Ευρωβαρόμετρο: Υποχώρησε σημαντικά η απαισιοδοξία των Κυπρίων για τις προοπτικές της οικονομίας

Λιγότερο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Κύπριοι σε σχέση με το περασμένο Φθινόπωρο για τις προοπτικές της οικονομίας και του νοικοκυριού τους, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η έρευνα έδειξε ότι,  η Κύπρος είναι η χώρα με τα μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών σε αισιόδοξες απαντήσεις, σε σχέση με την προηγούμενη του Νοεμβρίου 2013.

Σχετικά με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους οι Κύπριοι την χαρακτηρίζουν καλή ή μάλλον καλή σε ποσοστό 53%, ενώ το 47% θεωρεί ότι είναι κακή έως πολύ κακή. Σε σχεση με την προηγούμενη έρευνα του Φθινοπώρου 2013, οι θετικές απαντήσεις αυξήθηκαν κατά 11 μονάδς με ανάλογη μείωση των αρνητικών απαντήσεων.

Σχετικά με την απασχόληση το 93% των Κυπρίων, χαρακτηρίζει την κατάσταση κακή, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 76%. Εδω η αύξηση των θετικών απαντήσεων στην Κύπρο είναι 4 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Για την επαγγελματική τους κατάσταση οι Κύπριοι σε ποσοστό 40% (-11 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση) την χαρακτήρίζουν κακή, ενώ το 33% (+6 μονάδες) εμφανίζεται ικανοποιημένο.

Στην ερώτηση σε ποιά κατεύθυνση κινείται η χώρα, το 56% (-9 μονάδες) απάντησε ότι η Κύπρος ακολουθεί λάθος δρόμο, ενώ μόνο το 22% (+6 μονάδες) πιστεύει ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Στην ΕΕ το 29% θεωρεί ότι τα πράγματα πάνε στη σωστή κατεύθυνση και το 48% σε λάθος.

Σε άλλη ερώτηση για το πως βλέπουν την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες, το 26% (+19 μονάδες από την τελευταία δημοσκόπηση) θεωρεί ότι θα είναι καλύτερη, ενώ το 43% (-29 μονάδες) υποστηρίζει το αντίθετο και το 27% (+8 μονάδες) εκτιμά ότι θα μείνει αμετάβλητη.

Για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού ττους το επόμενο έτος το 19% (+15 μονάδες) των Κυπρίων προβλέπει ότι θα είναι καλύτερη και το 24% (-26 μονάδες) χειρότερη.

Σχετικά με την κατάσταση της απασχόλησης τους επόμενους 12 μήνες, το 21% (+16 μοναδες) προβλέπει βελτίωση, το 47% (-27 μονάδες) επιδείνωση και το 28% (+9 μονάδες) ότι θα παραμείνει αμετάβλητη.

Αναφορικά με τα σημαντικότερα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα οι Κύπριοι με  76% κατατάσουν  πρώτη την οικονομία και στη συνέχεια με 75% την ανεργία.

Το 51% των Κύπρίων θεωρεί ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα σήμερα εάν η χώρα βρίσκονταν εκτός ΕΕ, ενώ το 43% εξέφρασε αντίθετη άποψη. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ελλάδα ηταν 40% και 55% και οι μέσοι όροι στην ΕΕ 32% και 58%.

Το 47% των ερωτηθεντων (+3 μονάδες) τάσσεται υπέρ του ευρώ, ενώ το 48% (-4 μονάδες) τάσσεται κατά του ενιαίου νομίσματος. Ο μέσος όρος στην ΕΕ ηταν 50% υπέρ και 43% και στην Ελλάδα 58% και 38%.

Σχετικά με το βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι των θεσμών, το 7% των Κυπρίων (6% των Ελλήνων) εμφανίζεται να περιβάλει με εμπιστοσύνη τα πολιτικά κόμματα, ενώ το 91% (94% στην Ελλλάδα), εξέφρασε αντίθετη άποψη. Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση έχει το 22% των Κυπρίων (9% των Ελλήνων), ενώ το 74% απάντησε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη. Το 15% έχει εμπιστοσύνη στη Βουλή των Αντιπροσώπων ενώ το 83% απάντησε άρνητικά. Το 22% έχει εμπιστοσύνη στην ΕΕ και το 74% απάντησε όχι.