Δρομολαξιά – Aero centre: 20 Νοεμβρίου τελικές αγορεύσεις

Συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε  η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Κύπρου στη Λάρνακα, με την κατάθεση μαρτύρων υπεράσπισης του Αντώνη Ιωακείμ, 8ου κατηγορουμένου στην υπόθεση για την επένδυση από το Ταμείο συντάξεων των εργαζομένων της CYTA, στο έργο Aero Centre στη Δρομολαξιά,

Ο  Νικόλαος Τροπάρης που εργάζεται στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στο Τμήμα Συστημάτων & Πληρωμών του ΚΑΠ, του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών για Εκδότες Ακάλυπτων Επιταγών, ανέφερε ότι ο Νίκος Λίλλης και η εταιρεία Wadnick Trading Ltd είναι μέχρι σήμερα καταχωρημένοι στο ΚΑΠ.

“Μία από τις επιταγές που βρίσκονται στο ΚΑΠ φέρει ημερομηνία έκδοσης 10/9/2013 για το ποσό των 10.750 ευρώ και η δεύτερη με ημερομηνία έκδοσης 15/9/2013 για το ποσό των 13.000 ευρώ». Πρόσθεσε ότι «από τις 28/2/2014 – 25/7/2014 έχουν καταχωρηθεί στο ΚΑΠ άλλες 13 επιταγές συνολικού ποσού 70.481 ευρώ και μέχρι σήμερα το ποσό αυτό παραμένει απλήρωτο”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Γιαννάκη Θωμά, συνηγόρου υπεράσπισης του 8ου κατηγορούμενου στην υπόθεση, ο μάρτυρας είπε ότι «στις 11/3/14 η Υπηρεσία παρέλαβε επιστολή από τους δικηγόρους της εταιρείας Wadnick με παραλήπτη το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τη Διαχειριστική Επιτροπή του ΚΑΠ, στην οποία αναφερόταν ότι η εταιρεία και ο Νίκος Λίλλης εσφαλμένα είχαν τοποθετηθεί στο ΚΑΠ, αφού – όπως ισχυρίστηκαν – οι δύο επιταγές ύψους 23.750 ευρώ ήταν ληγμένες μετά την πάροδο των τριών μηνών από την έκδοση τους».

Σημείωσε ακόμα ότι στις 23/4/2014 ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του ΚΑΠ «απάντησε με απόρριψη της επιστολής των δικηγόρων του Νίκου Λίλλη και της εταιρείας Wadnick, ενώ από τότε μέχρι σήμερα δεν υπήρχε οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία μαζί τους».

Σε άλλες ερωτήσεις του κ. Θωμά, ο μάρτυρας απάντησε πως «όταν το όνομα ενός ατόμου ή μιας εταιρείας τοποθετείται στο ΚΑΠ, τότε παγοποιείται οποιοσδήποτε τρεχούμενος λογαριασμός του ατόμου ή της εταιρείας νοουμένου ότι από το συγκεκριμένο λογαριασμό είχαν δικαίωμα έκδοσης επιταγών».

Αντεξεταζόμενος από την Έλλη Παπαγαπίου, εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής, ο μάρτυρας είπε πως «ο πελάτης μπορεί όποτε θέλει, με βάση τις οδηγίες του ΚΑΠ, να υποβάλει στοιχεία εξόφλησης των επιταγών και να διαγραφεί από τα αρχεία του». Σε παρατήρηση της κ. Παπαγαπίου ότι όλες οι επιταγές έχουν διευθετηθεί, ο κ. Τρομπάρης απάντησε ότι «δεν γνωρίζω εάν έχουν διευθετηθεί».

Ακολούθησε η κατάθεση του Τουμάζου Ορφανίδη, Ανώτερου Ταχυδρομικού Λειτουργού στο Επαρχιακό Ταχυδρομείο Λάρνακας ο οποίος πιστοποίησε πως δύο «συστημένες επιστολές που είχαν αποσταλεί προς την εταιρεία Esfera Holdings Ltd δεν παραλήφθηκαν από κανένα. “Είχε εκδοθεί ειδοποίηση παραλαβής της επιστολής και όταν δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση εκδόθηκε δεύτερη ειδοποίηση παραλαβής» εξήγησε.

Ο Αντώνης Λυσάνδρου, 85 χρονών, από την Κώμα του Γιαλού κατέθεσε ότι «γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κώμα του Γιαλού και μέχρι το 1974 εργαζόταν ως υπεύθυνος σε πρατήριο της Συνεργατικής Βαρωσιού».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Θωμά, ο μάρτυρας είπε ότι «οι 800 περίπου κάτοικοι του χωριού ήταν Έλληνες και δεν υπήρχε ούτε μία τουρκοκυπριακή ή τουρκική οικογένεια». Ανέφερε ακόμα ότι «ο πατέρας του Βλαδίμηρου Φαντούση (Ανδρέας) έφυγε από την Κώμα του Γιαλού και μετακόμισε στη Λάρνακα μόλις ολοκλήρωσε τη φοίτηση του στο Δημοτικό Σχολείο».

