Η Αθήνα με το…βλέμμα στην αυριανή συνεδρίαση του ΔΝΤ

Αρση του αδιέξοδου μέσω της «σαλαμοποίησης» της δεύτερης αξιολόγησης, συνέχιση του… τζαρτζαρίσματος μεταξύ Ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που θα οδηγήσει σε παράταση της αβεβαιότητας τουλάχιστον έως τον Μάρτιο, ή κατά κράτος υποχώρηση της ελληνικής πλευράς, με αντάλλαγμα την εξέταση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, είναι τα τρία βασικά σενάρια για την πορεία των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-δανειστών. Το ποιο από τα τρία έχει τις περισσότερες πιθανότητες να επαληθευτεί αναμένεται να φανεί αυτή την εβδομάδα, καθώς στη διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν δύο κρίσιμες συνεδριάσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Καταρχάς, τα βλέμματα θα είναι στραμμένα αύριο, Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, όπου συνεδριάζει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για να συζητήσει τις δύο εκθέσεις των στελεχών του Ταμείου για την Ελλάδα, ενώ την Πέμπτη θα ακολουθήσει η συνεδρίαση των τεχνοκρατών της ευρωζώνης (Euro Working Group), με στόχο την προετοιμασία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Στις δύο αυτές συναντήσεις θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας και η επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών την Αθήνα.

Οι εκθέσεις των οικονομολόγων του ΔΝΤ περιλαμβάνουν πολλές τορπίλες. Η μία αξιολογεί το δεύτερο Μνημόνιο, ενώ η άλλη αναλύει την κατάσταση της οικονομίας και τη βιωσιμότητα του χρέους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο», ακόμα και αν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ επί μια δεκαετία. Στις δεκάδες σελίδες των δύο κειμένων, η επικεφαλής του Ταμείου για την Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου και οι συνεργάτες της, με τις ευλογίες του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, επαναλαμβάνουν εμφατικά τις συστάσεις-απαιτήσεις τους για μείωση του αφορολογήτου ορίου, κατάργηση φοροαπαλλαγών, νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, απελευθέρωση των αγορών εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και απελευθέρωση ακόμα και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Επιπλέον, θέτουν εκ νέου ζήτημα κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει άμεσα η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων. Οπως υποστηρίζουν, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πιθανώς να χρειαστούν «ένεση» ύψους 10 δισ. ευρώ τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε «κούρεμα» καταθέσεων, εφόσον πλέον ισχύει η ευρωπαϊκή οδηγία για το «bail in» (διάσωση τραπεζών με χρήματα μετόχων, ομολογιούχων, καταθετών κ.λπ.).

Η συζήτηση όλων των παραπάνω θεμάτων στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ προμηνύεται ζωηρή και αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε διαξιφισμούς για τον ρόλο του διεθνούς οργανισμού στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς όμως να αναμένονται αύριο οριστικές αποφάσεις επ’ αυτού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πολ Τόμσεν μετέφερε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις του ΔΝΤ κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο την περασμένη Πέμπτη. Ο ίδιος, μαζί με μια ομάδα σκληρών τεχνοκρατών, φέρεται να τάσσεται υπέρ της αποχώρησης του Ταμείου από την Ελλάδα, ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κρατάει κλειστά τα χαρτιά της, περιμένοντας να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου, Ντόναλντ Τραμπ. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, το πιθανότερο είναι ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, ώσπου να… αποχωρήσει. Ο Δρ. Σόιμπλε επιχειρεί να αποφύγει την πλήρη αποχώρηση του Ταμείου πριν από τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου με τον καταιγισμό σκληρών δηλώσεων τον τελευταίο καιρό -δηλώσεων που πρωτίστως απευθύνονται στο Ταμείο και τους Γερμανούς ψηφοφόρους και λιγότερο την Ελλάδα. Παράλληλα, όμως, υπάρχει σχέδιο Β για ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), εάν το ΔΝΤ τελικά εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα.