ΔΗΣΥ: Τιμά την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Με ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός τιμά και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών, όπως καθορίστηκε η 25η Νοεμβρίου από τον ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του “με το φετινό μήνυμα της ημέρας «Μην αφήσεις καμία πίσω» ο ΟΗΕ θέλει να αναδείξει τη δέσμευση για ένα κόσμο απαλλαγμένο από τη βία ενάντια στις γυναίκες και στα κορίτσια, αγγίζοντας και τις πιο περιθωριοποιημένες ομάδες γυναικών: τις γυναίκες μετανάστριες, τις γυναίκες πρόσφυγες, αυτές που ανήκουν σε μειονότητες, τις γυναίκες που βιώνουν τη φρίκη του πολέμου και των φυσικών καταστροφών.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2011 υιοθέτησε τη Σύμβασης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και Κοριτσιών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης), η οποία μέχρι σήμερα έχει υπογραφεί από 18 χώρες και κυρωθεί από 27. Η Σύμβαση αποτελεί το πρώτο νομικά δεσμευτικό μέσο διεθνώς, το οποίο παρέχει ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την πρόληψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, την προστασία των θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και τον τερματισμό της ατιμωρησίας των δραστών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην υπογραφή, τον Ιούνιο 2015, και στην κύρωση, τον Ιούλιο 2017, της εν λόγω Σύμβασης, δείχνοντας ουσιαστικά την συμπόρευσή της στον αγώνα για την πάταξη αυτού του παγκόσμιου εγκλήματος.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια είδαμε να γίνονται πολλά βήματα προόδου όσον αφορά στην προστασία των θυμάτων έμφυλης βίας, όπως μεταξύ άλλων:

1. Κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή για την παρενόχληση και παρενοχλητική παρακολούθηση, όπως ορίζεται στο άρθρο 34 της προαναφερθείσας Σύμβασης.

2. Προώθηση ετοιμασίας ξεχωριστού νομοσχεδίου για ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών, κάτι που απουσίαζε μέχρι σήμερα από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, με στόχο την πλήρη ενσωμάτωση των προνοιών της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης στο κυπριακό δίκαιο.

3. Επιχορήγηση της λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής στήριξης των θυμάτων βίας που λειτουργεί ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) σε 24ωρη βάση, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όντας ακόμη μία παράμετρος της Σύμβασης.

4. Παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα άτομα που φιλοξενούνται στο καταφύγιο του ΣΠΑΒΟ, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο 2017.

5. Διορισμό Επιτρόπου Ισότητας το 2014.

6. Προώθηση ετοιμασίας νομοσχεδίου για μετατροπή του τρόπου ανάδειξης των υποθέσεων εμπορίας προσώπων, χωρίς να γίνεται χρήση συνεργάτη πελάτη.

7. Ολοκλήρωση τον Μάιο 2016 του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς – ενός οδηγού για τον χειρισμό περιπτώσεων εμπορίας προσώπων.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών και στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που γίνεται τόσο από την πολιτεία, όσο και από τις ΜΚΟ για την εξάλειψη του θλιβερού αυτού εγκλήματος και της ατιμωρησίας των δραστών.

Για εμάς, η πάταξη τέτοιων εγκλημάτων και η θωράκιση των γυναικών και κοριτσιών στη χώρα μας αποτελεί ξεχωριστό πυλώνα πολιτικής και ύψιστη προτεραιότητα”.