Συνάντηση Αναστασιάδη και ΕΕ Εμπορίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έθεσε σήμερα στον  Ευρωπαίο Επίτροπο Εμπορίου Κάρελ ντε Γκουκτ, το θέμα των επιπτώσεων στην Κύπρο από το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα της ΕΕ.

Ο ΕΕ Εμπορίου,  ενημέρωσε τον Πρόεδρο για την προσπάθεια της ΕΕ εξεύρεσης νέων αγορών όπως αυτές των ΗΠΑ και του Καναδά, καθώς και πως αλλιώς θα προχωρήσουν στην αποζημίωση των κρατών – μελών.

Αυτά ανέφερε ο  Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, σε δηλώσεις του στο συνεδριακό κέντρο Φιλοξενία μετά από εκδήλωση με τη συμμετοχή του Ευρωπαίου Επιτρόπου.

«Συζητήθηκαν οι εμπορικές σχέσεις τόσο της ΕΕ με τις γείτονες χώρες, όσο και οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το ουκρανικό», είπε.

Ο Πρόεδρος, πρόσθεσε, «έθεσε το θέμα των επιπτώσεων που έχουν τα αντίμετρα που έχουν λάβει οι ρωσικές αρχές εναντίον των χωρών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πως αυτά επηρεάζουν τη χώρα μας, σε μεγαλύτερο βαθμό – θα έλεγα – απ` ότι επηρεάζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακριβώς, γιατί εξάγουμε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό στη Ρωσία».

«Ο Επίτροπος ανέφερε στον Πρόεδρο τα μέτρα που προτίθενται να πάρουν, κατ` αρχάς προσπαθώντας να βρουν νέες αγορές – προηγουμένως στην ομιλία του αναφέρθηκε στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά – και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, να δουν πως αλλιώς μπορούν να αποζημιώσουν για τις ζημιές των κρατών – μελών», είπε.

Κατά πόσο η ΕΕ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική των μέτρων εναντίον της Ρωσίας ο Υπουργός ανέφερε ότι «όπως συζητούνται τώρα περαιτέρω μέτρα τα οποία και η Κύπρος δια του Υπουργείου Εξωτερικών παρακολουθεί πολύ στενά».

Για το κόστος στην κυπριακή οικονομία επανέλαβε την αξία εξαγωγών της τάξης περίπου των 13,5 εκ. ευρώ προς τη Ρωσία το 2013, προσθέτοντας ότι «μπορούμε να υποθέσουμε ότι κάπου εκεί θα είναι και μια ενδεχόμενη ζημιά για το 2014».

Ως προς το ποιος θα πληρώσει τις αποζημιώσεις, ανέφερε ότι «αυτό είναι στις συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ και σε επίπεδο Υπουργών Γεωργίας». Γίνονται συζητήσεις, πρόσθεσε, «αντιλαμβάνομαι αύριο υπάρχει κάποιο Συμβούλιο, θα δούμε τις επόμενες ημέρες».