Παπαδόπουλος: “Κουρέψαμε” τις καταθέσεις και τώρα θέλουν να “κουρέψουμε” τις κατοικίες

Απομαγνητοφωνημένες οι δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ και προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλα Παπαδόπουλου, μετά την έκτακτη κοινή συνεδρία Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών.

Νικόλας Παπαδόπουλος: “Συνεχίστηκε σήμερα στις Επιτροπές Οικονομικών και Εσωτερικών η συζήτηση για το νομοσχέδιο των εκποιήσεων.

Όπως πληροφορηθήκαμε, σήμερα, περίπου στις 6 το απόγευμα το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει και θα κοινοποιήσει απόψε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τροπολογίες επί του νομοσχεδίου στη βάση των προτάσεων, που είχαν κατατεθεί από τις κοινοβουλευτικές ομάδες και κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις, για τις οποίες φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση απόψεων.

Παραμένουν, όμως, σε τρία – τέσσερα σημαντικά ζητήματα βασικές διαφωνίες.

Όπως φαίνεται, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, θα είναι σε συγκεκριμένα ζητήματα:
– όπως είναι για παράδειγμα η προστασία της πρώτης κατοικίας
– της επαγγελματικής στέγης
– όπως είναι η διασύνδεση του Πλαισίου Αφερεγγυότητας με το νόμο των εκποιήσεων,

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες που έχουν διαφορετικές απόψεις, θα προχωρήσουν με δικές τους εισηγήσεις, τροπολογίες ή και προτάσεις νόμου, έτσι ώστε να παρουσιαστούν όλα τα νομοσχέδια και όλες οι προτάσεις νόμου ως πακέτο στην ερχόμενη Ολομέλεια για να ψηφιστούν.

(Το διακύβευμα) είναι να επιτευχθεί ο στόχος -που τουλάχιστον για εμάς ως Δημοκρατικό Κόμμα- είναι σημαντικός: να ψηφιστεί παράλληλα με τη νέα διαδικασία των εκποιήσεων ένα δίχτυ ασφαλείας, που θα προστατεύσει τον κόσμο, θα προστατεύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, αλλά και την οικονομία ευρύτερα από τις μαζικές εκποιήσεις.”

Ερώτημα: Έχει ξεκαθαρίσει πόσα νομοσχέδια εκ μέρους της κυβέρνησης θα έχουμε και πόσες προτάσεις νόμου;
Νικόλας Παπαδόπουλος: “Ο αριθμός ακόμη να καθοριστεί.”

Ερώτημα: Η Τρόικα δεν θα το θεωρήσει ως ανταρσία;
Νικόλας Παπαδόπουλος: “Δεν μπορώ εγώ να μιλήσω εκ μέρους της Τρόικας.”

Ερώτημα: Το κάνετε, όμως, έχοντας γνώση ότι η Τρόικα δεν θα αποδεχθεί αυτά τα πράγματα…
Νικόλας Παπαδόπουλος:“Δεν ξέρω τι θα αποδεχθεί και τι δεν θα αποδεχθεί η Τρόικα. Ξέρω τί αποδεχόμαστε και τί δεν αποδεχόμαστε εμείς. Δεν αποδεχόμαστε να εφαρμοστεί η νέα διαδικασία των μαζικών εκποιήσεων, χωρίς να υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας που θα προστατεύσει την κυπριακή οικονομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα κυπριακά νοικοκυριά.”

Ερώτημα: Υπάρχει ενδεχόμενο να ψηφιστεί και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και οι προτάσεις νόμου των κομμάτων της αντιπολίτευσης;
Νικόλας Παπαδόπουλος: “Αυτό θα φανεί στην Ολομέλεια.”

Ερώτημα: Και σε τέτοια περίπτωση, η Τρόικα θα είναι ικανοποιημένη εκτιμάτε ή θα είναι….
Νικόλας Παπαδόπουλος: “Επαναλαμβάνω ότι δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους της Τρόικας.”

Ερώτημα: Υπάρχει ενδεχόμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναπέμψει το νόμο;
Νικόλας Παπαδόπουλος: “Ούτε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορώ να μιλήσω. Εγώ σας λέω τις θέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος.”

Ερώτημα: Η Τρόικα έθετε επιτακτικά το αίτημα να μην αλλάζει η φιλοσοφία του πλαισίου που προτείνει. Σε περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο, εφόσον σας ικανοποιεί…
Νικόλας Παπαδόπουλος: “Ξεκάθαρα πράγματα. Το νομοσχέδιο ως έχει φυσικά και δεν μας ικανοποιεί γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο εμείς προτείνουμε εναλλακτικές προτάσεις, κάποιες από τις οποίες έχουν υιοθετηθεί. Πάνω σε αυτές τις προτάσεις η ίδια η κυβέρνηση -αντιλαμβάνομαι- διαμορφώνει κάποιες τροπολογίες επί του νομοσχεδίου, αλλά παραμένουν βασικές ανησυχίες σε επιμέρους ζητήματα.
Σε αυτά τα ζητήματα οι ανησυχίες μας παραμένουν, όποιες κι’ αν είναι οι αντιδράσεις και από όπου κι’ αν προέρχονται.”