Υπενθυμίζεται ότι στην κατάθεσή του, ως μάρτυρας κατηγορίας στις 15/5/2014 ο Βλαδίμηρος Φαντούσης ισχυρίστηκε πως όταν ο Τουρκοκύπριος ιδιοκτήτης της γης στη Δρομολαξιά έμαθε ότι το τεμάχιο θα μεταπωλείτο στη CYTA για πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ ενώ ο ίδιος το πούλησε στην εταιρεία του Λίλλη για 1,2 εκατομμύρια ευρώ, αντέδρασε, αναθέτοντας σε «ανθρώπους της νύκτας, Τουρκοκύπριους να τον φοβίσουν».

Στην κατάθεσή του ο Φαντούσης ισχυρίστηκε ότι ο Λίλλης ζήτησε από τον ίδιο να τον βοηθήσει με τις απειλές από «τους ανθρώπους της νύχτας» και πρόσθεσε πως «έτυχε να γνωρίσω τον Χαλίλ (επικεφαλής της μαφίας στα κατεχόμενα) εντελώς τυχαία διότι είμαστε από το ίδιο χωριό, την Κώμα του Γιαλού της Καρπασίας».

Στη συνέχεια κατέθεσε ο Γιώργος Σάββα, υπεύθυνος του Τμήματος Τρεχούμενων Λογαριασμών της ΣΠΕ Αλληλεγγύης, ο οποίος ανέφερε ότι το Σωματείο ΑΛΚΗ είχε ανοίξει λογαριασμό στη Συνεργατική το 2010. Κατέθεσε τις καταστάσεις λογαριασμού της ΑΛΚΗΣ από το 2010 μέχρι το 2014.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Γιαννάκη Θωμά, είπε ότι «μέχρι τον Ιούνιο 2011 υπέγραφε και δέσμευε το λογαριασμό της ΑΛΚΗΣ ο Άντης Λόππας ενώ μέχρι τον Αύγουστο του 2013 αυτό το έκανε ο Νίκος Λίλλης».

Είπε ακόμα ότι «επί Άντη Λόππα πολύ σπάνια, μόνο μερικές φορές επιστρέφονταν επιταγές, ενώ επί Νίκου Λίλλη ήταν αρκετές οι φορές που επιστρέφονταν επιταγές. Υπήρχαν φορές που επιταγές επιστρέφονταν και δύο φορές».

Ακολούθησε η κατάθεση της Μαρίας Χριστοδούλου, Ανώτερη Πρωτοκολλητής στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, η οποία ανέφερε ότι στις 17/7/2013 λήφθηκε επιστολή από τον Χριστόδουλο Μαυρομμάτη, επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας της Αστυνομίας στην υπόθεση, ο οποίος ζητούσε να του δοθούν πιστά αντίγραφα τεσσάρων φακέλων – υποθέσεων που αφορούσαν τον Νίκο Λίλλη.

Η κ. Χριστοδούλου πρόσθεσε ότι «μετά την έγκριση που έδωσε ο τότε Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας ετοιμάστηκαν τα πιστά αντίγραφα των φακέλων και παραδόθηκαν από εμένα στο Αρχηγείο της Αστυνομίας». Οι φάκελοι αφορούσαν ποινικές υποθέσεις εναντίον του Νίκου Λίλλη από τον Τουρκοκύπριο Μουσταφά Μεχμέτ Μουσταφά, δύο υποθέσεις του Τάκη Παλάοντα και μία υπόθεση του Παναγιώτη Λίγκη.

Στη συνέχεια κατέθεσε ο Χρήστος Σάββα, χρηματοοικονομικός Σύμβουλος στο Ταμείο Συντάξεων της CYTA, ο οποίος κατέθεσε ενώπιον του Κακουργιοδικείου καταστάσεις πληρωμών από το Ταμείο Συντάξεων προς την εταιρεία Wadnick Trading Ltd και τους εργολάβους του έργου Aero Centre στη Δρομολαξιά.

Ακολούθησε η κατάθεση της Αθηνάς Κώστα, η οποία εργάζεται στο Επαρχιακό Γραφείο του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στη Λάρνακα και εκπροσωπεί την Υπηρεσία στο Δικαστήριο.

