Γεωργιάδης: Η πορεία της οικονομίας είναι σε ένα σωστό δρόμο

Σε δηλώσεις για την πορεία της κυπριακής οικονομίας προέβη στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ και στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης την Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις αξιολογήσεις της οικονομίας δίδοντας έμφαση στην αναγκαιότητα εδραίωσης της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου, στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα προς αυτό τον σκοπό αλλά και στους τομείς στους οποίους ως χώρα χρήζουμε βελτιώσεων, ούτως ώστε το επενδυτικό ενδιαφέρον να υποβοηθηθεί.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Υπουργός δηλώνει: «Έχουν τη σημασία τους οι αναβαθμίσεις, είμαστε σε μια σταθερά ανοδική πορεία. Αυτό που επιβεβαιώνει η προχθεσινή αναβάθμιση, είναι ότι είμαστε πλέον σε ένα σωστό δρόμο. Μέσω αυτών των αξιολογήσεων είναι που στέλνεται το σινιάλο στη διεθνή επενδυτική κοινότητα για την κατάσταση και τις προοπτικές μιας οικονομίας. Δεν είναι μόνο το κράτος που διευκολύνεται με αυτόν τον τρόπο να χρηματοδοτεί τις ανάγκες του, άλλωστε, ήδη δανειζόμαστε με τα χαμηλότερα επιτόκια που εξασφάλιζε ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία, όμως σημαντική είναι και η θετική προοπτική για πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων ξένων.

[…] Αν έχουμε άλλη μια αναβάθμιση από έναν συγκεκριμένο Οίκο, τους SSNP, πετυχαίνουμε και τυπικά την επενδυτική βαθμίδα. Κι αν κάποιος μελετήσει πιο προσεκτικά την αξιολόγηση εύκολα μπορεί να διαγνώσει ότι είμαστε καθοδόν. Θα εκτιμούσα ότι μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο περίπου θα συμβεί και αυτό.

Στα θετικά είναι οι ξένες και ντόπιες ιδιωτικές επενδύσεις, είναι οι καλές επιδόσεις και άλλων τομέων της οικονομίας, όπως αυτός της ναυτιλίας, είναι επίσης οι αντοχές και η προσαρμοστικότητα που επέδειξε ο επίσης ζωτικός τομέας των υπηρεσιών που βρίσκει νέα προϊόντα και αγορές. Παρόλα αυτά, κι αυτό είναι το μήνυμα που επαναλαμβάνω με κάθε ευκαιρία, το ότι είμαστε σε καλό δρόμο προκύπτει αφενός, κι από τις αξιολογήσεις και αφετέρου, ο κάθε συμπολίτης μας καταλαβαίνει πως έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους και να είμαστε σε πορεία ανάκαμψης, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε και να καταλάβουμε ότι: αν μια οικονομία θέλει να παραμείνει παραγωγική και ανταγωνιστική, η μεταρρυθμιστική προσπάθεια και η προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων πρέπει να είναι συνεχής, δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε. Πλήρως ικανοποιημένος δεν είμαι αλλά θεωρώ ότι καταφέραμε πάρα πολλά. Αυτό φαίνεται από μετρήσιμες αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα υλοποίησης μεταρρυθμίσεων που κατατάσσουν την Κύπρο στις τρεις πρώτες θέσεις.

Ο κ. Υπουργός πρόσθεσε πως «Είμαστε συνεχώς ‘στο πόδι’ και πραγματοποιούμε – και η Κυβέρνηση και ο ιδιωτικός τομέας – ταξίδια και επαφές διεθνώς, και στο Λονδίνο, και στις χώρες του Κόλπου, και στις ΗΠΑ.

Το μήνυμα που εισπράττουμε είναι ότι η Κύπρος είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, με ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον και σημαντικά πλεονεκτήματα. Αυτά μας τα λένε ξένοι επενδυτές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βελτιωθούμε. Μπορούμε να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία. Έγιναν βήματα στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών, στο Τμήμα Φορολογίας. Ξέρουμε ποιες είναι οι αδυναμίες μας. Για παράδειγμα, ο τομέας της δικαιοσύνης έχει μείνει πίσω. Όχι όσον αφορά στην ανεξαρτησία ή την αμεροληψία, αλλά όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης. Μια χώρα διεθνές κέντρο επενδυτικό, χώρα παροχής υπηρεσιών πρέπει να το προσέξει. Γι’ αυτό και παίρνει σειρά μια σημαντική μεταρρύθμιση αλλά και επένδυση, αντλώντας και εξωτερική τεχνική υποστήριξη, διαθέτοντας και κονδύλια και για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη και για τη σύσταση νέου, εξειδικευμένου εμπορικού δικαστηρίου. Εκεί όπου υστερούμε [σε τομέα], η αποφασιστικότητα για βελτιωτικές κινήσεις είναι δεδομένη.»

