Επιμένει σε τροποιήσεις το ΑΚΕΛ

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας  του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ ζητά τροποποιήσεις επί του ιδίου του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων , το οποίο σημειώνει ότι η κρίσιμη συζήτηση θα διεξαχθεί στη Βουλή, αφού δεν φαίνεται να πείστηκε ότι οι αποφάσεις της Κυβέρνησης προσθέτουν ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας στις ευάλωτες ομάδες από τις εκποιήσεις.

Επίσης, διαχώρισε τους δανειολήπτες σε τρεις κατηγορίες: Αυτούς που μπορούν και έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και πρέπει να πειστούν να το πράξουν, αυτούς που επλήγησαν από τις αποφάσεις του Eurogroup, με αποτέλεσμα να χρειαστούν αναδιάρθρωση στα δάνειά τους και αυτούς που συνεπεία των αποφάσεων του Eurogroup και της Κυβέρνησης Αναστασιάδη δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

«Αυτή είναι η δική μας φιλοσοφία, φιλοσοφία η οποία διαφέρει από αυτό το οποίο έχουμε αυτή τη στιγμή μπροστά και είναι για αυτό το λόγο που εμείς επιμένουμε ότι θα πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις πάνω στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο που έχουμε μπροστά μας», είπε.

Ο κ. Κυπριανού δεν τοποθετήθηκε επί των προτάσεων της Κυβέρνησης για προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών, λέγοντας ότι το κόμμα θα αναμένει το Υπουργικό Συμβούλιο να οριστικοποιήσει τα συγκεκριμένα νομοσχέδια, να τους δοθούν τα νομοσχέδια για μελέτη.

«Και θα τοποθετηθούμε για τα συγκεκριμένα κατά πόσον είναι επαρκή ή όχι, κατά πόσον απαιτούνται τροποποιήσεις ή όχι όταν θα τα έχουμε μελετήσει», είπε και πρόσθεσε πως «εκείνο που θα καθορίσει τις δικές μας αποφάσεις είναι ποιο είναι το συμφέρον του κόσμου και της κυπριακής οικονομίας».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας και θέλουμε να προστατεύσουμε, και αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω με όλη τη δύναμη της φωνής μου, εκείνους που έχουν επηρεαστεί από τις αποφάσεις του Eurogroup και της Κυβέρνησης Αναστασιάδη».

«Δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να προστατεύσουμε εκείνους που προσπαθούν να αποφύγουν την ικανοποίηση των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει απλά και μόνο γιατί θέλουν να φυγαδεύσουν λεφτά στο εξωτερικό ή οπουδήποτε αλλού ή γιατί αναμένουν ότι κάποιος θα τους πει σε κάποιο στάδιο ότι, ξέρετε, αυτά τα δάνεια τα οποία έχετε αναλάβει δεν χρειάζεται να τα αποπληρώσετε. Δεν είναι αυτή η δική μας η προσέγγιση».

Επέκρινε ωστόσο την Κυβέρνηση ότι «διαπραγματεύτηκε με την Τρόικα, συμφώνησε και μόνο την τελευταία στιγμή ένοιωσε την ανάγκη να ακούσει και τις απόψεις των πολιτικών κομμάτων».

«Εκβιαστικά διλήμματα θεωρώ ότι όχι απλά και μόνον είναι αντιπαραγωγικά, αλλά και πλήττουν την ανάγκη να υπάρχει η ευρύτερη δυνατή συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου», είπε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς είμαστε από τη μια πλευρά και η Τρόικα από την άλλη. Δεν είναι η Τρόικα και κάποιοι από εμάς στην μια πλευρά και εμείς από την άλλη».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως κάποιες από τις προτάσεις των κομμάτων έχουν υιοθετηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συνέστησε αναμονή για τις τελικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

Επανέλαβε όμως ότι «υπάρχουν πολλά άλλα ζητήματα τα οποία δεν έχουν συζητήσει στη σύσκεψη».

Ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε την πρόταση του ΑΚΕΛ για προστασία της κύριας κατοικίας, που ετοιμάστηκε τον Δεκέμβρη του 2012 και κατατέθηκε μαζί με το ΚΣ ΕΔΕΚ, αλλά η πλειοψηφία της Επιτροπής Οικονομικών σταμάτησε τη συζήτησή της στην Ολομέλεια.

«Έχουμε λοιπόν και εμείς προτάσεις, οι οποίες θέλουμε να συζητηθούν», συνέχισε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε επίσης ότι όλα αυτά τα ζητήματα και ο νόμος για την αφερεγγυότητα θα έπρεπε να ήταν μαζί για να συζητηθεί το συνολικό πλαίσιο. Καταλήγοντας είπε ότι η εξαντλητική συζήτηση επί των νομοσχεδίων θα γίνει στη Βουλή.

«Στην Επιτροπή Οικονομικών θα καταθέσουμε εξαντλητικά όλες μας τις προτάσεις, θα δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα δεδομένα και θα πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις υπό το φως των δεδομένων που θα έχουν διαμορφωθεί», κατέληξε.