ΔΗΚΟ: Οι πέντε άξονες της πρότασης για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου

Τους πέντε βασικούς στόχους του Εθνικού Πλαισίου Διαπραγμάτευσης του Μνημονίου που περιλαμβάνονται στην πρόταση του ΔΗΚΟ, ανέλυσε ο Πρόεδρος του Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος. Σε αυτές περιλαμβάνονται η αύξηση του ποσού χρηματοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η μετατροπή του ELA σε μακροπρόθεσμο δανεισμό, οι αποκρατικοποιήσεις και τα μέτρα για την ανάπτυξη.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε αρχικά ότι έχουν περάσει 14 μήνες από την έγκριση του Μνημονίου ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Τρόικα και τη σύναψη της δανειακής σύμβασης και στη διάρκεια αυτών των μηνών, τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Βουλή, παρά τις διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις, ενήργησαν με συνέπεια προκειμένου να ανταποκριθεί η Κύπρος στις υποχρεώσεις της. Ανέφερε πως συνέπεια και αποφασιστικότητα επέδειξε και ο κυπριακός λαός, που υπομένει καθημερινά τα σκληρά μέτρα που έχουν επιβληθεί και που συνεχίζει να αγωνίζεται, προσθέτοντας πως η στάση αυτή των Κυπρίων αυξάνει στο μέγιστο βαθμό την υποχρέωση την πολιτικών κομμάτων να λειτουργήσουν με τρόπο που θα διασφαλίζει την έξοδο από την κρίση.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως από την αξιολόγηση που έγινε στους μήνες αυτούς του Μνημονίου, προκύπτει αναμφισβήτητα πως υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και πρόνοιες που χρήζουν επαναδιαπραγμάτευσης, προσθέτοντας πως το ΔΗΚΟ ανέλαβε πρωτοβουλία και αρχίζει διάλογο με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα με στόχο την άμεση σύνταξη ενός Εθνικού Πλαισίου Διαπραγμάτευσης, το οποίο θα περιέχει τις ελάχιστες απαιτήσεις της χώρας μας.

Όπως είπε, το πλαίσιο θα πρέπει να περιλαμβάνει και να εξυπηρετήσει πέντε βασικούς στόχους. Πρώτον, την επαναδιαπραγμάτευση και αύξηση του ποσού χρηματοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον επαναπατρισμό των χρημάτων των Κυπρίων καταθετών και μετόχων που εξήχθησαν με το ξεπούλημα των κυπριακών τραπεζικών παραρτημάτων στην Ελλάδα.

Δεύτερον, την αλλαγή των οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μια αλλαγή η οποία θα στηρίξει τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία και θα ενισχύσει το τραπεζικό σύστημα, ενώ, ταυτόχρονα, θα συμβάλει καταλυτικά στις προσπάθειες επανεκκίνησης της κυπριακής οικονομίας.

Τρίτον, συνέχισε, τη μετατροπή του E.L.A. σε ομόλογο μακροπρόθεσμου δανεισμού, στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε και σε άλλες χώρες που εντάχθηκαν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, όπως π.χ. έγινε στη περίπτωση της Ιρλανδίας.

Τέταρτον, την επαναδιαπραγμάτευση της σχετικής πρόνοιας του Μνημονίου που αφορά τις αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως ανεξαρτήτως των πολιτικών θέσεων που εκφράζονται κατά καιρούς από διάφορες πολιτικές δυνάμεις σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις, αποτελεί παράλληλη διαπίστωση πως, μέχρι στιγμής, δεν προωθήθηκαν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να προωθηθούν στους ενδιαφερόμενους ημικρατικούς οργανισμούς, οι οποίες και θα τους καταστούσαν πιο παραγωγικούς και κερδοφόρους.

Ως αποτέλεσμα, είπε, δεν έχει αυξηθεί η αξία των ενδιαφερόμενων ημικρατικών οργανισμών και δεν έχει βελτιωθεί η προοπτική προσέλκυσης ξένων επενδύσεων σε αυτούς. “Κινδυνεύουμε συνεπώς να βρεθούμε ενώπιον του ορατού κινδύνου, κάτω από την πίεση των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων του Μνημονίου, να εξαναγκαστούμε στο ξεπούλημα συγκεκριμένων ημικρατικών οργανισμών”, συμπλήρωσε.

Το πέμπτο σημείο αφορά στη συμπερίληψη, στο πρόγραμμα στήριξης, ουσιαστικών μέτρων ανάπτυξης.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως τα σημεία αυτά περιλαμβάνονται σε επιστολή που έστειλε σήμερα σε όλους τους Αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, από τους οποίους ζήτησε χωριστές συναντήσεις, ενώ κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Οικονομικών.

Ερωτηθείς σχετικά με τον ELA και κατά πόσον η πρόταση αυτή θα αυξήσει το δημόσιο χρέος, είπε ότι το πρόβλημα είναι πως ήδη αποτελεί υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς αποτελεί συμβατική υποχρέωση μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. “Και το πρόβλημα με τον ELA είναι ότι αυξάνει την αστάθεια στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, καθώς ανά πάσα στιγμή αυτό το χρέος μπορεί να καταστεί πληρωτέο”, είπε και πρόσθεσε ότι ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος επενδυτής θέλει να επενδύσει σε κυπριακή τράπεζα, για παράδειγμα στην Τράπεζα Κύπρου, οφείλει να λαμβάνει υπόψη στους σχεδιασμούς του ότι ανά πάσα στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να κλείσει την Τράπεζα Κύπρου.

Για το αν θα αυξήσει το δημόσιο χρέος, είπε ότι το ομόλογο θα είναι ομόλογο της Τράπεζας Κύπρου όχι του κράτους.

Ερωτηθείς αν είναι εφικτή η επαναδιαπραγμάτευση για τις αποκρατικοποιήσεις, είπε ότι όπως πάμε θα έχουμε μπροστά μας εφιαλτικά διλήμματα γιατί δεν έγινε τίποτα. “Δεν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν και αυτά που ισχυρίζεται η Κυβέρνηση ότι έπρεπε να γίνουν για να προχωρήσει η διαδικασία και εμείς διαβλέπουμε τον κίνδυνο να έρθει η στιγμή και πάλι με το πιστόλι στον κρόταφο θα μας εξαναγκάσουν να ξεπουλήσουμε τους ημικρατικούς”, είπε, και πρόσθεσε πως μόνο γι’ αυτόν το λόγο πρέπει να πάμε πίσω και να επαναδιαπραγματευτούμε τη συγκεκριμένη πρόνοια.

Τέλος, σε μια άλλη ερώτηση εκτός της πρότασης του ΔΗΚΟ αναφορικά με το φόρο ακίνητης περιουσίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως το κόμμα του θα αναμένει να δει στην πράξη πώς θα εφαρμοστεί η νέα αξιολόγηση των ακινήτων.

“Οι διαβεβαιώσεις από πλευράς της Κυβέρνησης είναι ότι επειδή θα πληρώσουν περισσότεροι, θα επωμιστούν λιγότερα βάρη κάποιοι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι. Αυτό θα το δούμε στην πράξη, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει αυτούς τους υπολογισμούς, δεν έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση και φυσικά δεν έχουμε δει ακόμα τις ειδοποιήσεις φορολογίας”, κατέληξε.