Πρόσθεσε, δε, πως «είναι πλήρης η διάψευση όσων επέκριναν την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης. Πού είναι η λιτότητα; Αυτοί που κατήγγειλαν αυτή την πολιτική ως πολιτική λιτότητας, ήταν αυτοί που ήταν συνηθισμένοι να δαπανούν λεφτά που δεν είχαν. Δαπανούσαν 1 δισεκατομμύριο τον χρόνο από λεφτά που δεν είχαμε. Αυτή την πρακτική η παρούσα Κυβέρνηση δεν την ακολουθεί και μπορούμε να κριθούμε εκ των αποτελεσμάτων.

Αυτή η πολιτική της συνετής διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών και της αποφυγής δημιουργίας ελλειμμάτων, της λειτουργίας με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό δεν νοεί πως δεν έχεις περιθώρια να κάνεις και κοινωνική πολιτική – είτε λέγεται Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, είτε μείωση της θητείας στην Εθνική Φρουρά και πρόσληψη επαγγελματιών, είτε σημαντικά έργα υποδομής που ξεκίνησαν από το 2015 και συνεχώς προστίθενται νέα, είτε σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως με την έκτακτη φορολογία επί των μισθών.»

Κληθείς, δε, να σχολιάσει τον μεγάλο αριθμό διαθέσιμων προς ενοικίαση καταστημάτων στην Πάφο, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Βεβαίως και δεν έχουμε καλύψει ακόμη όλο το χαμένο έδαφος, για να είναι όλα τα καταστήματα ενοικιασμένα. Μέσα από τη φούσκα δημιουργήθηκαν και πολύ περισσότερα απ’ ό, τι η οικονομία μας χρειαζόταν. Ποτέ δεν είπαμε ότι έχουμε διανύσει όλη την απόσταση. Από το 2009 μέχρι το 2014 που διήρκησε η ύφεση, χάσαμε το 11% του ΑΕΠ. Σε διάστημα 2,5 ετών έχουμε καλύψει κάτι παραπάνω από το μισό. Τα κατάλοιπα εκείνης της βαθιάς ύφεσης εξακολουθούμε να τα βιώνουμε. Εξίσου εμφανή όμως είναι και τα σημάδια της ανάκαμψης.

Σε ερώτηση για τη διαχείριση των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο, ο Χάρης Γεωργιάδης υπέδειξε τις προθέσεις της Κυβέρνησης στο θέμα, σημειώνοντας πως «το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη διαχείριση των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο είναι ενώπιον της Βουλής για πέραν του ενός χρόνου.

Θα καλούσα τη Βουλή τον Σεπτέμβρη να ψηφίσει αυτήν τη νομοθεσία, για να υπάρξει μια και έξω απάντηση, και καθαρότητα, και διαφάνεια και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα. Όχι μόνον επειδή σχετίζεται, βεβαίως, και με το εθνικό μας πρόβλημα αλλά και επειδή έχει την οικονομική του σημασία αν ένα κράτος έχει έγκαιρα θεσπίσει ένα διαφανές και αξιόπιστο πλαίσιο διαχείρισης μιας μελλοντικής σημαντικής ροής εσόδων.

[Το νομοσχέδιο] προβλέπει την ίδρυση ενός Εθνικού Ταμείου. Προβλέπει ότι ένα μέρος αρχικά θα μπορεί να κατευθύνεται και προς τη μείωση του χρέους.

Αυτό που προκάλεσε αυτήν την αχρείαστη και αντιπαραγωγική αντιπαράθεση με τα 5/6 και το 1/6, αφορά σε μια παλιά σύγκλιση σχετική με ένα μικρό μέρος των ομοσπονδιακών εσόδων, με τη διευκρίνιση πως τα περισσότερα έσοδα δεν θα είναι καν ομοσπονδιακά, αλλά θα άνηκαν στις πολιτείες. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ομοσπονδιακών εσόδων θα επιστρεφόταν και πάλι στις πολιτείες και θα έμενε ένα μικρό μέρος τους, και υπάρχει αναφορά σε ποσοστό 6%, που με αυτήν την αναλογία των 5/6 θα πήγαιναν για επενδύσεις στην τ/κ πολιτεία μέχρι την εξομοίωση του βιοτικού επιπέδου. Αυτό να ξεκαθαρίσω ότι δεν είναι καν συμφωνία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι διατεθειμένος να συζητήσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που να περιλαμβάνει και τέτοιες πτυχές της οικονομικής διαχείρισης. Είναι μια σύγκλιση, αλλά όχι συμφωνία και σε κάθε περίπτωση δεν έχει καμιά σχέση με το φυσικό αέριο, με το ΦΠΑ ίσως ναι. Κι αυτό δείχνει πόσο άγονος είναι ο δημόσιος διάλογος μερικές φορές σε αυτόν τον τόπο.