντιμετωπίσει το Κουρδικό μπορεί να λύσει και το Κυπριακό

“Συγχαίρω την Τουρκία για τις μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνω την τουρκική Κυβέρνηση να συνεχίσει. Αν μπορέσει να αντιμετωπίσει το κουρδικό πρόβλημα, κάτι που ελπίζω να γίνει, πιστεύω ότι, με τη βοήθεια και της Ελλάδας, θα μπορέσει να επιλύσει και το Κυπριακό», υποστήριξε, ενώπιον της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης για την Τουρκία, η επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ Ντόρα Μπακογιάννη.

Με την παρέμβασή της, επεσήμανε ότι “είναι μεικτή η εντύπωση της για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Τουρκία”, εκτιμώντας ότι «από τη μία πλευρά υπάρχει ένα “κύμα” θετικών μεταρρυθμίσεων, όπως είναι ο ρόλος του στρατού, η υπεροχή της πολιτικής έναντι της στρατιωτικής εξουσίας και η πρόοδος ως προς τους Κούρδους».

Υπάρχουν, όμως, θέματα που είναι ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα και ανήκουν συγχρόνως στις θεμελιώδεις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, στα οποία δεν έχει σημειωθεί παρά ελάχιστη πρόοδος, και στην Έκθεση δεν αναφέρονται παρά μόνο λίγα απ’ αυτά, τόνισε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Ανάμεσα τους, υποστήριξε, είναι η διατήρηση του casus belli κατά της Ελλάδος καθώς και η συνεχιζόμενη κατοχή του 40% περίπου του κυπριακού εδάφους από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής, τη στιγμή που η Τουρκία διαπραγματεύεται να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.