Γενεύη: Κρίσιμη η σημερινή μέρα – Προσπάθεια έκδοσης κοινής ανακοίνωσης

Κρίσιμη είναι η σημερινή μέρα για το κυπριακό. Οι διεργασίες της άτυπης πενταμερούς συνεχίζονται σήμερα με εντατικούς ρυθμούς, με ξεχωριστές συναντήσεις του ΓΓ του ΗΕ με τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η σημερινή μέρα θα αρχίσει στις 10 το πρωί, όπου θα αρχίσει η ολομέλεια με την συμμετοχή 1 + 5 και των πέντε πλευρών που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία και του ΓΓ των ΗΕ.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο πρόγραμμα που δόθηκε από τα ΗΕ, στην ολομέλεια θα μιλήσουν οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών, πρώτα οι δύο ηγέτες, με την αρχή να κάνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και να ακολουθεί ο κ. Τατάρ και μετά οι ΥΠΕΞ των τριών εγγυητριών δυνάμεων που με τη σειρά είναι ο Τούρκος ΥΠΕΞ και να ακολουθούν ο Έλληνας και ο Βρετανός ομόλογός του.

Οι διμερείς επαφές του Αντόνιο Γκουτέρες θα αρχίσουν στις 11.30, τοπική ώρα, με συνάντηση με τον Μεβλουτ Τσαβούσογλου. Στις 12.45 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τον Νίκο Δένδια και στις 14.00 – τοπική ώρα, πάντοτε – με τον Ντομινίκ Ράαμπ. Όλες οι συναντήσεις έχουν προγραμματισμένη διάρκεια μιας ώρας με ένα τέταρτο κενό μεταξύ τους.

Στις 15.15 ο κ. Γκουτέρες θα συναντηθεί για μία ώρα με τον Ερσίν Τατάρ, ενώ η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσει στις 18.00, τοπική ώρα. Όλες οι συναντήσεις θα γίνουν στο Παλάτι των Εθνών. Οι διμερείς συναντήσεις θα γίνουν με την μορφή 1 + 5 για όλες τις πλευρές.

Στις 21.00, τοπική ώρα, 22.00 ώρα Κύπρου, έχει προγραμματισθεί το δείπνο με όλες τις πλευρές όπου θα συμμετέχει ο επικεφαλής κάθε αντιπροσωπείας και ένα ακόμη άτομο.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, γίνεται προσπάθεια για έκδοση μιας κοινής δήλωσης με το πέρας της άτυπης διάσκεψης και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αναλάβει να ετοιμάσουν ένα κείμενο το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί από τα μέρη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι  πρώτες χωριστές διμερείς συναντήσεις του κ. Γκουτέρες  με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ, ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης, επιβεβαίωσαν το χάσμα στις θέσεις των δυο πλευρών.

Ο κ. Τατάρ επέμεινε κατά τη συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες στη θέση του για λύση δυο κρατών, με την ε/κ πλευρά να τονίζει από την άλλη πως δεν αποδέχεται οποιαδήποτε διαφοροποίηση της μορφής λύσης όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και πως δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί λύση δυο κρατών και να αναγνωρίσει κυριαρχία οποιασδήποτε μορφής. Παράλληλα η ε/κ πλευρά υπογραμμίζει πως “ο ΓΓ πρέπει να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες για να δει πως μπορεί να μην υπάρξει αδιέξοδο”, προσφέροντας έτσι δημιουργικά τις καλές του υπηρεσίες, στα πλαίσια των όρων εντολής του.

Ο κ. Γκουτέρες ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κατά τη συνάντησή τους, για τις θέσεις που προέβαλε ο κ. Τατάρ για λύση δυο κρατών, κυριαρχική ισότητα και αναγνώριση του ψευδοκράτους στη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ που προηγήθηκε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από την πλευρά του, ζήτησε από τον ΓΓ, μέσα στα πλαίσια των όρων εντολής του, να αναλάβει μια δημιουργική συνεισφορά και μια δημιουργική παρέμβαση με τον τρόπο που το είχε πράξει στο Κραν Μοντανά για μπορούν να βρεθούν διέξοδοι.

Στο μεταξύ, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα καταθέσει στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη γραπτώς τις θέσεις και τις απαντήσεις στις θέσεις που θα καταθέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Αυτό, όπως εξήγησε αρμόδια πηγή, θα γίνει αφού δεν θα υπάρξουν δευτερολογίες ή επιχειρηματολογία προς απάντηση των θέσεων της άλλης πλευράς όπως αυτές κατατίθενται κατά την ολομέλεια της άτυπης διάσκεψης. Πηγή της ε/κ πλευράς διέψευσε δημοσιεύματα για κατάθεση προτάσεων της τ/κ πλευράς.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε στον κ. Γκουτέρες την ανάγκη η λύση του Κυπριακού να είναι μέσα στις παραμέτρους των ψηφισμάτων και αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένα ψηφίσματα όπως το 1251 και το 2561.

Επίσης αναφέρθηκε στις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί , στο έγγραφο του ΓΓ του ΟΗΕ που κατατέθηκε στο Κραν Μοντανά και στις παραμέτρους που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αφού η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε επίσης και το θέμα των ΜΟΕ όπως η πρότασή του για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Σημείωσε ακόμη συγκεκριμένα γεγονότα που προκαλούν ανησυχία όπως η πρόσφατη απόφαση του «ανωτάτου δικαστηρίου» στα κατεχόμενα για τη διδαχή του κορανίου και την παρέμβαση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας πως η Άγκυρα θεωρεί τους Τ/κ ως υποτελείς.