Κασουλίδης: Κινήσεις στην εξωτερική πολιτική να ακολουθούνται από πρωτοβουλίες στην οικονομί

Η Κύπρος κατάφερε σε πολιτικό επίπεδο να δημιουργήσει ένα πολύ ευνοϊκό πλαίσιο σχέσεων και συνεργασίας με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά επιβάλλεται οι στοχευμένες κινήσεις στην εξωτερική πολιτική να ακολουθούνται και να συμπληρώνονται από ανάλογες πρωτοβουλίες στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, δήλωσε το απόγευμα ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, σε εκδήλωση του ΚΕΒΕ με τίτλο “Οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ο ρόλος της Κύπρου”.

Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι η ορθή εξωτερική πολιτική πρέπει να ενθαρρύνει την επιχειρηματική πρωτοβουλία, να στρώνει το πεδίο και να διευκολύνει το έργο του επιχειρηματικού κόσμου, να καταπιάνεται με τις διάφορες παραμέτρους των διαπροσωπικών επαφών και να διασφαλίζει την ομαλότητα επικοινωνίας μεταξύ πολιτισμικών, ακαδημαϊκών, επιχειρηματικών και κοινωνικών στοιχείων, καθιστώντας ανεμπόδιστη τη σχέση πολιτείας, κοινωνίας και πολιτών.

Ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στις σχέσεις που έχει αναπτύξει η Κύπρος με κράτη της περιοχής και τις συμφωνίες που έχει συνάψει, για να τονίσει ότι με εξωστρεφή περιφερειακή πολιτική, καταφέραμε να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη χωρών όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, ο Λίβανος, η Ιορδανία αλλά και όλων των αραβικών κρατών, εγκαθιδρύοντας μια πολυσχιδή και μόνιμα διορθωμένη συνεργασία.

Αναφέρθηκε ακόμη στην επίσκεψή του στο Ιράν και στην κοινή παραδοχή ότι οι διμερείς σχέσεις χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης, και ότι η μεταξύ μας συνεργασία μπορεί να διανθιστεί μέσω της ενδυνάμωσης των εμπορικών και επιχειρηματικών πτυχών των μεταξύ μας σχέσεων. Τόνισε ότι το Ιράν αποτελεί αναμφίβολα μια πολυπληθή αγορά, με πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ενώ αναμένεται να αποτελέσει μια από τις δυνητικά αναδυόμενες οικονομίες με θετικές προοπτικές.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του και αναφερόμενος στο θέμα της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο ΥΠΕΞ είπε ότι παρά την αυτοσυγκράτηση και τον πραγματισμό που πρέπει να μας διακατέχει, θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στις μακροπρόθεσμες ευκαιρίες που προσφέρονται στον τομέα αυτό.

Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι η γεωπολιτική σημασία της κυπριακής ΑΟΖ είναι πολύ πιο σημαντική από την ποσότητα των υδρογονανθρακικών αποθεμάτων που βρίσκονται εντός αυτής, αφού, όπως εξήγησε, η γειτνίαση της ΑΟΖ μας με χώρες παραγωγούς φυσικού αερίου, προσφέρει την άμεση δυνατότητα διασύνδεσης της με αγωγούς που θα περνούν εντός της ΑΟΖ μας, επιφέροντας σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Για την οικονομική κατάσταση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι με την πάροδο του χρόνου και με την πιστή εφαρμογή του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων, η Κύπρος κατάφερε να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών αλλά και των διεθνών αγορών προς την κυπριακή οικονομία, σημειώνοντας ότι οι επιδόσεις και αποδόσεις της κυπριακής οικονομίας ξεπέρασαν ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, ενώ όλες οι στατιστικές μετρήσεις δείχνουν ότι την ευημερία των αριθμών θα ακολουθήσει η ανάπτυξη και ευημερία της κοινωνίας.

Ο ΥΠΕΞ τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η επιθετική εκστρατεία προσέλκυσης ξένων επενδύσεων οι οποίες θα ενισχύσουν τη ρευστότητα της κυπριακής αγοράς, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Οι ξένες επενδύσεις, τόνισε, αποτελούν τον καταλύτη για οικονομική ανάπτυξη και βελτίωση της απασχόλησης, ενώ παράλληλα είναι ικανές να αναχαιτίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης και να θέσουν γερά τα θεμέλια για επανεκκίνηση της οικονομίας μας.

Απευθυνόμενος στο ακροατήριο της εκδήλωσης του ΚΕΒΕ, επιχειρηματίες, βιομηχάνους και άλλους, ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Κύπρος αποτελεί μια επιλογή που πολλαπλασιάζει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες. Τόνισε ότι το ευνοϊκό φορολογικό μας σύστημα, σε συνδυασμό με την ποιότητα των υπηρεσιών του Κράτους, τις εξαιρετικές υποδομές σε τηλεπικοινωνίες, αεροδρόμια και λιμάνια, το άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και η υψηλή επάρκεια του νομικού και δικαστικού μας συστήματος, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη διαπίστωση αυτή.

Ο κ. Κασουλίδης εξήρε το ρόλο που διαδραματίζουν οι επιχειρηματίες μέλη του ΚΕΒΕ, ο CIPA για ανόρθωση της οικονομίας και προσέλκυση επενδύσεων. Αναφέρθηκε ακόμη στο ρόλο του τουρισμού για να σημειώσει ότι είναι αναγκαία η εντατικοποίηση της προσπάθειας προβολής και προώθησης του τουριστικού μας προϊόντος και δραστηριοποίησής μας σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο ιατρικός, ο συνεδριακός και ο θρησκευτικός τουρισμός, οι οποίοι συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στην ενίσχυση της οικονομίας.

Αναφορά έκανε και στην ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σημειώνοντας ότι η συνεργασία και ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης με χώρες του αραβικού κόλπου, οι οποίες εξειδικεύονται σε τέτοιους τομείς θα είναι ιδιαίτερα βοηθητική. Παράλληλα, είπε, διαφαίνεται να υπάρχει προοπτική προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων για δημιουργία επιπρόσθετων τεχνικών υποδομών.

Ο Υπουργός σημείωσε ακόμη ότι η προσπάθεια προώθησης της Κύπρου ως διεθνούς και περιφερειακού κέντρου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι εύκολη, ούτε αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης ή του επιχειρηματικού κόσμου. Τόνισε ότι η επιτυχία του εγχειρήματος έγκειται στη συλλογικότητα της δράσης και στο συγχρονισμό του οράματος και για το λόγο αυτό απαιτείται η συνεργασία πολιτείας, ιδιωτικού τομέα και επιχειρηματικού κόσμου, με στόχο την ανάδειξη των προοπτικών και πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Κύπρος.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στις εμπορικές και επιχειρηματικές αποστολές του ΚΕΒΕ και του CIPA καθώς και η συμμετοχή Κυπρίων επιχειρηματιών σε εμπορικές εκθέσεις προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό, που αποτελούν ευκαιρία υλοποίησης του εν λόγω σχεδιασμού.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης, σε σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στο ρόλο του Επιμελητηρίου για προώθηση και προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό σημειώνοντας το ρόλο της οικονομικής διπλωματίας. Είπε ότι στο ΚΕΒΕ δραστηριοποιούνται 32 σύνδεσμοι που αναπτύσσουν διμερείς σχέσεις με άλλες χώρες.