ΓΓ ΑΚΕΛ: Οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα έχουν απομακρύνει την λύση

“Κακά τα ψέματα, ότι και να λέμε, είναι γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα όχι μόνο δεν έφεραν το Κυπριακό πιο κοντά στη λύση, αλλά το έχουν απομακρύνει”, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ  Άντρος Κυπριανού αμέσως μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου σήμερα.

Αρχικά ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, την Ελληνική Κυβέρνηση και τον κ. Κοτζιά, τα κόμματα της Ελλάδας και τον ελληνικό λαό για τη στήριξη που παρέχουν στην προσπάθεια απελευθέρωσης και επανένωσης της Κύπρου.

Επίσης ανέφερε ότι στην χθεσινή συνεδρία, ανέπτυξε την άποψη του ΑΚΕΛ για ό,τι έχει συμβεί στην Ελβετία και κυρίως πώς αντιμετωπίζονται τα δεδομένα ως έχουν διαμορφωθεί, όπως και τρόπους διαχείρισης των ζητημάτων. Συνέχιζοντας ανέφερε ότι θεωρεί ότι πρώτο καθήκον είναι να διατηρηθεί η ζωντανή η ελπίδα για λύση στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας ότι για να το πετύχουμε πρέπει να εργαστούμε μαζί με τους Τ/κ συμπατριώτες μας.
“Αν δεν καταφέρουμε να κατανοήσουμε τις ανησυχίες των Τ/κ, θα προκαλέσουμε τεράστια προβλήματα στην Κύπρο”, πρόσθεσε. “Tο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού είναι το πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως έχει καθοριστεί από τον ΟΗΕ και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει επαναβεβαιωθεί από όλους τους διαδοχικούς Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα οδηγεί σε ένα ενωμένο κράτος, με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα”.

Στην συνέχεια ο ΓΓ δήλωσε “Ενωμένοι και συλλογικά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται πρωτίστως για τις τουρκικές απειλές να προχωρήσουν σε σχέδιο Β’ και να εξετάσουμε πώς αντιμετωπίζουμε την τουρκική προκλητικότητα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των γεωτρήσεων», ανέφερε ο κ. Κυπριανού αναφέροντας ότι κατά την εκτίμηση του κόμματος του δεν υπάρχει ενδεχόμενο για το οποιοδήποτε επεισόδιο (κάποια κρίση στην ΑΟΖ)”.

Πρόσθεσε ότι εκείνο που θα επιχειρηθεί από την τουρκική πλευρά, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, είναι να προχωρήσει με προκλήσεις και πιθανόν με μια δική της γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανέφερε στη συνέχεια πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξασφαλίσουμε ότι αν και εφόσον κηρυχθεί αδιέξοδο και θα ετοιμαστεί έκθεση από τη Γραμματεία του ΟΗΕ, αυτή να καταγράφει τα πράγματα όπως είναι στις σωστές τους διαστάσεις, ότι δηλαδή εμείς έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, αυτή που βρίσκεται εν αδίκω είναι η Τουρκία και θα πρέπει να καταγράφεται η επιθυμία να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις ώστε να εξευρεθεί λύση.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παρατήρησε πως είναι ένα το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς τις εξελίξεις στο Κραν Μοντάνα και είναι άλλο πώς τις ερμηνεύει η διεθνής κοινότητα για αυτό και όλοι θα πρέπει «να λειτουργήσουμε συλλογικά με τρόπο που να μην επιτρέψει τις όποιες αρνητικές αναφορές»

