Δεν μπορεί να προχωρήσει η τελωνειακή ένωση Ε.Ε. – Τουρκίας

Λευτέρης Χριστοφόρου – Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. – Ευρωβουλευτής Ε.Λ.Κ

Στις διάφορες συζητήσεις που πραγματοποιούνται στο Ευρωκοινοβούλιο, σχετικά με την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας – Ε.Ε., από την αρχή θέσαμε σταθερά και ανυποχώρητα τη θέση ότι δεν νοείται αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης όσο η Τουρκία δεν εφαρμόζει την τελωνειακή ένωση ισότιμα σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε.. Επιπρόσθετα, απαιτούμε επιτακτικά την άμεση υλοποίηση των Κυπρογενών υποχρεώσεων της Τουρκίας, με εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τελωνειακή Ένωση Τουρκίας – Ε.Ε. χρονολογείται από το 1995 και η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας – Ε.Ε. από το 2004. Να θυμίσω ότι το πράσινο φως, το ισχυρό χαρτί και το μεγάλο δώρο που παραχωρήθηκε στη Τουρκία το 2004, να θεωρηθεί υπό ένταξη χώρα, δόθηκε και με την έγκριση και τη θετική ψήφο της Κυπριακής Δημοκρατίας που είχε το αναφαίρετο δικαίωμα να ασκήσει VETO. Η Κύπρος όχι μόνο δεν το έπραξε αλλά δεν έθεσε ως όρο ούτε τα ελάχιστα για να διασφαλίσει τα εθνικά μας δίκαια. Επί παραδείγματι θα μπορούσαμε να υποχρεώσουμε τη Τουρκία να αναγνωρίσει τη Κυπριακή Δημοκρατία και να επιτρέψει το άνοιγμα των λιμανιών και των αιθέρων της για τα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Έτσι, δυστυχώς, η Τουρκία εξυπηρέτησε το μεγάλο της στρατηγικό στόχο, με τη θετική ψήφο και της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς να καταβάλει κανένα αντάλλαγμα και χωρίς να υλοποιήσει τα αυτονόητα για τη Κύπρο.

Πιστεύω ότι δεν μπορεί να υπάρξει σήμερα αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας – Ε.Ε. χωρίς η Τουρκία να υποχρεωθεί να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα για την Κύπρο, αυτά που συμπεριλήφθησαν στην Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου κατόπιν δικών μας παρεμβάσεων και εισηγήσεων – τροποποιήσεων.

Στην σχετική έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου καταθέσαμε σημαντικές τροπολογίες για να καταστεί δυνατή η διαφοροποίηση της έκθεσης και να τεθεί η Τουρκία προ των ευθυνών της για την απαράδεκτη συμπεριφορά της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τη διαρκή παραβίαση των Αρχών και Αξιών της Ε.Ε.

Καταθέσαμε μεταξύ άλλων τις κάτωθι τροπολογίες.

1. Δεν νοείται αναβάθμιση τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – Ε.Ε. όσο η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει την Τελωνειακή Ένωση σε όλες τις χώρες – μέλη της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

2. Δεν μπορεί να προχωρήσει η Τελωνειακή Ένωση Τουρκίας – Ε.Ε. χωρίς την εφαρμογή και υλοποίηση του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

3. Αναγκαιότητα σεβασμού κράτους δικαίου και εφαρμογής ανθρωπίνων δικαιωμάτων από Τουρκία.

Τελικά στη ψηφοφορία της Επιτροπής Εξωτερικών πετύχαμε, σε συνεργασία με την Σκιώδη Εισηγήτρια συνάδελφο Ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Renate Sommer, καθώς και με τη συνεργασία των συναδέλφων Ευρωβουλευτών, να γίνουν αποδεκτές σημαντικές τροπολογίες μας.

Με αυτές τις τροπολογίες μας, στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς τη Τουρκία. Δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε ένα βήμα στην Ε.Ε. όσο δεν σέβεται και δεν εφαρμόζει τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε. και όσο δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεν νοείται λοιπόν, καμία αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με την Ε.Ε., όσο η Τουρκία συνεχίζει τη προκλητική της συμπεριφορά έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και όσο συνεχίζει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, όσο δεν σέβεται τις Αρχές και Αξίες της Ε.Ε. Η απάντηση της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας για όλα αυτά, πρέπει να είναι αυστηρή και ανάλογη.

Πιστεύω ότι είναι κεφαλαιώδες και κρίσιμο ζήτημα τόσο για την Ε.Ε. όσο και για τη Κύπρο η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας – Ε.Ε. Ουσιαστικά η Τουρκία προσπαθεί να εξασφαλίσει μία σημαντική στρατηγική συμφωνία με την Ε.Ε., που σε μεγάλο βαθμό εξυπηρετεί τα συμφέροντα της. Είμαι βέβαιος ότι, όταν το επιτύχει, πλέον δεν θα υπάρχει κανένας μοχλός πίεσης της, μέσω Ε.Ε., αφού θα πάρει το μέγιστο από την Ε.Ε. και δεν θα έχει οποιονδήποτε κίνητρο ή συμφέρον για να συμμορφωθεί και να ανταποκριθεί είτε στα θέματα της Κύπρου είτε σε άλλα σημαντικά ζητήματα.

Επιβάλλεται, λοιπόν, για σημαντικούς και ουσιαστικούς λόγους να αποτρέψουμε μία τέτοια εξέλιξη.