Άντρος Κυπριανού: Ανεπαρκέστατο το νομοσχέδιο για το Εγγυημένο Εισόδημα

Ανεπαρκέστατο χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή για την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα στα Γραφεία του Κόμματος με εκπροσώπους 14 οργανώσεων και κοινωνικών συνόλων που επηρεάζονται από το εν λόγω νομοσχέδιο, είπε ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να πάρει από τους φτωχούς για να δώσει στους φτωχότερους.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν “πάρα πολλές πρόνοιες που θα επηρεάσουν αρνητικά χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν τεράστιες δυσκολίες”.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι από τη συνάντηση με τις οργανώσεις διαφάνηκε ότι η Κυβέρνηση δεν διεξήγαγε κοινωνικό διάλογο για το θέμα του ΕΕΕ και υπέδειξε ότι “είναι υποχρέωση” της Κυβέρνησης να συζητά με οργανωμένα σύνολα προτού διαμορφώσει τις προτάσεις της.

Απαίτηση του ΑΚΕΛ είναι, όπως είπε, να συνεχίσει τις εργασίες της η Επιτροπή Εργασίας για όσο χρόνο απαιτείται ώστε να διεξέλθει πολύ προσεκτικά του νομοθετήματος κι εάν χρειαστεί η Βουλή να συνέλθει και το καλοκαίρι για να συζητήσει και λάβει αποφάσεις.

“Ως ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να αποδεχτούμε να γίνει μια πρόχειρη και επιφανειακή συζήτηση και να ληφθούν αποφάσεις βεβιασμένες” σημείωσε.

“Δεν είναι νοητό ένα τέτοιο νομοσχέδιο να επιχειρείται να περάσει εδώ και τώρα, δίχως να υπάρξει επαρκής διάλογος στη Βουλή και δίχως να συζητηθούν όλες οι πτυχές” είπε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το νομοσχέδιο “είναι ανεπαρκέστατο και θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε πολλές ομάδες του πληθυσμού”, ενώ περιέχει “ελάχιστες θετικές αναφορές”.

Αυτό που επιχειρεί η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο, είπε, είναι “να πάρει από τους φτωχούς και δώσει στους φτωχότερους” και υπέδειξε ότι “αυτό δεν είναι άσκηση κοινωνικής πολιτικής”, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση σε όλα τα κόμματα να λειτουργήσουν σε πνεύμα συναντίληψης ώστε να διαμορφώσουν μια πρόταση “η οποία θα στοχεύει πραγματικά στο να ασκήσει κοινωνική πολιτική”.

Αφού σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο θα πρέπει να επέλθουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει επεξεργαστεί ήδη δικές του προτάσεις και θα μελετήσει τις προτάσεις των οργανώσεων, προκειμένου να τις προωθήσει στη Βουλή.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κάλεσε την Κυβέρνηση “να απαντήσει επιτέλους καθαρά, και όχι με παραπομπές, που θα βρεθούν τα λεφτά για να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο”, λέγοντας ότι “μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις” επί τούτου.

Το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε “πολύ πρόχειρα και βεβιασμένα για να εξυπηρετήσει μια απαίτηση η οποία προερχόταν από την Τρόικα”, είπε και υπέδειξε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει παράταση για την εφαρμογή του ΕΕΕ, όπως έκανε και στην περίπτωση του ΓεΣΥ.

“Δεν πρέπει εμείς οι ίδιοι να εκβιάζουμε τον εαυτό μας και να του θέτουμε ανύπαρκτα διλήμματα ότι τάχα η Τρόικα θα μας τιμωρήσει” είπε, εκφράζοντας την άποψη ότι αν ζητηθεί χρόνος από την Τρόικα, αυτός θα δοθεί.