Σε αναφορά δημοσιογράφου για την ευθύνη που αναμένουμε να καταλογίσουν τα Ηνωμένα Έθνη στην Άγκυρα, ενώ την ίδια ώρα ακούγονται φωνές με βάση της οποίες εχει ευθύνη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο ΓΓ δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει κανένα δισταγμό να πει ότι την κύρια ευθύνη έχει η τουρκική πλευρά με τις θέσεις που διατύπωσσε την τελετυαία στιγμή.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως “έχουμε την έντονη άποψη ότι έγινε λανθασμένοι χειρισμοί” εξηγώντας ότι πως έπρεπε να διαγνώσουμε καλύτερα πώς θα εξελισσόταν η κατάσταση στον Κραν Μοντάνα. “Προηγήθηκαν κάποια στάδια και ξέραμε ότι το Κραν Μοντάνα ήταν η κορύφωση της διαδικασίας και είτε θα πετυχαίναμε λύση στο Κυπριακό, είπε θα οδηγούμασταν σε αδιέξοδο με ό,τι αυτό συνεπάγεται” σημείωσε.

Στην συνέχεια είπε πως έπρεπε να παμε επαρκώς προετοιμασμένοι και με πρωτοβουλίες, οι οποίες θα υποχρέωναν την τουρκική πλευρά να συζητήσει στη βάση των δικών μας πρωτοβουλιών και αντί αυτού χάσαμε μια ολόκληρη εβδομάδα, αναμένοντας ο ένας τον άλλο να κάνει την πρώτη κίνηση, και όπως έγινε σήμερα παραδοχή, παρόλο ότι μείναμε 10 ημέρες, ελάχιστος ήταν ο χρόνος που έμεινε για διαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα να πάμε την τελευταία νύχτα.

Αναφερώμενος στον Γενικό Γραμματέα, ο κ. Κυπριανου δήλωσε πως είχαν λεχθεί θέσεις, οι οποίες έπρεπε να μας ικανοποιούν σε ότι αφορά τα θέματα της ασφάλειας, δηλαδή μηδέν επεμβατικά δικαιώματα, μηδέν εγγυήσεις από την ώρα που θα καταλήγαμε σε συμφωνία και συζήτηση για το χρόνο αποχώρησης του μικρού αγήματος του στρατού.

“Δεν καταφέραμε να το πετύχουμε παρόλο που τέθηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ, επειδή εκείνος που υπαναχώρησε είναι η τουρκική πλευρά. Δεν καταφέραμε να αξιοποιήσουμε την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ, αφού από την Παρασκευή ο κ. Γκουτέρες είχε θέση και πήγαμε την επόμενη Πέμπτη και δεν καταφέραμε να πετύχουμε το πλαίσιο το οποίο για εμάς ήταν πάρα πολύ καλό” σημείωσε.

Την Παρασκευή το βράδυ ο ΓΓ έθεσε ένα πλαίσιο, το οποίο η δική μας πλευρά στην πρώτη αντίδραση έκρινε πολύ ικανοποιητικό, ανέφερε επαναλαμβάνοντας ότι δεν αξιοποιήσαμε σωστά αυτό το πλαίσιο.
Αν το αξιοποιούσαμε σωστά, είτε η Τουρκία θα αναγκαζόταν να συναινέσει σε αυτά που πρότεινε ο κ. Γκουτέρες, είτε θα της επέρριπταν την ευθύνη για τη στάση την οποία τήρησε, πρόσθεσε και εξέφρασε την προσδοκία ότι θα περιληφθεί στα κείμενα του ΟΗΕ η διαπίστωση ότι η Τουρκία φέρει ακεραία την ευθύνη.

Ερωτηθείς αν κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στην παρουσία του κ. Κοτζιά απασχόλησαν οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι απασχόλησαν τη συνεδρία χθες, και εμείς τα επαναφέραμε και σήμερα.

Πρόσθεσε ότι πολύ σωστά η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, και ευχαρίστησε «από καρδιάς» τη σθεναρή στάση της γαλλικής κυβέρνησης που θα «μας θωρακίζει» ενώ συνέχισε λέγοντας ότι θα πρέπει να λάβουμε μέτρα ώστε η Τουρκία να μην προχωρήσει στις απειλές τις οποίες διατυπώνει.