Δεν υπερψηφίζουμε το Νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις

Το μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου μιλώντας σε διάσκεψη τύπου αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίας της ολομέλεια της Κ.Ε. του κόμματος, η οποία ασχολήθηκε με το θέμα των εκποιήσεων επαναβεβαίωσε τη θέση ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να υπερψηφίσει το Νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις αν δεν αλλάξει ριζικά η φιλοσοφία του.

Ανέφερε  ότι η Κ.Ε. “ενημερώθηκε για την πορεία των συζητήσεων σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την εκποίηση περιουσιών και ενέκρινε ομόφωνα την πολιτική αλλά και τους χειρισμούς της ηγεσίας του Κόμματος”.

Πρόσθεσε, “ επαναβεβαίωσε τη θέση του ΑΚΕΛ ότι το Νομοσχέδιο που η κυβέρνηση συμφώνησε με την Τρόικα για μαζικές εκποιήσεις με διαδικασίες εξπρές είναι καταστροφικό και για την κοινωνία και για την οικονομία”.

“Ως εκ τούτου”, συνέχισε, “το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να υπερψηφίσει το Νομοσχέδιο αν δεν αλλάξει ριζικά η φιλοσοφία του. Αν δεν προστατεύονται με στοχευμένο τρόπο εκείνοι οι οφειλέτες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες οι οποίοι πλήγηκαν από την οικονομική κρίση και δεν μπορούν να αποπληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους. Οι προτάσεις μας προστατεύουν τους μικρο-οφειλέτες και όχι τους μεγαλο-οφειλέτες”.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι “παρότι η κυβέρνηση εδώ και πάρα πολλούς μήνες πεισματικά απέρριπτε να συζητήσει προτάσεις μας και παρά το γεγονός ότι χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις και ερήμην τους συμφώνησε με την Τρόικα, – συμπεριφερόμενοι υπεύθυνα, καταθέσαμε πακέτο έντεκα συγκεκριμένων προτάσεων για αλλαγή της φιλοσοφίας του Νομοσχεδίου. Με το ίδιο αίσθημα ευθύνης το ΑΚΕΛ συμμετέχει στο διάλογο και τη συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για εξεύρεση συγκλίσεων”, είπε.

Ανέφερε ότι “ο εκβιασμός των κυβερνώντων προς τις πολιτικές δυνάμεις και την κοινωνία ότι η μη υπερψήφιση του Νομοσχεδίου θα προκαλέσει μη απελευθέρωση της δόσης και διακοπή του προγράμματος δεν ευσταθεί. Δεν ισχύει σ’ αυτή την περίπτωση το «μη χείρον», αφού η συμφωνία Κυβέρνησης – Τρόικα θα οδηγήσει σε πρωτόγνωρες συνθήκες μαζικής φτώχειας και εξαθλίωσης που θα ισοπεδώσει την κοινωνία και προπαντός τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα”.

“Η κυβέρνηση”, είπε, “ έχει την ευθύνη να κάνει αυτό που δεν έκανε μέχρι τώρα. Να διαπραγματευτεί ουσιαστικά και να διεκδικήσει από την Τρόικα μια τέτοια συμφωνία για τις εκποιήσεις για να προστατεύεται και όχι να καταστρέφεται η κοινωνία μας. Η εμπειρία μέχρι τώρα έχει αποδείξει ότι με τη διεκδίκηση και την αντίσταση επιτυγχάνονται αλλαγές. Θυμίζουμε ότι προηγουμένως οι κυβερνώντες ισχυρίζονταν ότι η Τρόικα δεν δεχόταν καμία αλλαγή. Τώρα συζητούν αλλαγές. Αν οι κυβερνώντες έβρισκαν συμμάχους και περνούσαν τη συμφωνία τους με τη Τρόικα σήμερα δεν θα συζητούσαμε αλλαγές”.

Καταλήγοντας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι “η κυβέρνηση, λοιπόν, καλείται να ανταποκριθεί στην καθολική απαίτηση για ουσιαστικές αλλαγές και να διεκδικήσει από την Τρόικα μια νέα συμφωνία που να προστατεύει την κοινωνία και την οικονομία”.