Ερωτήματα: Με την πρόταση νόμου για την πρώτη κατοικία δεν αλλάζει το νομικό πλαίσιο που θέτουν οι δανειστές;
Νικόλας Παπαδόπουλος: “Νομίζω ότι η πρόταση νόμου, όπως θα διαμορφωθεί, απλά προσθέτει στο δίχτυ προστασίας κάποιων συγκεκριμένων ομάδων δανειζομένων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω της ύφεσης της κυπριακής οικονομίας.
Από την αρχή ως Δημοκρατικό Κόμμα λέγαμε και λέμε: Δεν μπορεί να εξετάζεται αυτό το νομοσχέδιο, αγνοώντας ότι η κυπριακή οικονομία αυτήν τη στιγμή διανύει μία ύφεση που θα επιδεινωθεί από τις μαζικές εκποιήσεις, εάν δεν τεθεί ένα δίχτυ ασφαλείας, το οποίο θα συγκρατήσει αυτές τις μαζικές εκποιήσεις.”

Ερώτημα: Η στάση σας για το νομοσχέδιο των εκποιήσεων θα εξαρτηθεί από την ψήφιση αυτών των προτάσεων;
Νικόλας Παπαδόπουλος: “Φυσικά.”

Ερώτημα: Αύριο θα συνέλθουν εκ νέου οι Επιτροπές Οικονομικών και Εσωτερικών για να συζητήσουν τις τροποποιήσεις της κυβέρνησης;
Νικόλας Παπαδόπουλος: “Μάλιστα. Αντιλαμβάνομαι θα συζητήσουμε και τις τροποποιήσεις της κυβέρνησης και οποιεσδήποτε άλλες εισηγήσεις και προτάσεις νόμου.”

Ερώτημα: Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα κύριε Παπαδόπουλε. Έχουμε ένα νομοσχέδιο από την κυβέρνηση και επειδή ακριβώς δεν ικανοποιεί τα κόμματα θα υπάρξει ακόμη μία πρόταση νόμου για να κατατεθεί στην Ολομέλεια και να ψηφιστεί…
Νικόλας Παπαδόπουλος: “Μπορεί να μην είναι μία, μπορεί να είναι περισσότερες προτάσεις…”

Ερώτημα: Επιπρόσθετα του νομοσχεδίου της κυβέρνησης θα κατατεθούν προτάσεις νόμου, ούτως ώστε να τεθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια;
Νικόλας Παπαδόπουλος: “Μάλιστα, ως πακέτο”.

Ερώτημα: Σε ότι αφορά την κοινή πρόταση νόμου, οι 350,000 αφορούν στο ύψος του δανείου ή στην αξία της κατοικίας;
Νικόλας Παπαδόπουλος: “Όπως έχει διαμορφωθεί η πρόταση νόμου είναι για το ύψος του δανείου”.

Ερώτημα: Δεν φοβάστε εάν αυτή η πρόταση νόμου επηρεάσει τα στρες τεστ;
Νικόλας Παπαδόπουλος: “Είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, που θεωρούμε ότι πρέπει να διασυνδεθεί το πλαίσιο αφερεγγυότητας με τις εκποιήσεις. Είναι για τον ίδιο, μάλλον, λόγο.

Αυτό που πραγματικά φοβούμαστε, είναι (μήπως) με τις μαζικές εκποιήσεις επιδεινωθεί η ύφεση της κυπριακής οικονομίας, αυξηθεί η ανεργία, καταστραφεί η δομή της κυπριακής οικονομίας και τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα. Γιατί του χρόνου πάλι εδώ θα είμαστε και θα μας ζητούν να “κουρέψουμε” κάτι άλλο.

Μέχρι σήμερα “κουρέψαμε” τις καταθέσεις, “κουρέψαμε” τους μετόχους, “κουρέψαμε” τους κατόχους αξιογράφων και τώρα θέλουν να “κουρέψουμε” τις κατοικίες και τις κυπριακές επιχειρήσεις για να καλύψουμε την τρύπα στην κυπριακή οικονομία, που μας επέβαλαν οι αποφάσεις οι πολιτικές τόσο οι δικές μας, όσο και του Eurogroup. Αυτή η τρύπα δεν θα καλυφθεί από το να πάρουμε και να κατάσχουμε τα σπίτια του κόσμου! (Αλλά) Μόνο με σωστές αποφάσεις.

Και αν προστατεύσουμε και την επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και την οικογενειακή στέγη θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τα σημερινά δεδομένα. Και πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους να καλύψουμε τις τρύπες στην οικονομίας μας, που εμείς οι ίδιοι έχουμε δημιουργήσει.”