Η παύση του Αρχηγού οι ευθύνες και το πολιτικοκομματικό σύστημα

Η παύση του Αρχηγού Αστυνομίας και η παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης ήταν αποτέλεσμα της κοινωνικής αντίδρασης των πολιτών που εκφράστηκε με κινητοποιήσεις αλλά κύρια μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Γι΄ αυτό το λόγο εξάλλου ο Συναγερμός πίεσε να γίνουν παραιτήσεις φοβούμενος την προεκλογική ζημιά.

Χωρίς κάποιος να είναι ειδικός ή να έχει εξιδεικευμένες γνώσεις για την καταπολέμηση του εγκλήματος είναι πλέον γενικώς παραδεκτό ότι τα συνεχή εγκλήματα θα μπορούσαν να αποτραπούν αν η Αστυνομία δεν επιδείκνυε αδιαφορία και απροθυμία να τα διερευνήσει επειδή τα θύματα ήταν αλλοδαπές. Εδώ ακριβώς έγκειται η τεράστια ευθύνη της ηγεσίας της Αστυνομίας που επεκτείνεται και σε σοβαρές πολιτικές ευθύνες.

Όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν ότι αυτοί που ανέλαβαν να διερευνήσουν τις εξαφανίσεις των γυναικών και των παιδιών τους επέδειξαν όχι απλά αμέλεια καθήκοντος, ανικανότητα να διαχειριστούν σοβαρές κρίσεις αλλά και ρατσισμό.

Μέχρι σήμερα εκτός από τις παραιτήσεις κανένας δεν έχει αναλάβει τη ευθύνη για το τραγικό συμβάν. Ο Ιωνάς Νικολάου αποποιήθηκε της οποιασδήποτε προσωπικής ευθύνης ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού για πολλές μέρες απέφευγε να τοποθετηθεί, εξέφρασε πόνο ψυχής όχι για τα θύματα, αλλά γιατί έπρεπε να αποδεχτεί την παραίτηση Ιωνά. Ο παραιτηθείς Αρχηγός όχι μόνον δεν ανέλαβε καμία ευθύνη αλλά φεύγει πυροβολώντας το πολιτικοκομματικό σύστημα κατηγορώντας το για τις αγκυλώσεις στη Αστυνομία.

Δεν μας είπε όμως ο Αρχηγός από ποιούς πολιτικούς, από ποια κόμματα και πότε δέχθηκε παρεμβάσεις. Από το 2014 βρίσκεται επικεφαλής του Αστυνομικού σώματος, όσα περίπου και τα χρόνια που βρίσκεται ο Συναγερμός στη εξουσία. Επικρίθηκε μαζί με τον Ιωνά Νικολάου τόσο για ρουσφέτι σε προαγωγές και μετακινήσεις αλλά και για τον χειρισμό επιχειρησιακών υποθέσεων στη Αστυνομία κύρια από το ΑΚΕΛ.

Δεν είναι δυνατό οι παρεμβάσεις αυτές να έγιναν από το ΑΚΕΛ. Συνεπώς από ποιους δεχόταν παρεμβάσεις ο τέως Αρχηγός; Πρέπει να πει. Οφείλει να πει!

Φεύγοντας ο παυθείς Αρχηγός ανέφερε ότι η Αστυνομία παρουσίαζε σοβαρές ελλείψεις στη χρήση τεχνολογίας.

Άλλα όμως έλεγε για τις προτεραιότητες και τους στρατηγικούς στόχους της Αστυνομίας όταν αναλάμβανε το αξίωμα. «Μέσα στα πλαίσια εφαρμογής νέου μοντέλου αστυνόμευσης το οποίο θα εμπεριέχει πτυχές της λεγόμενης έξυπνης αστυνόμευσης έχουν δοθεί οδηγίες …για υποβολή εμπεριστατωμένης και πλήρως τεκμηριωμένης μελέτης με εισηγήσεις για αξιοποίηση της τεχνολογίας και της επιστήμης προς όφελος της ασφάλειας του πολίτη»

Η κακοδαιμονία στην Αστυνομία δεν θα εκλείψει με την παραίτηση του Αρχηγού. Χρειάζεται πολιτική βούληση την οποία απ΄ ότι φαίνεται η Κυβέρνηση δεν διαθέτει. Είναι πάμπολλες οι ενέργειες της που το αποδεικνύουν.

Το σοβαρό έγκλημα, το αίσθημα ανασφάλειας, η καταστροφή περιουσίων από ανθρώπους του υποκόσμου, η κατάσταση στις φυλακές, η εξάπλωση των ναρκωτικών και πολλά αλλά δεν δικαιώνουν τους πρόσφατους πανηγυρισμούς ότι σήμερα η Κυπριακή δημοκρατία διαθέτει τη πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική Αστυνομία. Το ρουσφέτι είναι καλά ριζωμένο.

Με συνοπτικές διαδικασίες και για ακατανόητους λόγους ξηλώθηκε ο πρώην Υπαρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Κυριάκου. Ακόμα και σήμερα, μετά το απεχθές έγκλημα και πριν να διεξαχθούν έρευνες από τους ποινικούς ανακριτές, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού επιβράβευσε το Βοηθό Αρχηγό Επιχειρήσεων σε Υπαρχηγό ο οποίος καθηκόντως έχει τη αρμοδιότητα για το έγκλημα παγκύπρια.

Ασφαλώς υπάρχουν ικανοί και με επάρκειά ευσυνείδητοι αστυνομικοί. Για να μπορέσει όμως να ανταποκριθεί με επάρκεια και στις προσδοκίες της κοινωνίας ο θεσμός που οφείλει να προστατεύει τον πολίτη και την κοινωνία και να χαίρει εμπιστοσύνης, χρειάζονται πολλά να γίνουν που προφανώς μέχρι σήμερα αυτή η κυβέρνηση δεν έκανε.

Νίκος Ιωάννου
Μέλος Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