Ειλικρινής να είναι η πρόθεση έρευνας για αθέμιτο πλουτισμό

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι το Κίνημα χαιρετίζοντας την πρόθεση για έναρξη έρευνας ελέγχου ανώτερων δημοσίων λειτουργών για πιθανό αθέμιτο πλουτισμό τους, τονίζει πως η πρόθεση αυτή θα πρέπει να είναι ειλικρινής και όχι φαινομενική, που απλά να αποσκοπεί στον κατευνασμό της οργής των πολιτών για τα όσα συμβαίνουν.

Ελπίζει είπε, όπως η προσπάθεια αυτή δεν θα έχει την τύχη που είχαν στο παρελθόν ανάλογες έρευνες, όπως του ΧΑΚ ή άλλων σκανδάλων και διαμήνυσε πως η ΕΔΕΚ παραμένει σε ανοικτό μέτωπο σύγκρουσης με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, έτοιμη να συμβάλει με κάθε τρόπο στην επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας.

“Πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε τονίσει ότι η διαπλοκή και η διαφθορά περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο και ανώτερους κρατικούς λειτουργούς, οι οποίοι αξιοποιώντας “πολιτικές πλάτες” καθώς και την προνομιακή τους θέση, πρόσφεραν έναντι αδρών ανταλλαγμάτων ευνοϊκή εξυπηρέτηση σε οικονομικούς κύκλους”, είπε ο κ. Σιζόπουλος και υπέδειξε πως η κατάσταση τις τελευταίες 5ετίες και ειδικά από την εποχή “της φούσκας του ΧΑΚ”, προσέλαβε ανησυχητικές διαστάσεις, προκαλώντας δικαιολογημένα την έντονη δυσφορία μεγάλης μερίδας πολιτών.

Η ΕΔΕΚ, συνέχισε, σε αρκετές περιπτώσεις τον τελευταίο χρόνο ζήτησε δημόσια την πραγματοποίηση αυτής της έρευνας, υποδεικνύοντας και προς ποιούς θα πρέπει να στραφεί, ενώ σημείωσε ότι πρόσφατα ο ίδιος απέστειλε σχετική επιστολή και στο Υπουργείο Υγείας για διεξαγωγή έρευνας για υπαλλήλους του Υπουργείου.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος υπενθύμισε πως η πρόταση της ΕΔΕΚ περιλάμβανε στο σχετικό κατάλογο Γενικούς Διευθυντές Υπουργείων, Διευθυντές Τμημάτων, Μέλη των Επιτροπών Προσφορών και Αλλαγών των Υπουργείων, Διευθυντές και Ανώτερα στελέχη Ημικρατικών Οργανισμών, προϊστάμενους ανεξάρτητων υπηρεσιών και λειτουργούς οι οποίοι είχαν την ευθύνη συναλλαγής με το κοινό.

Πρόσθεσε δε ότι μια τέτοια έρευνα για να είναι αξιόπιστη πρέπει να είναι διαφανής, με ουσιαστική εμπλοκή της Βουλής, να επεκταθεί για εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων και στο εξωτερικό, ενώ η ομάδα έρευνας δεν θα πρέπει να αποτελείται μόνο από δημόσιους λειτουργούς αλλά να ενισχυθεί και από ορκωτούς ελεγκτές/λογιστές. Επίσης, συνέχισε, θα πρέπει ο σχετικός κατάλογος των προσώπων που θα περιλαμβάνει η έρευνα να ετοιμασθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε αυτό να περιλαμβάνονται και οι συγγενείς α` βαθμού.

Ακόμη, η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι η έρευνα για να είναι αξιόπιστη θα πρέπει να προστατεύουν πολίτες για να δώσουν στοιχεία για έμμεσους εκβιασμούς που έτυχαν και “δώρα” που έχουν προσφέρει για να τύχουν ευνοϊκής εξυπηρέτησης, να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα και προστασία σε δημόσιους λειτουργούς για να αποκαλύψουν στοιχεία που γνωρίζουν και η αρχές να προχωρήσουν άμεσα σε κατάσχεση περιουσιακών φορολογικών φακέλων των ατόμων που βρίσκονται στον κατάλογο, για να αποτραπεί η αφαίρεση ή η καταστροφή στοιχείων.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξέφρασε την ελπίδα όπως η πρόθεση που εκφράστηκε για έναρξη αυτής της έρευνας “να είναι ειλικρινής και όχι φαινομενική, που απλά να αποσκοπεί στον κατευνασμό της οργής των πολιτών για τα όσα συμβαίνουν”.