Αντώνης Κατσαρής και Λένια Σορόκου βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στο Θέατρο

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) τίμησε για μια ακόμα χρονιά το θέατρο και τους δημιουργούς του, βραβεύοντας απόψε αυτούς που διέπρεψαν κατά τη θεατρική περίοδο 2013-2014.

Στην τελετή απονομής των Βραβείων Θεάτρου Κύπρου παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.

Υπό τις σημερινές δυσμενείς οικονομικές συνθήκες η αποστολή των πνευματικών ανθρώπων του τόπου καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική και απαραίτητη, τόνισε σε σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας για την πολιτική βούληση και τη διάθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει να ενισχύει υποδομές και θεσμούς που θα δώσουν στον πολιτισμό μας δυναμική και ορίζοντα, παρά την οικονομική κρίση.

“Αυτή τη χρονιά θέλω να πιστεύω πως είναι η χρονιά που θα γυρίσουμε σελίδα. Ξεκινούμε μια πορεία αναστροφής των κακώς εχόντων και για την αναγέννηση της χώρας, για την οικονομική και πολιτική, και κατ` επέκταση την πολιτιστική και πνευματική αναγέννηση της χώρας. Επιλύοντας τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα, αισιοδοξούμε ότι θα οδηγήσουμε τον κυπριακό λαό στο σύνολό του, Ε/κ και Τ/κ και κάθε νόμιμο κάτοικο μιας επανενωμένης χώρας, στη σταθερότητα, στην ασφάλεια, στην ευημερία και στη συνδημιουργία” είπε.

“Προσδοκώ στη μέρα εκείνη που συγκεντρωμένοι σε αυτό το ναό του θεάτρου και της τέχνης για την απονομή των βραβείων θεάτρου να έχουμε την ευκαιρία κάτω από συνθήκες επανένωσης και ευημερίας να τιμούμε τους άξιους ανθρώπους του πνεύματος και του θεάτρου που θα συνδημιουργούν και θα αναδεικνύουν τις μεγάλες αξίες του πολιτισμού μας ανεξαρτήτως εθνικής, θρησκευτικής ή κοινωνικής προέλευσης” σημείωσε ο Πρόεδρος.

Ανέφερε δε ότι ο ΘΟΚ είναι ο καταλύτης στην ανάδειξη του πολιτισμού μας, προσθέτοντας πως στα 43 χρόνια ζωής του χιλιάδες άνθρωποι της τέχνης ανέδειξαν το κυπριακό θέατρο καταξιώνοντάς το τόσο στην Κύπρο, όσο στην Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα σε διεθνές επίπεδο.

Ο Πρόεδρος απένειμε το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου Κύπρου για τη μεγάλη, συνολική προσφορά τους στο Θέατρο, στους Αντώνη Κατσαρή και Λένια Σορόκου.

Το βραβείο Θεατρικής Συγγραφής/Θεατρικής Διασκευής/Σύνθεσης Κειμένου απονεμήθηκε στον Κώστα Μαννούρη για τη συγγραφή του έργου “Απόψε θα πετάξω την τέφρα σου!”, παραγωγή του ΘΟΚ.

Το βραβείο Ερμηνείας Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου απονεμήθηκε στον Μάριο Μεττή για το ρόλο του ως “Ακάκιος Ακάκιεβιτς”, στο έργο “Το Παλτό”, που βασίστηκε στο διήγημα του Νικολάι Γκόγκολ.

Το βραβείο Ερμηνείας Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου απονεμήθηκε στη Μαρίνα Αργυρίδου που υποδύθηκε την “Μπέπι” στο έργο του Φραντς Ξάβερ Κρετς “Stallerhof”, μια συμπαραγωγή της ΕΘΑΛ και της Ομάδας One/Off.

Στους Μαρία Κυριάκου και Γιώργο Γιάννου απονεμήθηκαν τα βραβεία Σκηνοθεσίας και Σκηνογραφίας, αντίστοιχα, επίσης για το έργο “Stallerhof”.

Το βραβείο Ενδυματολογίας απονεμήθηκε στη Μαρίνα Χατζηλουκά και στη Λυδία Μανδρίδου για το έργο “Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2”.

Το βραβείο Μουσικής απονεμήθηκε στον Δημήτρη Ζαχαρίου για την ανεξάρτητη παραγωγή “Η βασιλοπούλα τζ’ οι Μάισσες”.

Η Αθηνά Μουστάκα και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής βραβεύτηκαν με το βραβείο Χορογραφίας/Κίνησης για την παράσταση “Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2”, παραγωγή του ΘΟΚ.

Το βραβείο Σχεδιασμού Φωτισμών/Πολυμέσων απονεμήθηκε στον Βασίλη Πετεινάρη για το έργο “Stallerhof”.

Καλύτερη Παράσταση Παιδικού/Νεανικού Έργου αναδείχθηκε η παραγωγή “Γουρουνιάσματα 2”.