Καθηγητή του Ινστιτούτου Κύπρου πρότεινε ως Υπουργό Ενέργειας ο Ομπάμα

Ο Ernest Moniz, καθηγητής του Tεχνολογικού Iνστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT) και μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου είναι η πρόταση του Μπαράκ Ομπάμα για το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, πρόταση που αναμένεται να επικυρωθεί από την Γερουσία.

Το υπουργείο Ενέργειας είναι ένα από τα σημαντικότερα υπουργεία των ΗΠΑ, το οποίο πέρα από τα θέματα ενέργειας  ασχολείται και με πολλά άλλα θέματα στρατηγικής σημασίας, λ.χ. το σχεδιασμό και παραγωγή των πυρηνικών όπλων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου Κύπρου, ο Καθηγητής Moniz είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Ινστιτούτου, με καταλυτική συμβολή στον αρχικό σχεδιασμό (2000 -2002) και λειτουργία του Ινστιτούτου. Παρακολούθησε και υποστήριξε αδιάλειπτα την ίδρυση και ανάπτυξη του Ινστιτούτου έκτοτε.
Υπήρξε ένας από τους αρχιτέκτονες της Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ του Tεχνολογικού Iνστιτούτου Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας και του Ινστιτούτου Κύπρου. Σήμερα ηγείται ενός κοινού ερευνητικού προγράμματος (ΜΙΤ –ΙΚυ) που αφορά την ενδελεχή μελέτη και ανάλυση των στρατηγικών επιλογών για την αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Καθηγητής Moniz διατέλεσε ως Υφυπουργός του Υπουργείου Ενέργειας υπό τον πρόεδρο Bill Clinton και ως Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής του Αμερικανού Προέδρου. Οδήγησε στη συνολική επανεξέταση της διαχείρισης των αποθεμάτων πυρηνικών όπλων, ενώ υπηρέτησε και ως ειδικός διαπραγματευτής για τη διάθεση υλικών του ρωσικού πυρηνικού προγράμματος.

Το 2008 τιμήθηκε από την Κυπριακή Κυβέρνηση, από τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, με τον  Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’  για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της έρευνας και της εκπαίδευσης στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα για το σχεδιασμό και ανάδειξη του Ινστιτούτου Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Obama δήλωσε ότι ο Καθηγητής Moniz θα συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες της κυβέρνησης του για αύξηση της παραγωγής ενέργειας και ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, δείχνοντας παράλληλα ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα κλιματικών αλλαγών και περιβάλλοντος.

Το Ινστιτούτο Κύπρου και το Συμβούλιο Επιτρόπων διαβίβασαν τα συγχαρητήρια τους στον Καθηγητή Moniz.