Χάρη σε 38 κατάδικους απένειμε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Επιστολές απονομής χάριτος, υπογεγραμμένες από τον Νίκο Αναστασιάδη, έφτασαν χθες στο σωφρονιστικό ίδρυμα του Αγίου Ανδρέα με αποδέκτες 38 Κύπριους πρώην κατάδικους.

Πέραν των 38 Κυπρίων, προεδρικής χάριτος έτυχαν και 50 αλλοδαποί όμως αυτοί θα καθυστερήσουν να εγκαταλείψουν τις Κεντρικές Φυλακές, αφού θα παραμείνουν στα κελιά τους μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες από την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης. Ταυτόχρονα, πέραν των αποφυλακίσεων άλλοι 325 κατάδικοί έτυχαν χάρης μέσω της μείωσης της ποινής τους κατά ¼.

Όσοι έτυχαν του προνομίου τηρούν συγκεκριμένα κριτήρια, αφού η διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών δεν εισηγείται κατόπιν απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα, την απονομή χάριτος και αποφυλάκιση καταδίκων που έχουν καταδικαστεί για υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών, σεξουαλικών αδικημάτων (σ.σ. βιασμών), φόνων και παιδικής πορνογραφίας μέσω Διαδικτύου. Με βάση τη συνήθη τακτική, οι αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα ανακοινώνονται μετά την εκλογή νέου Προέδρου και πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Ανάστασης.

Η απονομή προεδρικής χάριτος αποτελεί συνταγματικό προνόμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας και ασκείται από τον Γενικό Εισαγγελέα. Εφόσον η απονομή χάριτος συμβαδίσει με την αποφυλάκιση καταδίκων αυτό έχει ευεργετικές συνέπειες στην αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού στο σωφρονιστικό ίδρυμα. Σημειώνεται ότι χθες παρατηρήθηκαν συμπτώματα υπερλπηθυσμού αφού κρατούνταν στο σωφρονιστικό ίδρυμα 720 κατάδικοι, άρα η αποφυλάκιση έστω και των 38 Κυπρίων αποτελεί κάποια ανάσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προχθές Δευτέρα ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου συναντήθηκε με τον αναπληρωτή διευθυντή των Φυλακών Γιώργο Τρυφωνίδη. Κατά τη συνάντηση ο Υπουργός ζήτησε εισηγήσεις για την καλύτερη λειτουργία των Φυλακών και του σωφρονιστικού συστήματος.