Η κ. Κώστα κατέθεσε στοιχεία του ΦΠΑ που αφορούν τον Νίκο Λίλλη και τις εταιρείες Wadnick Trading Ltd, Clarisano Enterprises Ltd και το Σωματείο ΑΛΚΗ. Ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΦΠΑ «ο Νίκος Λίλλης και η εταιρεία Clarisano Enterprises Ltd είναι μη εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του ΦΠΑ».

Πρόσθεσε ότι «η εταιρεία Wadnick Trading Ltd είναι μεν εγγεγραμμένη εταιρεία στα Μητρώα του ΦΠΑ αλλά οφείλει ποσό ύψους 2 εκατομμυρίων και 102 χιλιάδων ευρώ (συγκεκριμένα 2.102.039,31) και εκκρεμεί η κατάθεση δήλωσης για την περίοδο 1/9/2013 – 30/11/2013. Η εταιρεία προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο για το ποσό της βεβαίωσης του φόρου».

Ανέφερε επίσης ότι «το Σωματείο ΑΛΚΗ χρωστά στο ΦΠΑ ποσό 322.850 χιλιάδων ευρώ και εναντίον του δεν εκκρεμεί καμία ποινική δίωξη».

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Έλλη Παπαγαπίου κατέθεσε ενώπιον του Κακουργιοδικείου δύο επιστολές, ημερομηνίας 14/11/2013, υπογεγραμμένες από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Ρίκκο Ερωτοκρίτου προς τους δικηγόρους του Βλαδίμηρου Φαντούση με κοινοποίηση προς τον Διευθυντή Τελωνείων και τον Έφορο του ΦΠΑ.

Στην κοινοποιημένη επιστολή αναφέρεται ότι το συνολικό ποσό που οφείλεται στην Υπηρεσία ΦΠΑ από τον Βλαδίμηρο Φαντούση και οφείλει να πληρώσει, είναι 165 χιλιάδες ευρώ και όχι 600 χιλιάδες.

Αναφέρεται ότι αναστέλλεται η ποινική δίωξη εναντίον του Βλαδίμηρου Φαντούση, νοουμένου ότι θα πληρώνει 500 ευρώ μηνιαίως μέχρις ότου εξοφληθεί το ποσό που χρωστά στο ΦΠΑ και προστίθεται πως η υπόθεση θα επανακαταχωρηθεί σε περίπτωση που δεν κάνει τις συγκεκριμένες πληρωμές.

Ωστόσο ο δικηγόρος Γιώργος Παπαϊωάννου ζήτησε την άδεια από το Δικαστήριο για να υποβάλει σειρά ερωτήσεων στην Αθηνά Κώστα, αναφορικά με τις δύο επιστολές. Μεταξύ των ερωτήσεων αυτών ήταν πώς αποφάσισε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ότι το ποσό που όφειλε ο Βλαδίμηρος Φαντούσης στην Υπηρεσία ΦΠΑ ήταν 165 χιλιάδες ευρώ και όχι 600 χιλιάδες και γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας αποδέχθηκε να πληρώνει (ο Φαντούσης) μόνο 500 ευρώ μηνιαίως μέχρι την εξόφληση του ποσού (165.000 ευρώ), χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τόκοι (17.000 το χρόνο).

Ωστόσο ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου δεν επέτρεψε να υποβληθούν οι συγκεκριμένες ερωτήσεις.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας έγιναν έντονες διαβουλεύσεις και παρασκήνιο από τον Γιαννάκη Θωμά και την Ελλη Παπαγαπίου, προκειμένου η Υπηρεσία ΦΠΑ να πειστεί να καταθέσει τα στοιχεία που ζητούσε ο κ. Θωμά, ο οποίος αρκετές φορές έθεσε υπόψη του Κακουργιοδικείου ότι υπήρχε απροθυμία εκ μέρους των Λειτουργών της Υπηρεσίας ΦΠΑ να καταθέσουν τα στοιχεία.

Με την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Νικόλαος Σάντης όρισε την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014 ως ημερομηνία για τελικές αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Ευστάθιος Κιττής, τέως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, Χαράλαμπος Τσουρής, τέως Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ και κατά τον ουσιώδη χρόνο μέλος του Δ.Σ. της CYTA, Ορέστης Βασιλείου, Διευθυντής της CytaVision και τέως Γενικός Γραμματέας της ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ, Γιάννης Σουρουλλάς υπάλληλος της CYTA, Γρηγόρης Σουρουλλάς, υπάλληλος του Κτηματολογίου, Βενιζέλος Ζαννέτος, στέλεχος του ΑΚΕΛ, Αντώνης Ιωακείμ, επιχειρηματίας και η εταιρεία Polleson Holdings Ltd.